Saksan vuosilta oppia ammentanut Antti Mäkijärvi tavoittelee KTP:ssa liiganousua – ”Meillä on kova ja motivoitunut nippu kasassa”

Kuva: Mikko Mäkelä

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtyjä rajoituksia aletaan hiljalleen purkaa yhteiskunnassamme, mikä tietää odotettuja aikoja myös jalkapallon ystäville. Miesten Ykkönen on yksi sarjoista, joissa pelit potkaistaan käyntiin kesäkuussa. Kotkalainen KTP kuuluu niihin seuroihin, jotka tavoittelevat nousua Veikkausliigaan.

Perinteinen palloilukaupunki Kotka, lämmin kesäilta ja legendaarinen Arto Tolsa Areena. Pian tämä kotkalaisten jalkapallon ystävien unelmakombinaatio on jälleen totta, kun Miesten Ykkösen sarjakausi startataan kesäkuun lopussa. Sarja pelataan läpi kaksinkertaisena, jolloin jokaiselle joukkueelle kertyy 22 ottelua.

Sarjaohjelma on vielä tätä kirjoitettaessa auki, mutta ottelupäivämäärät julkaistaan Palloliiton ilmoituksen mukaan mahdollisimman pian.

Sarja laajeni täksi kaudeksi 12 joukkueen vahvuiseksi. Kauden 2019 päätteeksi Ykkösestä putosi vain tamperelainen TPV, ja uusina joukkueina mukaan tulivat IF Gnistan, SJK Akatemia sekä Mikkelin Palloilijat. KTP puolestaan aloittaa nyt kolmannen perättäisen vuotensa Ykkösessä.

Pitkältä tuntuneen kevään aikana lähes kaikki seurat Suomessa sarjatasosta riippumatta ovat olleet pakotettuja kaivamaan ideamyssystä uusia keinoja tulevaisuuden takaamiseksi. Näin on ollut myös Kotkassa. Yhtenä mainiona esimerkkinä tästä mainittakoon drive-in elokuvateatteriviikonloppu, jollaisen KTP järjestää Arto Tolsan viereisellä hiekkakentällä 5-7.6.

Ahtaajat valmiina poikkeukselliseen kauteen

Kauden alla KTP lukeutuu potentiaalisten nousijaehdokkaiden joukkoon. Veikkausliigassa edellisen kerran kaudella 2015 pelannut kotkalaisryhmä käväisi sittemmin jopa kauden verran Kakkosessa ennen paluuta Ykköseen. Seuran tavoitteet ovat korkealla eikä koronaviruksen aiheuttama epävarmuus kauden kohtalosta ole tehnyt niihin muutosta. Tämän vahvistaa myös KTP:n keskikenttäpelaaja Antti Mäkijärvi.

– Ei me olla tavoitteitamme lähdetty muuttamaan. Kunhan saadaan sama porukka pidettyä kasassa, niin tavoitteet pysyvät myös samoina, Mäkijärvi linjaa.

Hänen mukaansa koronaviruksen aiheuttama epävarmuus kauden kohtalosta ei ole latistanut tunnelmaa joukkueen keskuudessa.

– Jokainen pelaaja on kokenut tämän ajan vähän eri tavalla ja joihinkin se on vaikuttanut luonnollisesti enemmän kuin toisiin. Yleinen ilmapiiri on silti ollut positiivinen, Mäkijärvi kertoo.

– Kaikki ollaan haluttu tämä kausi pelata yhdessä tällä joukkueella lupaavan alkukauden jälkeen ja uskottu, että lopulta päästään kausi pelaamaan.

Espoolaislähtöinen Mäkijärvi, 26, edustaa kotkalaisseuraa nyt toista kautta. Aiemmin Veikkausliigaa kasvattajaseurassaan FC Hongassa sekä Ilveksessä pelannut hyökkäävä keskikenttäpelaaja on kerännyt vyölleen 126 pääsarjaottelua. Näissä kamppailuissa maaliverkko on heilunut 11 kertaa.

Mäkijärvi on Ykkösen tasolle kovan luokan pelaaja, jonka merkitys näkyi vihreävalkoisten pelissä viime kaudella. Viiden tehdyn maalin lisäksi hän jakoi kuusi maaliin johtanutta syöttöä ja oli yksi joukkueen avainpelaajista. Alkavalle kaudelle hän näkee seuran tavoitteiden lisäksi myös omat odotuksensa korkeina.

– Päällimmäinen tavoite itselle on parantaa viime kaudesta ja olla nostamassa jengiä takaisin Veikkausliigaan, hän toteaa.

– Luonnollisesti päämäärä on pelata vielä korkeammallakin tasolla. Koen että en ole vielä saanut itsestäni parasta irti ja että parhaat vuodet jalkapalloilijana ovat vielä edessäpäin.

Saksan kaudet korkeassa arvossa

Kattavan kotimaisen CV:n lisäksi Mäkijärvi on ehtinyt pelata kolme kautta myös ulkomailla. Sarjana oli Saksan Regionalliga Nord ja seurana oli ala-saksilainen VfB Oldenburg. Noita vuosia Mäkijärvi muistelee kasvattavana aikana.

Saksan vuodet sisälsivät paljon positiivista, mutta myös ison takaiskun vamman muodossa.

– Mahtava kokemus, uuden kielen ja jalkapallokulttuurin oppiminen sekä henkinen kasvaminen, hän listaa Oldenburgin vuosiensa plussia.

– Valitettavasti minulle sattui myös vakava polvivamma, joka vei reilusti yli puolet vajaan kolmen vuoden ajastani Saksassa.

VfB Oldenburg kuuluu pitkäikäisten saksalaisseurojen kategoriaan. Vuonna 1897 perustettu seura on pelannut suurimman osan vuosistaan tasaisesti Regionalligassa tai Oberligassa tai niitä vastanneilla sarjatasoilla. Mäkijärven osalta etenkin ensimmäinen kausi seurassa oli mieleenpainuva kokemus.

– Johdettiin sarjaa ylivoimaisesti lähes koko kauden ja se buumi, joka siellä silloin vallitsi, jäi mieleen. Olimme lähellä nousua, hän muistelee.

– Kymmenen pisteen johto lopulta kuitenkin suli ja jäimme viiden pisteen päähän nousukarsintapaikasta. Oma kauteni päättyi tuohon polvivammaan muutama kierros ennen kauden loppua.

Ulkomailla pelaaminen kiinnostaa yhä, mutta Mäkijärvi suhtautuu asiaan realistisesti.

– Ulkomaat kiinnostavat edelleen, vaikka tiedostan myös hyvin miten vaikeaa Suomesta on lähteä. Varsinkin kun ikääkin alkaa pikkuhiljaa kertymään.

Tämän kauden joukkue täynnä potentiaalia

Ennen Ykkösen alkua KTP:llä on vielä edessään Suomen Cupin neljännesvälierä kesäkuun 16. päivä kotinurmella. Vastaan asettuu tuolloin cupin hallitseva mestari Ilves. Cupin lohkovaiheen KTP hoiti ilman tappioita voittaen neljä ottelua ja pelaten yhden tasapelin. Näissä otteluissa Mäkijärvi onnistui kahdesti maalinteossa.

Vaikka toistaiseksi on auki, miten otteluiden yleisöaspekti toteutetaan, voi jonkinlainen yleisö tuohonkin otteluun olla realismia.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön KTP (@ktpkotka) jakama julkaisu

KTP:n ryhmässä on paljon nuorta osaamista. Tulevan kauden Seuraa häntä -tyyppiseksi pelaajaksi Mäkijärvi vinkkaa nuorta laitapuolustaja Tuomas Ollilaa.

– Tuomas on vielä suhteellisen nuori kaveri, jolla on halu kehittyä ja iso potentiaali vielä käyttämättä. Hänen ominaisuutensa sopivat meidän pelitapaamme erinomaisesti, mikä antaa hyvät eväät onnistua tällä kaudella.

Mäkijärven itsensä kohdalla yksi ulospäin näkyvä muutos on uusi pelinumero. Hän vaihtoi täksi kaudeksi ylleen kymppipaidan, mutta ei koe sen tuoneen mukanaan mitään lisäpaineita.

– Ei mitään kummempaa sen (numeronvaihdon) taustalla, 10 on aina ollut 21:n ohella. Olen valinnut sen kaikissa joukkueissani sen ollessa vapaana, hän kertoo.

– En ainakaan itse koe kymppipaidan tuovan sen erityisempiä odotuksia aikaisempaan verrattuna.

Lopuksi Mäkijärvi lähettää vielä terveisiä kannattajille.  Kaikki tuki on tarpeen.

– Tämä kausi tulee varmasti olemaan ikimuistoinen vallitsevan tilanteen takia. Pidetään yhdessä huoli siitä, että kausi jää muistoihin myös jalkapalloilullisesti loistavana kautena Kotkassa, Mäkijärvi sanoo.

– Meillä on kova ja motivoitunut nippu kasassa. Tarvitsemme kaiken mahdollisen tuen kannattajilta, jotta saadaan kruunattua tämä haastava kausi nousulla Veikkausliigaan!

Artikkelikuva – https://mikolla.kuvat.fi/ / Mikko Mäkelä