Brøndbyn matkassa: Mallassuihkua ja pick-upilla vieraspeliin

Muutin Kööpenhaminaan loppuvuonna 2017, ja kavereideni kautta ajauduin tilanteeseen, jossa kädessäni oli Brøndbyn kausikortti kevätkaudelle. Kuningaslajin ystävänä en voinut jättää tätä herkullista tilannetta hyödyntämättä, joten lähdin sen enempää miettimättä Brøndbyn matkaan.

Loppukauden letkajenkka

Brøndby mitteli FC Midtjyllandin kanssa letkajenkkaa melkein koko kauden ajan. FCM:lle sattui huhtikuussa pieni suvantovaihe ja länsikööpenhaminalaiset sujahtivat viiden pisteen turvin karkumatkalle nelisen kierrosta ennen sarjan päätöstä.

Viimeiseen 16 päivään mahtui monenlaista tunteiden kirjoa. Kööpenhaminan derbystä haettiin mairea tasapeli ja FC Midtjyllandin hoidettua oman pelinsä, oli eroa vielä kolme pistettä Brøndbyn hyväksi.

Tennistermein siis kaksi ottelupalloa kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Cup-finaali

Neljä päivää derby-pelin jälkeen oli Tanskassa helatorstai, joka on samalla cup-finaalin perinteinen pelipäivä. Kannattajien päivä alkoi klo 10 Raatihuoneentorilla live-musiikin, kannatuslaulujen, paukkupommien, soihtujen ja mallasjuomien voimin.

Marssille lähdettiin hyvissä ajoin, yli kolme tuntia ennen ottelua.

Perinteen mukaan capot ja punttikihoisimmat ahtautuivat marssin kärkeen, kun 20 000 keltaisiin sonnustautunutta fania lähti taittamaan reilun kolmen kilometrin matkaa. Meteli raikasi ja Kööpenhamina oli valloitettu Vestegnenin kannattajien toimesta.

Parkenilla oli arviolta 24 000 Brøndby-fania ja viitisen tuhatta Silkeborgin kannattajaa. Stadionin kapasiteetti on rapiat 38 000 katsojaa ja edellisen kerran finaali on myyty loppuun kaudella 2003-2004.

Lisää tilaa Brøndby-faneille olisi ollut, sillä juuri B-katsomo Silkeborg-fanien yläpuolella oli tyhjänä koko pelin aikana tietystä syystä. FC Kööpenhamina pelaa kotiottelunsa Parkenilla ja B-katsomo on miehitetty normaalisti FCK-faneille, jotka eivät päästäneet verivihollisiaan hyppimään katsomonosaansa. Brøndbyn fanit olivat valloittaneet koko Parkenin C-, D- ja valtaosan A-katsomoa.

Laulu raikasi parisen tuntia ennen ottelua, ja tavan mukaisesti stadionpäädyt tervehtivät toisiaan sovituin menoin. Välillä hoilattiin pokaalin tuloa kotiin ja muistutettiin seuran historiasta. Brøndbyn fanit ovatkin viime vuosina saaneet tyytyä katsomaan muiden voitonjuhlia, sillä viimeisin pokaali oli vuodelta 2008 cup-voiton myötä ja pääsarjan mestaruus vielä kauempaa, vuodelta 2005.

Silkeborgin tifot ja lauluyritykset tuntuivat hyttysenininältä rock-konsertissa. Usko omien menestykseen oli kova, sillä hyvin mennyt kausi ja pelillinen ilme ruokkivat keltaisten itseluottamusta. Edes Silkeborgin johtomaali ei säikäyttänyt itseluottamusta, vaan meno yltyi entisestään. Benedikt Röckerin tasoitusmaali sai C-katsomon kiehumaan ja kaljoja heiteltiin ympäriinsä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin infernaalinen meteli yltyi entisestään Kamil Wilczekin siirrettyä keltaiset 2-1 johtoon, ja 50 kilometrin päässä Malmössä kuultiin varmasti tilanteen kulku stadionilla. Siinä vaiheessa ennen taukoa viimeisetkin kaljaostokset oli johtomaalin myötä heitetty Parkenin taivaalle ja ihmisten nuttuihin. Johtomaalin jälkeen Silkeborg ei saanut isompaa takaa-ajoa käyntiin, ja Brøndby tyylitteli lopulta 3-1 voittoon tuoden cup-pokaalin kotiin.

Voittojuhlinta oli massiivista ja kollektivista, ja oli hienoa kokea, kuinka parikymmentuhatpäinen sakki juhli omiensa kanssa mestaruutta näin tiiviisti.

Cup-voitto vaihtuu suruun

Montaa mallasjuomakorillista pelaajat eivät päässeet nautiskelemaan, kun Superliigan huipennus iski päin kasvoja. Seuraavaan ja tärkeään maanantai-illan kotimatsiin sarjakakkosta FC Midtjyllandia vastaan oli varmasti valmistauduttu huolella ja kaikki mahdolliset palautumiskeinot käytetty. Jälkeenpäin ajateltuna neljä päivää oli liian lyhyt palautumisaika, koska kentällä ei nähty yhtä intohimoista ja jokaiseen palloon säntäävää Brøndby-laumaa.

Pistekin olisi ollut Brøndbylle puoli mestaruutta, mutta 83. minuutilla vierailijoiden Bubacarr Sanneh siirsi ottelun ainoalla maalilla mestaruustilanteen tasoihin ennen kahta viimeistä kierrosta.

Maanantain tappio oli vielä tuoreessa muistissa, kun koitti vierasottelu AC Horsensia vastaan. Etukäteen oli tiedossa, että Horsens antaisi normaalisti kausikorttien omistajille varatun katsomonosan kokonaan Brøndby-faneille. Kausikorttien omistajat oli siirretty pääkatsomon puolelle, ja kiitollisena vapautuneista paikoista, Brøndby tarjosi kaikille Horsens-faneille ilmaiset oluet koko pelin ajaksi, kun Horsens vieraili Brøndbyssä huhtikuussa mestaruussarjan alussa.

Kellokortti iskettiin leimasimeen perjantaina klo 12 ja autokyyti kohti Horsensia starttasi. Reilun kolmen tunnin ajomatkan aikana vilahti siellä sun täällä useampi autoporukka, jolla oli keltaista päällä. Odensen kohdalla tuli vastaan jotain, joka sai minut hieraisemaan silmiäni.

Pyyhälsimme ohi isomman armeijatyyppisen pick-up -auton, jossa pomppi ja hoilasi kymmenpäinen Brøndby-faniporukka.

Perille päästyämme pieni Horsensin keskusta oli värjäytynyt kokonaan keltaiseksi Brøndby-fanien aloittaessa iltatoimensa. Peli alkoi vasta iltakahdekselta, mutta jo pari tuntia ennen ottelua äänijänteet olivat kovilla kun useampi tuhat vierasfania aloitti yhteisen matkansa kohti stadionia.

Pääkatsomo pullisteli keltaista ja ilo oli ylimmillään ottelun alla. Laulu raikasi jopa kovempaa kuin itse pelissä. Pelaajat saapuivat stadionille tuntia ennen peliä ja varmasti hämmästelivät osaltaan pitkää siivua, johon oli pakkautunut arviolta viitisen tuhatta kööpenhaminalaisfania. Horsensin kotipeleissä käy tavallisesti 2000-3000 silmäparia, mutta sinä iltana yleisömäärä oli 9600.

Peli meni ennakkokaavailujen mukaan vieraiden 0-2 johdossa ja ottelun loppu häämötti jo. Minuutti ennen täyttä aikaa Horsen sai vapaapotku 16-alueen tuntumasta. Brøndbyn maalivahti Frederik Rønnow pyysi etukäteen muuria hyppäämään, ja isäntien Kjartan Finnbogason laukoi juuri hyppäävän muurin alta pallon sisään. Lisäajalla pienen sähläilyn ja flipperipallon myötä pallo löysi toistamiseen keltaisten verkkoon saman miehen toimesta.

Viiltävä hiljaisuus täytti pitkän siivun.

Ottelun alla oli tiedossa, että FCM kävi hakemassa täydet pisteet FCK:n luolasta. Viiden pisteen johto reilusti paremmalla maalierolla oli vaihtunut nyt takaa-ajoasemaan. Sitä ei huippuvireessä oleva FCM hukkaisi enää millään saadessaan Horsensin vieraaksi kotistadionilleen.

Epäusko valtasi kaikkien mielen. Turhautuneimmat fanit ryntäsivät kentälle, mutta heidät saatiin pian paimennettua omaan karsinaansa. Stadionin uloskäynti oli täynnä tyhjyyteen katsovia keltaisia. Jotkut purkivat turhautumistaan virkavaltaan ja järjestysmiehiin. Jokunen Horsensin stadionin irtaimiston osa laitettiin uuteen uskoon. Automatka Horsenista Kööpenhaminaan olikin automme osalta hiljainen.

Vain ohisuhahtavat autot toivat pientä auditiivista ja visuaalista melua autokuntaamme.

Uusi kausi jo mielessä

Brøndbyn stadionilla oli viimeisen pelin kunniaksi iso kannattajatori videotauluineen pystyssä, vaikka alakulo oli aistittavissa ja loppukauden kohtalon tiedostaminen. Peli oli keltaisten osalta apaattista ja väsynyttä. 16 päivään viisi peliä ja edellisen pelin voiton hukkaaminen muutama päivä sitten oli vienyt parhaan terän ja mielen pois. Aalborg suhahti 0-1-johtoon ja myöhemmin stadionille kiiri tieto FCM:n 1-0 johdosta. Kotipeli päättyi lopulta 1-1-pistejakoon.

Pahin pettymys oli jo kuitenkin huuhtoutunut viikonlopun aikana pois. Brøndbysta ei ollut tällä kertaa haastamaan huippuvireistä Midtjyllandia, ja rankka ottelutahti saneli oman osuutensa keltaisten loppukauden vireestä. Käsillä ollut mestaruus parin ottelupallon voimin ja sen lipeminen pois korpesi varmasti kaikkia keltamielisiä, mutta kaikki tiesivät kauden olleen kuitenkin viimeistä kruunua vaille hyvä.

Toinen sija, cup-voitto ja paikka eurokentillä oli loppujen lopuksi hyvä suoritus. Brøndbyn viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet epävakaista aikaa taloustilanteen ja sisäisten riitojen vuoksi. Nyt tasapaino on löytynyt, ja usko paremmasta tulevaisuudesta on parin viime vuoden menestyksen myötä realistista.

Tuleva Tanskan Superliiga-kausi alkaa Brøndbyn osalta ma 16.7. vieraspelillä Randersissa. Paulus Arajuuri edustaa Brøndbyä ainoana suomalaisena tulevalla kaudella Teemu Pukin siirryttyä neljän kauden jälkeen uusiin haasteisiin – Norwich Cityyn.

Artikkelikuva: Robert Hendel