Chievo Veronan Martti Haukiojan jatko ratkeaa lähipäivinä

Viime kesänä Chievo Veronan organisaatioon siirtyneellä Martti Haukiojalla on ollut opettavainen vuosi takanaan.Lokakuussa U19-maajoukkuerinkiin kuuluva Haukioja debytoi Campionato Primavera -liigassa, joka on käytännössä nuorten pelaajien Serie A. Minuutteja kauden aikana kertyi tasaiseen tahtiin, mutta alkuvuosi on ollut rikkonaisempi.

– Pääsin alussa hyvin pelaamaan, mutta tammikuun alussa loukkasin nivuseni ja olin puolitoista kuukautta sivussa. Tämän jälkeen pysyin kolmisen kuukautta kunnossa, kunnes kaksi viikkoa sitten loukkasin uudestaan saman nivusen, Haukioja harmittelee.

Kolmen topparin linjassa Haukioja on pelannut aina vasemmalla, mutta vasemman laitapuolustajan rooli on miehen alulle luontaisempi vaihtoehto. Primaveran tasoa Haukioja ei suoraan Veikkausliigaan vertaa, koska pelejä Ilveksen riveissä ehti kertyä ainoastaan kolme ennen lainapestiä.

– Veikkausliiga-peleihin on vaikea verrata, koska niistä ei ole niin paljoa kokemusta, mutta treeneissä tempo on vähintään yhtä kova, vaikka ihan yhtä rajusti ei vedetä. Pelit ovat olleet hyvin tasokkaita, ja vastassa on ollut myös Serie A:ssa maalinteossa onnistuneita pelimiehiä.

Kuva – Sami Salonen

Chievon joukkue sijoittui lopulta 16 joukkueen Primaverassa kahdeksanneksi jättäen taakseen muun muassa Napolin ja Lazion. Pelikokemuksen lisäksi Haukioja iloitsee vuoden varrella karttuneesta italian kielen taidosta.

– Italiaa ymmärrän lähes täydellisesti! Puhuminen taas on vielä haastavaa, koska lauseiden nopea muodostaminen on hieman hankalaa.

Yksin Haukiojan ei ole tarvinnut seurassa pärjätä, sillä Chievon edustusjoukkueen kapteeni Perparim Hetemaj on auttanut aina tarpeen tullen.

– Aina kun nähdään, niin vaihdetaan kuulumisia ja muutenkin Perpasta on ollut suuri apu. Varsinkin alkuvaiheessa hän tulkkasi keskusteluja minun ja valmentajani välillä.

Lähipäivät ovat jännittäviä niin Martti Haukiojalle kuin myös Ilvekselle. Lainan piti loppua alun perin jo keväällä, mutta sitä pidennettiin jatkumaan kesäkuun loppuun asti. Chievolla on osto-optio 18-vuotiaasta puolustajasta, ja pian näemmekin, käyttääkö italialaisseura sen vai onko edessä paluu Tampereelle.

Ainakin Hetemaj palloilee kuitenkin varmuudella ensi kaudella Pohjois-Italiassa, ja Byyri suositteleekin lämpimästi futisreissua Veronan suuntaan.