Euroviikonloppu – Berliinin derby varastaa päähuomion, Serie A:n viikonvaihde täynnä mielenkiintoisia kohtaamisia

Byyrin koko kauden kestävässä sarjassa nostetaan ylös tulevan viikonlopun mielenkiintoisimmat kamppailut kansainvälisillä pelikentillä ja avataan niiden ennakkoasetelmat.

Allsvenskan: Norrköping-Djurgården 2. marraskuuta klo 14.00

Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa pelataan lauantaina päätöskierros. Viimeisenä ottelupäivänä peräti kolmella joukkueella on vielä mahdollisuus mestaruuteen.

Ylivoimaisesti parhaimmassa asemassa on tukholmalaisseura Djurgården. 2000-luvun alkupuolen menestysjoukkueen ensimmäinen Ruotsin mestaruus 14 vuoteen sinetöityy tasapelillä sarjassa viidentenä olevaa Norrköpingiä vastaan, riippumatta muiden otteluiden tuloksista.

Kolme pistettä Djurgårdenin perässä vaanivat Malmö sekä toinen tukholmalaisseura Hammarby. Malmö kohtaa vieraskentällä taulukossa yhdeksäntenä majailevan Örebron. Malmö tarvitsee mestaruuteen voiton lisäksi Djurgårdenin tappion. Myöskään Hammarby ei saa voittaa samaan aikaan omaa peliään yli kahdella maalilla enempää kuin Malmö voittaa omansa.

Hammarbyn sauma on siis pienin, mutta se on yhä olemassa. Se on kolmikosta ainoa, joka saa päätöskierroksen pelin kotikentälleen. Vastaan asettuu viimeistä Allsvenskan-peliään pelaava Kari Arkivuo ja Häcken. Hammarbyn mestaruus vaatii siis Djurgårdenin tappion ja kahta maalia suuremmalla maalierolla otettavan voiton kuin Malmö Örebrota vastaan.

Media: Elisa Viihde

Serie A: AS Roma-Napoli 2. marraskuuta klo 16.00

Tämän viikon nostojen joukkoon mahtuu peräti kolme Italian pääsarjan Serie A:n kamppailua. Lauantain iltapäivään saadaan heti hyvin mielenkiintoinen kamppailu, kun AS Roma isännöi Napolia Stadio Olimpicolla.

Roma tulee otteluun allaan vakuuttava 0-4-vierasvoitto Udinesesta. Portugalilaisluotsi Paulo Fonsecaa ilahdutti erityisesti nollapeli omaan päähän. AS Roman puolustus onkin parantanut otteitaan viimeisten kierrosten aikana. Toki runsas maalimääräkin tuli tarpeeseen ja saattoi avata lukkoja pienoisien maalinteko-ongelmien kanssa painineessa joukkueessa.

Napolin vitsaus tällä kaudella ovat olleet helpot maalit omaan päähän, jotka ovat auttamatta syöneet alkukauden pistesaalista. Tätä voidaan pitää isona yllätyksenä, koska juuri Romasta saapuneen Kostas Manolasin tulo Napoliin piti olla avain eurooppalaisen eliittipuolustustason saavuttamiseen.

Joukkueet löytyvät sarjataulukosta sijoilta neljä ja kuusi napolilaisten seuratessa pisteellä perässä.

Media: Ruutu+

Bundesliiga: Union Berlin-Hertha Berlin 2. marraskuuta klo 19.30

Berliinin derby käsiteltiin jo kattavasti Byyrin aiemmassa artikkelissa, mutta otetaan vielä tässä esiin lyhyesti ottelun lähtökohtia.

Molemmat berliiniläiset pelasivat aiemmin tällä viikolla Saksan Cupia. Union kellisti toistamiseen lyhyen ajan sisään Freiburgin, tällä kertaa vieraskentällä, ja eteni kilpailussa jo 16 parhaan joukkoon. Hertha puolestaan meni Dynamo Dresdenin kanssa aina rangaistuspotkukilpailuun asti, josta jatkopaikka lopulta lohkesi. Oman värinsä tuohon otteluun toivat Berliinin Olympiastadionille matkanneet yli 30 000 vieraskannattajaa.

Herthalla on ollut viimeisten viikkojen aikana vaikeuksia puolustussuuntaan pelatessa. Hoffenheim teki lopulta melko vaivattomasti kolme maalia Herthan verkkoon viime viikonloppuna, eikä kolmesta päästetystä maalista sarjaporrasta alempana pelaavaa Dresdeniä vastaan voi antaa kovinkaan mairittelevaa arvosanaa.

Seuroista pienempi eli Union saakin pelin kotikentälleen ollessaan ehkä aavistuksen paremmassa tuloskunnossa. Edessä on ikimuistoinen berliiniläinen ilta.

Media: Viasat Fotboll, Viaplay

Serie A: Torino-Juventus 2. marraskuuta klo 21.45

Torinossakin derbyillään tulevana viikonloppuna. Juventus on vieraskentästään huolimatta jälleen kerran massiivinen suosikki Torinon herruustaisteluun lähdettäessä. Torinon edellisestä derbyvoitosta on aikaa neljä vuotta ja kaikki viittaa siihen, että huhtikuussa 2015 napattu päänahka jää tämän vuosikymmenen viimeiseksi.

Keskiviikkona Torino kyykkäsi Lazion vieraana pahasti ottaen kuokkaan maalein 4-0, ja edellisestä voitostakin on aikaa jo yli kuukausi. Joukkueen terveystilanne on tällä hetkellä melko hyvä, joten sen taaksekaan päävalmentaja Walter Mazzari ei voi mennä.

Juventus on vetänyt syksyn läpi vakuuttavasti eikä ole kärsinyt Serie A:ssa eikä Mestarien liigassa vielä ainuttakaan tappiota. Juventukselta ovat varmuudella ottelusta sivussa pitkäaikaistoipilas Giorgio Chiellinin lisäksi hyökkääjä Gonzalo Higuain sekä keskikenttämies Miralem Pjanic.

Media: Ruutu+

Serie A: AC Milan-Lazio 3. marraskuuta klo 21.45

Mainittu Lazio matkaa sunnuntai-illan myöhäisottelussa Milanon San Sirolle. Milanin alkukausi ei ole sujunut kuten optimistisimmat kannattajat odottivat. Kymmenen ottelun jälkeen Rossoneri löytyy taulukon sijalta kymmenen ja on jo viiden pisteen päässä eurokilpailuihin oikeuttavista paikoista.

Ottelun merkitystä kotijoukkueen näkövinkkelistä ei voi ylikorostaa. Juuri Lazio löytyy Napolin kanssa tällä hetkellä Eurooppa-liigaan oikeuttavilta paikoilta, joten tämä todellinen kuuden pisteen ottelu on Milanille ehdottomasti kauden tärkein peli tähän mennessä.

Lazio on parhaillaan kuntopuntarissa kolmantena, joten heitetty haaste on iso. Lazio on tehnyt viimeiseen viiteen otteluun peräti 15 maalia, kun AC Milan on osunut koko kauden aikana kymmenen kertaa maalipuiden väliin. Milan on ollut kuitenkin perinteisesti vahva juuri kotonaan Laziota vastaan. Lazio on voittanut vieraissa Milanin ainoastaan kerran tällä vuosikymmenellä.

Media: Ruutu+