Sallisen sivukatsomo: futismaailman kiivas ottelutahti aiheuttaa ongelmia

Viime viikolla kirjoitin pandemian aiheuttamista positiivisista muutoksista jalkapallokauteen. Tiivistynyt ottelukalenteri on tuottanut pelillisesti viihdyttävimmän kauden aloituksen vuosikausiin.

Yhtä lailla ottelutahdin uusi, tiivistetympi koostumus aiheuttaa kuitenkin varjopuolia, joista keskusteleminen on yhtä tärkeää kuin positiivisten ilmiöiden suhteen.

Tarvitsemmeko todella Kansojen liigan toista painosta?

Juventuksen ja Napolin oli tarkoitus kohdata 4.10. Serie A:n kolmannen kierroksen ottelussa. Terveysviranomaiset kuitenkin kielsivät Napolin joukkuetta matkustamasta Torinoon kolmen positiivisen koronatartunnan vuoksi.

Uefan säädöksiä noudattava Serie A tulkitsi, että Napolilla on riittävästi terveitä pelaajia ottelun pelaamiseen. Liigan ja terveysviranomaisten ristiriitaisten näkemysten vuoksi vielä ottelun aloitusajankohtanakaan ei tiedetty, kuinka sääntöjä pitäisi tulkita.

Juventus valmistautui otteluun täysin normaalisti kentälle saapumalla. Vanhan Rouvan vaatima 0–3-luovutusvoitto on herättänyt paheksuntaa, mutta sääntöjen mukaan Juventus olisi itse tuomittu ottelun häviäjäksi, jos se ei kotijoukkueena olisi stadionille saapunut.

Tilanne on irvokas kuvaus nykytodellisuudesta. Vaikka jalkapallopäättäjillä on ollut puoli vuotta aikaa reagoida poikkeustilaan, eivät he silti ole onnistuneet laatimaan selkeitä pelisääntöjä eri skenaarioiden varalle. Se on johtanut tilanteeseen, jossa Juventus ryhmittyi valmiiksi ottelun aloitukseen, vaikka tiesi, ettei Napoli ollut matkustanut koko kaupunkiin.

Uefan säädösten mukaan ottelu tulee pelata, jos kummallakin joukkueella on terveenä vähintään 13 kenttäpelaajaa sekä yksi maalivahti. Toisin sanoen: yli puolet pelaajista sekä koko seuran henkilökunta on voinut altistua koronavirukselle, mutta seuran on silti pelattava normaalisti.

Missä on järki tässä tilanteessa? Miksi jalkapallo kokee itsensä niin tärkeäksi, että sillä on oikeus astua paikallisten terveysviranomaisten varpaille? Uefan säädökset ovat omiaan vaarantamaan satojen ihmisten terveyden.

Napolin pelaajat olivat saaneet tartunnan edellisessä ottelussaan Genoaa vastaan. Napoliin matkustaneessa Genoan joukkueessa todettiin jälkikäteen 22 koronavirustartuntaa. Jos Napolin joukkue olisi matkustanut Torinoon, olisi se todennäköisesti tartuttanut myös Juventuksen pelaajia. Ja näin dominoefekti on valmis.

Serie A:n lisäksi myös muissa liigoissa on jouduttu toteamaan koronan läsnäolo. Valioliigassa on tämän kauden aikana todettu yhteensä 34 koronatartuntaa. Syyskuussa Tottenhamin ja Leyton Orientin välinen Liigacupin ottelu siirrettiin positiivisen koronatapauksen vuoksi.

Sen sijaan West Hamin ja Hullin välinen cup-ottelu pelattiin, vaikka West Hamin joukkueessa todettiin ottelun alla kolme koronavirustartuntaa.

Lisäksi esimerkiksi Liverpoolin Thiago Alcântaralla sekä Sadio Manélla todettiin koronavirus syyskuun lopussa, mutta muu joukkue matkusti normaalisti vierasotteluun Aston Villaa vastaan.

Herää kysymys, miksi jalkapalloilijoiden oikeusturva on muiden alojen työntekijöitä heikompi? Miksei jalkapallossa voida noudattaa muilta aloilta tuttuja karanteenikäytäntöjä, kun työpaikalla todetaan tartunta?

Kysymys on tietenkin rahasta. Pelaamatta jääneet pelit johtavat heti TV-rahojen osittaiseen takaisinmaksuun.

Pelien siirto taas ei onnistu, koska jalkapallokalenteri on yksinkertaisesti liian täynnä. Liitot eivät tiedä, mihin ne rästipelit siirtäisivät, minkä vuoksi alati paheneva koronatilanne on aito uhka kuluvalle jalkapallokaudelle.

Kansainvälisesti koronatilanne on nyt pahempi kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi Britanniassa positiivisen näytteen on lokakuussa antanut pahimmillaan 22 000 ihmistä päivässä. Ranskassa julistettiin tällä viikolla kansallinen hätätila. Kun viruksen toinen aalto leviää maailmalla, on vain ajan kysymys, milloin vaikutukset alkavat näkyä myös jalkapallossa.

Tähän asti Euroopassa on suurimmaksi osaksi pelattu vain kansallisia sarjoja, mutta Mestarien liigan sekä Eurooppa liigan lohkovaiheet alkavat tulevalla viikolla. Mitä käy, jos toinen aalto leviää niin pahaksi, että maat joutuvat taas sulkemaan rajojaan?

Matkustuskiellon sattuessa on pelien siirtäminen mahdotonta, sillä jalkapallokalenteri oli jo ennen pandemiaa saturaatiopisteessä. Taloudellisista syistä yhtään kilpailua ei kuitenkaan suostuttu perumaan tai siirtämään myöhemmäksi.

Esimerkiksi Kansojen liigan toisen painoksen merkitys on jokseenkin kryptinen.

Sen voittaminen on kyllä linkitetty MM-kisojen karsintoihin, muttei sittenkään kovin selkeästi. Kun varsinaisista karsinnoista kisoihin selviää kymmenen lohkovoittajaa, pääsee jatkokarsintoihin kymmenen lohkokakkosta, sekä kaksi parasta Kansojen liigan lohkovoittajaa, riippuen mystisestä Kansojen liigan omasta rankingista.

Ensimmäinen Kansojen liiga oli epäilyistä huolimatta jättimenestys. Se tarjosi huippujoukkueille enemmän kilpailullisia pelejä, hienon lopputurnauksen sekä ennen kaikkea järkevän haasteen pienemmille jalkapallomaille. Esimerkiksi Suomelle Kansojen liigan tarjoama haaste on parhaita asioita, joita 2000-luvulla on tapahtunut.

Sen merkitys muuna kuin osana EM-karsintoja on kuitenkin nykyoloissa kyseenalainen.

Toisaalta koko ihmisoikeuksia polkevan Qatarin MM-kisaisännyys on kyseenalainen. Pandemia tarjoaisi Fifalle vapaudu vankilasta -kortin. Olisiko jo aika myöntää, ettei jalkapallon MM-kisoja voida pelata kesken kautta ja siirtää kisat kesälle 2023 johonkin toiseen maahan?

Jo keväällä opimme, että jalkapallo on saattanut itsensä mahdottomaan pisteeseen. Edes normaalioloissa kalenterissa ei yksinkertaisesti ole tilaa pelien siirtämiselle. Nyt kausi on aloitettu poikkeusoloissa, joka väistämättä johtaa joidenkin pelien perumiseen.

Tällä viikolla Serie A lopulta päätti, että Napoli tuomitaan 0–3 luovutusvoittoon Juventukselle. Lisäksi seuralta napattiin yksi piste pois sanktiona. Liiga sivuutti huolen kansallisesta terveydestä ja paikallisten terveysviranomaisten suositukset, koska se halusi ennakkotapauksen. Se ei tule hyväksymään pelien siirtämistä, koska se ei yksinkertaisesti tiedä, mihin se saisi pelit siirrettyä.

Jalkapallopäättäjille annettiin tilaisuus korjata epäkohta, jonka he ovat itse luoneet. Päättäjät kuitenkin nukkuivat ruususen unta sen ohi.

Isoon kuvaan ei pieniä seuroja mahdu

Englannissa sentään jotkut yrittävät puuttua suuren ottelumäärän luomaan ongelmaan. Pääasiassa Liverpoolin ja Manchester Unitedin masinoima projekti ”Big Picture” sai kuitenkin tyrmäävän vastaanoton sekä medialta että maan pienemmiltä seuroilta.

Ehdotuksen mukaisesti kalenterista poistettaisiin sekä Community Shield että Liigacup ja Valioliiga-seurojen määrä pudotettaisiin kahdeksaantoista. Lisäksi ehdotus sisälsi Valioliigan rahoittaman 250 miljoonan tukipaketin alempien sarjatasojen seuroille.

Kuulostaa jokseenkin järkevältä, eikö? Tilanteessa on kuitenkin yksi mutta.

Projektin todellinen tarkoitus on keskittää entistä enemmän valtaa Englannin suurimmille seuroille. Yllä mainittujen muutosten lisäksi ehdotettiin erityisen äänestysoikeuden antamista yhdeksälle Valioliigan pitkäaikaisimmalle seuralle. Merkittävissä äänestyksissä näistä seuroista kuuden tulisi puoltaa ehdotusta, jotta se menisi läpi.

Toisin sanoen Valioliigan kuusi suurinta voisivat tulevaisuudessa säädellä liigan säännöt täysin oman mielensä mukaan.

Ehdotuksen irvokkuus kuvastaa osuvasti nykyjalkapallon dynamiikkaa. Siinä raha ja valta keskitettäisiin vain entistä enemmän suurseuroille, ja muut joutuisivat alentumaan näiden määräysvaltaan.

Kohottakaamme malja rehelliselle ja avoimelle kilpailulle.

Meidän hiekkalaatikko on parempi kuin teidän hiekkalaatikko

Cristiano Ronaldo palasi Portugalin maajoukkueen matkasta kesken maaottelutauon Torinoon, jossa koronavirukseen sairastunut tähti vetäytyy karanteeniin.

Ennen positiivista näytettään portugalilainen pelasi maaottelutauon molemmissa otteluissa Espanjaa ja Ranskaa vastaan.

Maaottelutauon jälkeen Juventus pelaa vieraissa Crotonea vastaan ennen matkustamistaan Kiovaan Mestarien liigan avausotteluunsa. Nämä ottelut jäävät Ronaldolta väliin.

Jos jalkapallossa sovellettaisiin ympäröivästä yhteiskunnasta tuttua kahden viikon karanteenia, myös kotiottelu Hellas Veronaa vastaan jäisi väliin. Sen sijaan Mestarien liigan ottelu Barcelonaa pelattaisiin miehen ensimmäisenä karanteenittomana päivänä, joten mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulemme edelleen näkemään Ronaldon ja Lionel Messin hehkutetun kohtaamisen täysin suunnitelmien mukaan.

Jalkapallo ei kuitenkaan noudata muun yhteiskunnan lakeja, ja Ronaldo saattaa palata tositoimiin jo kymmenen päivän poissaolon jälkeen negatiivisen testituloksen saadessaan.

Ronaldo itse on ilmaissut halunsa palata kentille mahdollisimman nopeasti, ja olisi huhujen mukaan jopa halunnut pelata maaottelutauon viimeisessä ottelussa Ruotsia vastaan.

Suhtautuminen kertoo siitä, miten virukseen jalkapallopiireissä suhtaudutaan. Ei ole epäilystäkään, ettei Juventus tekisi kaikkeaan, jotta se saisi tähtensä takaisin mahdollisimman nopeasti.

Maailman tunnetuimman jalkapalloilijan sairastuminen virukseen antaisi jalkapallolle oivan mahdollisuuden ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ronaldon pitäminen suositellussa kahden viikon karanteenissa ei toki vaikuttaisi jalkapallomaailmaan mitenkään, mutta se toimisi esimerkkinä kaikille niille miljoonille ihmisille, jotka tilannetta seuraavat – ja osoittaisi, että jalkapallo ymmärtää yhteiskuntavastuunsa.

Jalkapallo on kuitenkin päättänyt luoda itse omat sääntönsä.

Ota yhteyttä

Sen pituinen se tämän viikon osalta. Palatkaamme asiaan ensi viikolla, toivottavasti jo positiivisempien aiheiden kera. On kuitenkin tärkeä katsoa kolikon molempia puolia, jotta siitä voidaan järkevästi keskustella.

Jos haluat lähettää jutusta palautetta tai esittää ehdotuksia käsiteltäville aiheille, voit sen tehdä sähköpostitse juuso@teravinkyna.com tai Twitterissä @TeravinKyna. Saadaksesi jutun ensimmäisten joukossa sähköpostiisi, liity sähköpostilistalle

Toivotaan, että virus saadaan pian aisoihin, niin jalkapallon kuin muunkin yhteiskunnan vuoksi. Yö on kuitenkin pimein juuri ennen aamunkoittoa, joten noudatetaan varovaisuutta pahenevassa virustilanteessa.

Pysykää terveinä. Hyvää viikonloppua.