24-vuotias Matias Pyysalo hyppäsi piirisarjasta Saksan Offenbachiin ja tuhansien katsojien eteen – “Haluan vakiinnuttaa paikkani avauksessa”

Moni kotimaisen jalkapallon seuraaja hieraisi silmiään tammikuussa 2019, kun Saksan Regionalligassa pelaava Kickers Offenbach tiedotti hankkineensa keskikenttäpelaajan Suomen Kolmosesta. Matias Pyysalo oli toki suuressa roolissa VJS:n nousukaudella, mutta hyppy piirisarjasta ammattilaiskentille on aina valtava.

24-vuotias Pyysalo sai jalkapallokasvatuksensa aikanaan kotikaupunkinsa VJS:ssa ja jatkoi matkaansa HJK:hon. HJK:ssa hän edusti juniorivuosien jälkeen lähinnä reservijoukkue Klubi 04:ää ja pääsi pelaamaan kahdessa edustusjoukkueen Liigacupin ottelussa keväällä 2014.

Tie Veikkausliiga-kentille ei avautunut samalla kaudella, ja Pyysalon kausi Klubi 04:ssä keskeytyi, kun liikuntatieteiden opinnot veivät nuorukaisen Yhdysvaltoihin. Rapakon toisella puolella hän pelasi tulevat vuodet yliopistojalkapalloa.

Keväällä 2018 oli jälleen muutosten aika. Pyysalon viisumi päättyi, eikä Yhdysvalloista löytynyt sopivaa seuraa, joten Pyysalo päätti palata kotiin.

– VJS:ssa pelasi kavereitani, joten päätin harjoitella joukkueen kanssa keväällä. Marko Kolsi sekä Ville Vepsäläinen ottivat minut hyvin vastaan, ja lopulta päädyin myös pelaamaan seurassa koko kauden.

Päätös kannatti, ja kausi oli erittäin onnistunut sekä Pyysalon että VJS:n kannalta. Vuoden kohokohta koitti 12 maalia mättäneelle Pyysalolle vasta nousujuhlien päätteeksi, kun yllättävä puhelu sai reissumiehen pakkaamaan kamppeensa jälleen kerran.

– Yliopistoaikojeni valmentaja kertoi minulle mahdollisuudesta Saksassa. Lähdin sitten viikon mittaiselle testijaksolle ja sain lopulta ammattilaissopimuksen.

Takana kaksijakoinen syksy

Pyysalon Kickers-ura alkoi mollivoittoisesti, kun hänen nilkkansa nivelsiteet menivät poikki ennen ensimmäistä ottelua. Edessä oli reilun parin kuukauden tauko, mutta Pyysalo ehti edustaa uutta seuraansa kevään neljässä viimeisessä ottelussa.

Loukkaantumisesta huolimatta Pyysalo käytti näyttöpaikkansa hyvin, ja mies palkittiin vuoden jatkosopimuksella. Tällä kaudella hän on pysynyt ehjänä ja saanut minuutteja jo 11 ottelussa. Pelipaikka on ollut useimmiten laidalla, mutta häntä on peluutettu myös keskikentän pohjalla.

Kausi lähti Kickersin osalta käyntiin todella hyvin, ja joukkue voitti neljä viidestä ensimmäisestä pelistä. Tätä seurasi heikompi jakso, ja kärkitaistelu on vaihtunut seitsemänteen sijaan. Eroa sarjakärki Saarbrückeniin on kertynyt jo 18 pistettä.

– Syksy on ollut aika hektinen. Päätavoitteemme oli nousta sarjaporrasta ylemmäs, mutta olemme keskikastissa. Sekään ei helpota tilannetta, ettei meillä ole tällä hetkellä “oikeaa päävalmentajaa”.

Pyysalo viittaa siihen, että päävalmentaja Daniel Steuernagel sai potkut syyskuun puolivälissä, ja hänen paikkansa otti väliaikaisesti seuran alle 19-vuotiaiden luotsi Steven Keßler. Keßler jatkaa pestissä joulutaukoon asti, kunnes uusi mies pääsee kokeilemaan onneaan.

Pyysalo ei nauttinut uuden päävalmentajan luottamuksesta kahdessa ensimmäisessä pelissä, mutta kotiottelussa TSG Balingenia vastaan hän pääsi kentälle 73. minuutilla. Kaksi minuuttia myöhemmin Pyysalo teki esityön 2-0-maaliin ja yhdeksän minuuttia tästä hän viimeisteli ensimmäisen maalinsa Saksan kentillä.

Edellisen virallisen osumansa hän oli tehnyt lokakuussa 2018, kun VJS kaatoi HIFK/3:n.

– Balingen-matsin onnistumiset tulivat hyvään paikkaan, ja olen saanut sen jälkeen vähän enemmän vastuuta.

Jalkapallokulttuuri omaa luokkaansa

Pyysalon edustama Kickers ponnistaa Offenbachista, joka on vajaan 140 000 asukkaan kaupunki Mainjoen varrella vartin ajomatkan päässä Frankfurtista. Suomalaisille Kickers on varsin tuntematon seura, mutta paikallisille se on hyvin merkittävä.

Kickersillä on lähes 6 000 katsojan yleisökeskiarvo, joka on lohkon suurin. Esimerkiksi VfR Aalenia vastaan Sparda Bank Hessen Stadiumin lehtereillä oli yli 8 000 ihmistä. Pyysalo kuvailee kotipelien tunnelmaa sekä koko Saksan jalkapallokulttuuria käsittämättömäksi.

Kolikolla on myös kääntöpuolensa, sillä intohimoiset kannattajat eivät ole peitelleet pettymystään joukkueen esityksiin.

– Kannattajien suunnalta tulee aika paljon painetta joka pelissä. Jos häviämme kotona, vihellyskonsertti on melkoinen. Tiukkaa palautetta tulee myös kaupungilla, jos kohtaan jonkun fanin pelattuamme heikommin. Toki tulee myös tsemppitoivotuksia.

Kickersin syyskauden viimeinen ottelu pelataan 7. joulukuuta, ja sarjapelit jatkuvat vasta 22. helmikuuta. Tuleva päävalmentaja päättää loman pituudesta, mutta pelaajat ehtivät lomailla ainakin pari viikkoa.

Joukkueen nousuhaaveet voidaan jo käytännössä kuopata, mutta Pyysalon loppukauden henkilökohtaisena tavoitteena on kasvattaa vastuutaan Kickersissä. Ylemmät sarjatasot ovat päämääränä pitkällä tähtäimellä, mutta keskikenttämies etenee urallaan rauhassa.

– Haluan vakiinnuttaa paikkani avauksessa. Avasin pari matsia sitten, mutta parissa viime pelissä olin taas täydet minuutit penkillä. Joukkueessamme on todella kova kilpailutilanne, mutta uskon, että roolini kasvaa onnistumisten kautta.

Kuva: Jan Huebner