Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.
Olin pitkästä aikaa tutustumassa minulle uuteen kaupunkiin, stadioniin ja seuraan. Oman osavaltion seurat alkavat olla jo pikkuhiljaa nähty, mutta muutama vierailematon paikka vielä löytyy. Viikonloppu meni tällä kertaa ilman futista paikan päällä, joten asia piti korjata heti maanantai-iltana.
Reilun tunnin junamatkan päässä sijaitsee yliopistokaupunki Münster. Münsterin jalkapallovaltikkaa pitää perinteinen SC Preußen Münster, jonka kotikenttä on vanhahtava yleisurheiluunkin suunniteltu vuonna 1926 valmistunut Preußenstadion.
Ennen peliä kävin aistimassa fiilistä joulumarkkinoilla, Münsterin vanhassa kaupungissa ja katsomassa löytyykö futiskulttuuria glögikojuilta. Ehkä se johtui maanantaista, mutta en törmännyt juurikaan mustavihreisiin kaulahuiveihin.
Preußen Münster oli yksi Bundesliigan perustajaseuroista (1963/64). Paikalliset muistelivat ylpeänä, että heidät valittiin suuren Bayern Münchenin sijaan Bundesliigaan. Meno pääsarjatasolla jäi silloin valitettavan lyhyeksi, vain yhden kauden mittaiseksi. Tämän jälkeen on pelattu kakkosta, kolmosta ja nelosta. Tällä hetkellä menee taas vähän paremmin ja Preußen taistelee tosissaan noususta kakkosbundesliigaan.
Münsterin kautta aikain kuuluisin pelaaja on varmasti Christoph Metzelder, joka teki Münsterin jälkeen pitkän uran Borussia Dortmundissa, Real Madridissa ja Schalke 04:ssä.
Preußenstadion rakennettiin vuonna 1926 ja siinä pelattiin luonnollisesti myös se yksi ikimuistoinen Bundesliigakausi. Alun pitäen sienne mahtui jopa 40 000 katsojaa, mutta tänä päivänä stadionin kapasiteetti riittää enää 14 300 katsojalle, joista 3 000 on istumapaikkoja. Tällä kaudella katsojia on käynyt keskimäärin 8 159, ja saman verran oli myös maanantai-iltana väkeä.
Ultrakannattajat sijoittuisivat kaarteeseen juoksuratojen taakse, mikäli eivät olisivat lakossa. Minulle kerrottiin, että he olivat lakossa, koska vastustavat jalkapallojaoston yhtiöittämistä. Lakon takia he eivät kannustaneet omiaan, eivätkä pitäneet tifoja ja lippuja esillä.
Itse ostin tietysti katetun seisomapaikkalipun. Hinta oli miellyttävät 11€ ja lipun sai kätevästi hankittua ja tulostettua Eventim-lippukaupan kautta.
Münsterissä, kuten monessa muussakin kaupungissa, haaveillaan kunnon jalkapallostadionista. Viime perjantaina tämä toive kävi toteen, kun vuosien väännön jälkeen päädyttiin remontoimaan stadion 40 miljoonalla eurolla. Remontin jälkeen stadion tulee vetämään 20 000 katsojaa, ja se tehdään katsomo kerrallaan, jotta sarjapelejä voidaan jatkaa samaan aikaan.
Jos haluat nähdä vanhan stadionin, niin kannattaa lähteä piakkoin käymään Münsterissä.
Törmäsin pelissä myös pariin suomalaiseen, jotka olivat inspiroituneet Ylen Pelipäivä-sarjasta ja tulleet katsomaan aitoa alasarjameininkiä. Uskomaton sattuma, että meidän paikat olivat vielä vierekkäin. Heidän matka jatkui tästä Mestarien liigan pariin Dortmundiin.
Maanantai-illan vieraaksi oli tullut toinen Bundesliigan perustajajäsen, Eintracht Braunschweig. Seura on jyrkässä alamäessä ja varmasti yhdessä isoimmasta kriisistä, jonka minä muistan. Ajatella, että kaudella 2013/2014 Eintracht Braunschweig pelasi vielä Bundesliigaa ja kaudella 2016/2017 se karsi Bundesliigaan pääsystä Vfl Wolfsburgia vastaan!
Viime kaudella Leijonilla oli kakkosbundesliigan korkein budjetti, peräti 42 miljoonaa euroa, mutta tästä huolimatta se onnistui tippumaan sarjaa alemmaksi. Seura ei ollut varautunut ollenkaan tippumiseen, sillä pelaajien sopimukset eivät kattaneet alempaa sarjatasoa ja 18 pelaajaa jätti seuran ilmaiseksi. Olisiko seuralla ollut edes varaa pitää pelaajia?
TV-rahat romahtivat samalla, kun seura tippui kolmoseen. Eintrachtin budjetti tippui tälle kaudelle ja on ”ainoastaan” 17 milj. €. Kauteen lähdettiin sarjan nuorimmalla kokoonpanolla, keski-iän ollessa vain 22,6 vuotta. Muun muassa näiden syiden vuoksi Eintracht pitää tällä hetkellä perää kolmosessa, ja on ajautumassa kovaa vauhtia Regionalliigaan.
Yleisön tuki jatkuu kuitenkin vakaana ja seuran peleissä on käynyt kaikesta huolimatta keskimäärin yli 17 000 katsojaa.
Ottelun farkkuliivimiehellä oli aihetta juhlaan, kun Preussen voitti lukemin 3-0 ja syvensi Eintrachtin alamäkeä. Tällä kertaa kaikki maalit menivät Preussenin arvokkaimmalle pelaajalle eli, Martin Kobylanskille.