Veikkausliigaraportti 29.6.-1.7.: Yöttömän yön ottelu keräsi päähuomion

Tasapelit ovat olleet tämän Veikkausliigakauden trendinä, eikä viikonlopun kierros tehnyt tähän kaavaan muutosta.

Rangel pelasti pisteen Kuopioon

HJK ja KuPS pelasivat tasan 1-1 lauantain alkuillan kamppailussa. Joukkueet olivat kohdanneet edellisen kerran huhtikuun puolivälissä Kuopiossa ja tuolloinkin oli päädytty tasatulokseen.

HJK aloitti maalinteon maalittoman avausjakson jälkeen. Evans Mensah otti pallon haltuun 16:sta rajalla rintamasuunta kohti keskikenttää, otti nopean käännöksen ja pommitti tarkasti pallon oikeaan alakulmaan. KuPSin tasoitus tuli vajaa kymmenen minuuttia ennen päätöstä. Lucas Rangel jatkoi tehoilujaan toimittamalla pallon verkkoon komean yksilösuorituksen päätteeksi.

KuPSille pisteen voi laskea ryöstöksi Töölön jalkapallostadionilta. HJK hallitsi peliä ja kuopiolaisten paikat olivat vähissä. HJK:lla on seuraavaksi edessä mielenkiintoiset ajat. Torstaina on tiedossa kauden toinen Stadin derby ja ensi viikon tiistaina häämöttää jo Mestarien liigan karsinnan avaus färsaarelaista HB Torshavnia vastaan. KuPS pelaa puolestaan vielä viikonloppuna Honkaa vastaan vieraissa ennen oman eurotaipaleen alkua.

Ottelun hahmo: Evans Mensah, HJK

Ghanalainen aiheutti jo avausjaksolla harmaita hiuksia vieraiden puolustuksella ja onnistui maalinteossa toisen jakson alussa. Hyvä paluu yhden ottelun pelikiellon jälkeen.

Helsingissä todettua:

”Ottelu oli KuPSin tasoitusmaaliin asti täysin hallussamme.”

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela – Helsingin Sanomat

Lauantai 29.6. klo 17.00

HJK-KuPS 1-1 (0-0)

Mensah ´56    Rangel ´82

Yleisöä: 4127

Ilves jatkaa vahvaa menoaan

Vaasan Palloseuran edellisen kotivoiton yksi vuotis synttärikahvit juotiin viime viikolla. Trendi jatkui samana, kun Tampereen Ilves kävi hakemassa täyden pistepotin. Voittomaalista vastasi tiistaina hattutempun kotinurmella KPV:n verkkoon tehtaillut Lauri Ala-Myllymäki. Ala-Myllymäen maali syntyi komean syöttökuvion päätteeksi. Jair siirsi laidalta pallon takaviistoon Ala-Myllymäen juoksulinjalle, josta hurjassa vireessä oleva Ala-Myllymäki ei erehtynyt.

VPS sai lisäuskoa säilymiskamppailuunsa ottamalla arvokkaan pisteen Interin vieraana aiemmin viikolla. Nytkin VPS oli alkuun hyvin mukana pelissä. Vaasalaiset siirtyivät ottelussa johtoon 10 minuutin kohdalla Alain Ebwellen maalilla, mutta johto ehti valua käsistä nopeasti ja Ilves meni tauolle koppiin johtoasemassa. Toisella jaksolla tamperelaiset olivat selvästi parempia eikä paremmasta ollut lopulta juurikaan epäselvyyttä.

Vaasalaisten seuraava ottelu on lauantaina Kokkolassa. Tuossa ottelussa on hurjat panokset.

Ottelun hahmo: Jair, Ilves

Alusti Ilveksen molemmat maalit.

Vaasassa todettua:

”Vierasvoitto on aina hyvä. Toisella jaksolla meillä oli paljon tilanteita, mutta emme niitä nyt hyödyntäneet.”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss – Aamulehti

VPS-Ilves 1-2 (1-2)

Ebwelle ´10    Miettunen ´20

Ala-Myllymäki ´45+3

Yleisöä: 1855

Yöttömän yön peli jäi kulttuuriteoksi

Paljon huomiota osakseen saanut yöttömän yön ottelu RoPSin ja KPV:n välillä käytiin Rovaniemen keskuskentällä lauantain taittuessa sunnuntaiksi. Valoja ei tarvittu, koska Lapin taivas tarjosi riittävästi valaistusta ottelun läpiviemiseksi.

Erinomainen yleisömäärä ja suorana televisioitu ottelu olisi voinut tarjota kotimaisen jalkapallon ystäville pelillisesti enemmänkin, sillä itse peli jäi varsin vaisuksi. Oman osansa pelin kulkuun toi RoPSin Taye Taiwon saama punainen kortti puolen tunnin kohdalla. Entinen Nigerian maajoukkuepelaaja pelasi palloa kädellään maaliviivan tuntumassa. Pilkkua asettui vetämään Rovaniemeltä kotoisin oleva Simo Roiha, jonka veto oli kuitenkin RoPS-vahti Antonio Reguerolle helppo torjuttavaksi.

Taiwon ulosajon jälkeen pelin hallinta kääntyi vierasjoukkue KPV:lle, mutta kokkolalaiset eivät pystyneet miesylivoimaansa hyödyntämään.

Yöttömän yön ottelu oli kaikesta huolimatta upea kulttuuri- ja markkinointiteko Rovaniemen Palloseuralta. Samalla napapiiriltä osoitettiin muulle Suomelle, että ottelutapahtumien suunnittelussa on lupa käyttää luovuuttaa.

Ottelun hahmo: Antonio Reguero, RoPS

Torjui Simo Roihan rangaistuspotkun ja toimi rovaniemeläisten puolustuksen viimeisenä muurina.

Lahti ja HIFK jäivät maalittomaan

Helsingin IFK kasvatti tappiottomien otteluiden putkensa derbyn alla jo seitsemän ottelun mittaiseksi. Nyt se haki arvokkaan vieraspisteen Lahdesta. Toisaalta HIFK on myös yhä ilman vierasvoittoa tämän kauden Veikkausliigassa.

Lahden stadionilla pelattu kamppailu oli tarkkaa peliä eikä hienouksia juurikaan nähty. Avausjakso oli pelillisesti kotijoukkue FC Lahden, mutta parhaat paikat siunaantuivat vierasjoukkue HIFK:lle. HIFK:n paras maalipaikka nähtiin 40 minuutin kohdalla, kun Lahden maalivahti Patrick Rakovsky seurasi katsellaan pallon kolahtamista tolppaan. FC Lahden Jani Tanska puolestaan puski toisella jaksolla ylärimaan.

Jälkimmäisellä nelivitosella maalipaikat kasaantuivatkin pallonhallinnan lisäksi FC Lahdelle, mutta viimeistelyn ontuessa ratkaisevilla hetkillä, jaettiin pisteet maalittoman ottelun päätteeksi. Nollapeli oli FC Lahdelle henkisesti tärkeä tiistaisen Kuopion murskatappion jälkeen.

Ottelun hahmo: Timi Martinen, FC Lahti

Tauolla vaihdosta sisään tullut Timi Martinen elävöitti kotijoukkueen peliä hyökkäyssuuntaan. Tarjoili pelin loppuhetkillä mehukkaan paikan Josulle, mutta espanjalainen ei aivan ylettänyt Martisen syöttöön.

Lahdessa todettua:

”Meidän pitää olla tyytyväisiä tulokseen. Energiatasomme olivat alhaalla. Vaikka nuoriin poikiin iski lopussa väsy, he eivät silti luovuttaneet. Nyt siirrämme katseet torstain Stadin derbyyn.”

HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesen – YLE

Sunnuntai 30.6. klo 18.30

FC Lahti-HIFK 0-0

Yleisöä: 2784

Hongan Ahvenanmaan vierailusta tuli pannukakku

Tiistaina sarjakärkeen kivunnut FC Honka matkasi sunnuntaina Ahvenanmaalle IFK Mariehamnin vieraaksi. Kaikki näyttikin espoolaisittain sangen hyvältä tauolle mentäessä, kun Wikflöf Holding Arenan tulostaulu näytti vielä 0-2 -vierasjohtoa.

Kotijoukkue sai kirivaihteen silmään reilun tunnin pelin jälkeen. IFK Mariehamnille tuomittiin rangaistuspotku, jonka Keaton Isaksson upotti varmuudella ohi Tim Murrayn. Isakssonin maali oli ensimmäinen maalinteko-ongelmista kärsivälle IFK Mariehamnille yli kuukauteen Veikkausliigassa.

Espoolaisten juhlat pilasi lopullisesti vaihdosta hetkeä aikeisemmin kentälle tullut kenialainen Amos Ekhalie, jonka tarkka laukaus painautui vasempaan alakulmaan.

Ottelun hahmo: Simon Silverholt, IFK Mariehamn

Simon Silverholt teki rajusti töitä ja oli kotijoukkueen näkyvin pelaaja erityisesti vaikealla avausjaksolla.

Maarianhaminassa todettua:

”Aina kun ollaan kaksi maalia tauolla tappiolla, pitää olla tyytyväinen pisteeseen”.

IFK Mariehamnin avausmaalin tehnyt Keaton Isaksson – Nya Åland

IFK Mariehamn-FC Honka 2-2 (0-2)

Isaksson (rp) ´62                     Suarez ´32

Ekhalie ´86                               Borjas ´44

Yleisöä: 1100

SJK kaatoi Interin dramaattisten vaiheiden jälkeen

Jonot ulottautuivat vielä kauas stadionin ulkopuolelle, kun seinäjokelaisyleisö jalkautui runsaslukuisena ensimmäiseen kotiotteluun puoleentoista kuukauteen.

Ensimmäinen nelivitonen oli virheiden sävyttämä, mutta tarjosi samalla varsin yleisöön menevää peliä. Interillä ja varsinkin Timo Furuholmilla oli avaimet avausosumaan. Askelmerkit eivät kuitenkaan napsuneet kohdilleen ja tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toiselle jaksolle Inter oli löytänyt uuden kipinän ja iski isosti SJK:n selustaan. Vieraiden painostus palkittiinkin maalin muodossa, kun Filip Valencic kunnostautui jälleen maalintekijänä. Slovenialainen vastasi kierroksen komeimmasta osumasta viimeistelemällä pallon kylmän viileästi oikeaan ylänurkkaan. Valencicin lapikas takoi osuman olemattoman pienestä tilasta, ja maalia kelpaa kelailla yhä uudelleen ja uudelleen.

Täysin sillassa ollut SJK pääsi kuitenkin kuin varkain uudelleen peliin. Mehmet Hetemaj syöksyi puskuun ja onnistui tuomaan kotijoukkueen tasoihin Sergei Eremenkon kulmapotkusta. Kuin taikaiskusta Kerho heräsi uudelleen taisteluun ja omasi nopeasti tilanteet jopa johto-osumaan.

Sergei Eremenko oli isossa roolissa myös SJK:n voittomaalissa, joka syntyi dramaattisten vaiheiden jälkeen. Eremenkon vapaapotku otti kosketuksen Luciano Balbin käsivarteen ja erotuomari Dennis Antamo osoitti raivoisasta turkulaisprotestoinnista huolimatta pallon pilkulle. Denys Oliinyk oli rangaistuspotkussa varmaakin varmempi ja sinetöi kolmepistettä SJK:n pistepussiin. Juhannuksena Veikkausliigaa johtanut Inter on nyt saanut kahdesta edellisestä ottelusta yhteensä yhden pisteen.

Ottelun hahmo: Sergei Eremenko, SJK

Suuressa roolissa kummassakin SJK:n maalissa. Hyvää puurtamista myös puolustussuuntaan, kun tätä tarvittiin.