Treenimatseja Turkissa – olisiko aika vaihtaa linjaa?

Huuhkajien maaliskuussa koittavat, Turkissa pelattavat harjoitusottelut Makedoniaa ja Maltaa vastaan ovat ikävää jatkumoa Palloliiton viimeaikaiselle politiikalle. Jo neljänä perättäisenä talvena miesten maajoukkue on käynyt pelaamassa harjoitusotteluita Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Pelillisesti kakkos- tai kolmosmiehistöillä käydyt kamppailut eivät aina ole paljoakaan antaneet, mitä nyt muutamat pelaajat ovat päässeet ensi kertaa haistelemaan maajoukkuetunnelmaa. Tänä vuonna Abu Dhabin matka sai kuitenkin jo tragikoomisiakin piirteitä, kun usean päivän etsinnän jälkeen Suomi ei löytänyt voittoisan Jordania-ottelun jälkeen enää toista vastustajaa, vaikka niin oltiinkin alun perin kaavailtu. Otteluiden heppoinen taso ei ole silti ollut ongelmista suurin.

Arabiemiirikunnissa ihmisoikeudet ovat retuperällä. Valtaosa maan väestöstä koostuu pitkälti eteläaasialaisista siirtotyöläisistä, jotka raatavat muun muassa rakennusalalla lähes orjuutta muistuttavissa olosuhteissa vailla kansalaisoikeuksia. Maan loistokkaat nähtävyydet, kuten maailman korkein rakennus Burj Khalifa, eivät ole syntyneet ilman tuskaa ja kiistanalaisia oloja. Lisäksi esimerkiksi sananvapauden puute, naisten heikko asema, seksuaalivähemmistöjen syrjintä ja ihmiskauppa ovat arkipäivää Arabiemiirikunnissa.

Huuhkajat ei luonnollisesti ole ainut maajoukkue, joka on viime talvina viihtynyt Lähi-idän auringon alla. Esimerkiksi Ruotsin miesten maajoukkue on vuodesta 2014 lähtien matkannut tammikuisin Arabian niemimaalle. Harjoitusotteluissa ovatkin usein kohdanneet maat, joiden oma sarjakausi ei ole vielä käynnistynyt tai on talvitauolla. Ympäristö on ymmärrettävästi ollut suotuisa pelaajille ja taustajoukoille muun muassa ilmastonsa takia. Vakavat yhteiskunnalliset ongelmat eivät vieraileville jalkapalloilijoille näy, joten maajoukkueet ovat pystyneet keskittymään olennaiseen. Arabiemiirikuntien vakiintuminen vuosittaiseksi matkakohteeksi ei siis ole yllättävää.

Tulevien treenimatsien pelipaikka Turkki on sen sijaan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin aikakaudella kulkenut kohti autoritaarisuutta, kun Erdoğan on toistuvasti hiljentänyt vastustajansa ja häneen kohdistuvat soraäänet. Ihmisoikeuksia on poljettu ja lukuisat toisinajattelijat, toimittajat ja oppositiopoliitikot ovat joutuneet vangituiksi mielipiteidensä takia. Aktiivisesti Syyrian sotaan osallistuva Turkki hyökkäsi vastikään Pohjois-Syyrian kurdialueille. Hyökkäyksessä on tiettävästi kuollut useita kymmeniä siviilejä.

Turkin valikoituminen pelipaikaksi lienee useiden tekijöiden summa. Markku Kanervan halu kohdata hieman heikompia vastustajia, melko lyhyt varoitusaika ja luonnollisesti Huuhkajat harjoitusvastustajakseen haluavien maiden määrä rajaavat vaihtoehdot vähäisiksi.

Joka tapauksessa Palloliiton tuoreella puheenjohtajalla Ari Lahdella on nyt näytönpaikka. Maaliskuun otteluita lienee vaikea siirtää muualle, mutta ensi vuoden tammikuun mahdollisille harjoitusotteluille löytynee toinenkin paikka kuin Arabiemiirikunnat.

On olemassa ihmisiä, jotka haluavat ajatella urheilun ja politiikan toisistaan erillään olevina osa-alueina. Tosiasia kuitenkin on, että urheilulla tehdään politiikkaa siinä missä muillakin keinoilla. Ilmaisemalla halukkuutensa pelata näissä maissa Suomi osoittaa välinpitämättömyyttä ihmisoikeuksia kohtaan ja antaa tukensa sortaville valtiojohdoille.

Linjaus siitä, että harjoitusottelut pelattaisiin jatkossa paremmin eettistä tarkastelua kestävissä maissa olisi pieni muutos, johon Palloliitolla on varaa. Liitto ei tietenkään yksin voi tätä päättää, sillä maajoukkue menee sinne, missä vastustajatkin ovat. Muutokseen vaadittaisiin esimerkiksi pohjoismaisten jalkapalloliittojen yhteinen sopimus siitä, minne päin maailmaa harjoitusleirit suunnataan. Olivat matkakohteen valinnalle perusteina sitten taloudelliset seikat tai hyvät fasiliteetit ja lämmin ilmasto, harjoitusotteluille löytyy varmasti parempiakin paikkoja. Todennäköistä kuitenkin on, että ensi vuonnakin Huuhkajat nähdään leireilemässä Lähi-idässä, mutta toivossa on hyvä elää.

Ari Lahti, keskusteluyhteys auki ja solidaarisuutta peliin!