Benjamin Hiekkanen lähtee Vaasasta Italian valloitukseen: “Muualtakin oli kiinnostusta”

Päättäväinen, kova ja erittäin hyvä avaamaan peliä. Näin alle 18-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtola kuvailee suojattiaan Benjamin Hiekkasta, joka jättää Suomen kentät vuodenvaihteessa. Hiekkasen siirto takavuosien suurseuraan Parma FC:hen tuli suurelle yleisölle puskista, mutta VIFK-toppari tiesi italialaisten kiinnostuksesta.

–Yllätyin silloin enemmän, kun kuulin, että Parma haluaisi minut testijaksolle. Harjoittelin joukkueen kanssa ensimmäistä kertaa marraskuussa 2017, jolloin vietin viikon heidän kanssaan, ja pelasimme Interiä vastaan, Hiekkanen kertoo.

– Muualtakin oli kiinnostusta, mutta Parma tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Olen nyt vieraillut seurassa kolmesti, ja tiedän, miten hommat toimivat.

Kausi 2018 oli pettymys sekä Hiekkaselle että VIFK:lle. Nuorukainen ehti pelata vain viidessä A-juniorien SM-karsintaottelussa, kunnes hänellä diagnosoitiin leikkaushoitoa vaatinut Haglundin kantapää, eli akillesjänteen kiinnityskohdassa oleva luukasvama.

Loukkaantuminen tuli harmittavaan paikkaan, sillä Hiekkanen oli juuri pelannut vahvan EM-jatkoturnauksen. Hiekkanen luuti topparina täydet minuutit, kun Minihuuhkajat peittosi Slovakian, mutta taipui Sveitsille sekä Portugalille.

VIFK:n miehet sen sijaan putosivat kauden päätteeksi Kolmoseen. Hiekkanen debytoi edustuksessa 16-vuotiaana elokuussa 2017, mutta läpimurto miesten peleissä jäi toistaiseksi saavuttamatta.

– VIFK on varmasti tehnyt hänen kanssaan hyvää työtä. Lars Mosander ja kumppanit ovat oikeasti ajatelleet yksilöiden kehitystä; Hiekkanen ei ole ainoa esimerkki. Aina kun Vaasan poikia tulee maajoukkuetapahtumiin, heidän tietää olevan energisiä ja valmiita, Erkka V. Lehtola kommentoi.

 

Parma tekee uutta nousua Italian huipulle

1990-luvulla Parma juhli kahdesti sekä Coppa Italian että UEFA Cupin voittoa. Näiden lisäksi seura pokkasi kertaalleen Italian supercupin, Cup-voittajien cupin sekä UEFA Super Cupin pystit.

Parman riveistä pelasivat kulta-aikoina muun muassa Gianluigi Buffon, Lilian Thuram sekä Fabio Cannavaro. Tähtipelaajat häipyivät vuosituhannen alussa, kun Parma alkoi kärsiä talousvaikeuksista. Seuraa sponsoroinut elintarvikejätti Parmalat ryöpyttyi petosskandaalissa, ja yhtiö teki lopulta konkurssin vuonna 2003, jolloin rahahanat menivät lopullisesti kiinni.

Parma saavutti lopullisen taloudellisen pohjakosketuksensa kaudella 2014-2015, kun joukkue jäi Serie A:n jumbosijalle ja ajautui konkurssiin. Taloudellisesta ahdingosta kertoo se, että pelaajat joutuivat loppukauden ajan matkustamaan vieraspeleihin omilla autoillaan ja pyykkäämään omat varusteensa.

Kaudeksi 2015-2016 seura pudotettiin maan neljännelle sarjatasolle. Kinkkukaupungin väki pysyi seuransa rinnalla myös vaikeina aikoina – Parma myi yli 9 000 kausikorttia Serie D:ssä murskaten sarjatason aiemman ennätyksen.

Kolme peräkkäistä nousua nostivat Parman takaisin pääsarjaan tälle kaudelle. Vaikka nykymiehistö ei ole järin nimekäs, Parma on yllättänyt epäilijät alkukaudella. Kirjoitushetkellä nousijaseura oli sijalla kahdeksan, mutta vain pisteen päässä Eurooppaliigan karsintoihin oikeutettavasta paikasta.

 

Minihuuhkajille jännittävä karsintalohko

Alle 19-vuotiaiden EM-kisat pelataan vuonna 2020 Pohjois-Irlannissa. Suomen karsintalohkoon arvottiin itsenäisyyspäivänä Ranska, Tanska ja Färsaaret.

Vuosi sitten Hiekkasen edustama maajoukkue voitti karsintojen alkulohkonsa. Jatkokarsinnoissa tie nousi pystyyn, mutta esitykset olivat varsin lupauksia herättäviä. Hiekkanen ei ole lahjakkaan ikäluokkansa ensimmäinen ulkomaille lähtijä: maaliskuisen Venäjä-ottelun avauskokoonpanosta peräti kahdeksan suomalaista pelaa tammikuusta lähtien ulkomaalaisseurojen organisaatioissa.

Hiekkasella on pian edessään uudet haasteet saapasmaassa – uusi kulttuuri, uudet joukkuetoverit sekä asuminen omillaan. Tästä huolimatta hänen ajatuksissaan on tilaa myös maajoukkuepeleille.

– Loukkaantumiseni jälkeen haluan palata takaisin maajoukkueeseen, ja pelata siellä niin paljon kuin mahdollista, Hiekkanen tiivistää.

Kuva: Peter Siegfrids.