Dokumenttielokuva suomalaiselle seuratyölle – Urheilun Merkitys -elokuvan kutsuvierastilaisuutta juhlittiin Teuvalla

Vasemmalla elokuvan ohjaaja & käsikirjoittaja Rene Luhtala, oikealla päähenkilö Pekka Paukkonen.

Urheilun Merkitys -dokumenttielokuvan tavoite on herättää keskustelua pienten urheiluseurojen ja niissä toimivien seura-aktiivien tärkeydestä.

Neljän ja puolen vuoden mittainen dokumenttielokuvaprojekti on saatu päätökseen ja sitä juhlistettiin viime viikonloppuna Teuvan Pallon järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa Teuvan Kino-Kuvassa.

Teuvan Pallo antaa äänen sadoille suomalaisille seuroille

Dokumenttielokuva kertoo, miten muuttotappiokunnassa jalkapalloseurasta voi syntyä ainutlaatuinen yhteisöllisyyden rakentaja. 

Päähenkilö Pekka Paukkonen on kasvanut Teuvan Pallon hurmoksen keskellä. Hänen lapsuudessaan vetovoimaisen paikkakunnan seuratoiminta oli vielä hämmästyttävän suurta, ja Teuvan Pallon edustusjoukkueessa pelaaminen oli pienen pojan unelma. Myöhemmin muuttotappion iskiessä kuntaan, joutuu Pekka lopulta toteamaan myös oman rakkaan joukkueensa toiminnan päättymisen. Vuosien päästä Pekka saa yllättävän idean ystäviensä kanssa. Yhdessä he perustavat joukkueen uudestaan ja koittavat saada toiminnan pyörimään.


”Vaikka elokuva kertookin Teuvan Pallosta, kyseessä ei ole seuran historiikki, vaan tarina, joka antaa äänen sadoille suomalaisille seuroille ja seuratyöntekijöille”, käsikirjoittaja ja ohjaaja Rene Luhtala painottaa. 

”Halusimme tehdä dokumenttielokuvan, joka nostaa esiin seurojen taustoilla toimivia henkilöitä. Päähenkilöiden avoimuus tuo tarinaan syvyyttä. Uskon heidän olevan sellaisia toimijoita, joita löytyy jokaisesta seurasta. Tarkoitus on saada katsojat havahtumaan, miten paljon, usein vain muutama ihminen, tekee työtä monien harrastamisen mahdollistamiseksi”, Luhtala jatkaa.

Yhteisöllisyys kokoaa jalkapallon pariin

Maaseudulla on jo pitkään kärsitty useilla paikkakunnilla muuttotappiosta ja sen tuomista haasteista mm. harrastustoiminnan suhteen. Seuratoiminta voikin nousta suureen rooliin paikkakunnan yhteisöllisyyden rakentajana. 

”Ei ole itsestäänselvyys, että pienillä paikkakunnilla seuratoiminnalle olisi jatkumoa. Seurat ovat suuren haasteen edessä usein jopa vuosittain toiminnan jatkon suhteen. Silti esimerkiksi Teuvalla Teuvan Pallon edustusjoukkueen pelit ovat olleet myös sosiaalisesti tärkeitä tapahtumia kuntalaisille. Silloin puhutaan suuremmista asioista kuin 5. divisioonan futismatsista”, Luhtala pohtii, ja samalla miettii, voisiko tätä tilannetta jotenkin helpottaa.

Ensin teattereihin ja sitten suoratoistoon  

Elokuva saa ensin pienimuotoisen teatterilevityksen, jonka jälkeen se on tulossa suoratoistopalveluun vuokrattavaksi tulevan kesän aikana.

”Teattereita ja paikkakuntia saa meiltä toivoa. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme toteuttamaan näytöksiä. Aika paljon silti panokset menevät suoratoiston markkinointiin, sillä uskon sen olevan paras tapa saada elokuva helposti ihmisille katsottavaksi.” 

”Toivoisin, että jalkapalloihmiset näyttäisivät voimansa ja saataisiin elokuvalle katsojia. Olen sitä mieltä, että kaikkien seuratoimintaan sidoksissa olevien ihmisten tulisi tämä nähdä”, Luhtala päättää.

Urheilun Merkitys löytyy sosiaalisesta mediasta:
Instagram (
https://www.instagram.com/urheilunmerkitys/)

Facebook (https://www.facebook.com/UrheilunMerkitys)