Ponnahduslautana Klubi

HJK ilmoitti vuoden alkajaisiksi tehneensä sopimuksen nuorten maajoukkueista tutun Daniel O’Shaughnessyn kanssa.  Hankinta sopii erinomaisesti paitsi Klubin strategiaan, myös O’Shaughnessyn urapolkuun.

Keskiviikko 3. tammikuuta 2018 oli vauhdikas päivä HJK:n toimistolla. Aamupäivällä seura julkisti hankkineensa A-maajoukkueessakin debytoineen Daniel O’Shaughnessyn 2+1 vuotisella sopimuksella. Iltapäivän puolella Yorkshirestä kantautui puolestaan tieto toppari Aapo Halmeen sopimuksesta Championshipin kärkipäässä keikkuvan Leeds Unitedin kanssa. Ovi kävi molempiin suuntiin.

Muutokset pelaajalistassa eivät yllättäneet. Menneellä kaudella 13 liigaottelussa esiintynyt Halme, 19, teki vaikutuksen varmoilla otteillaan helsinkiläisten alakerrassa. Siirto ulkomaille oli jo käsikirjoitettu, vain osoite oli auki. Leedsin reservijoukkueessa aloittavan Honka-kasvatin näkymät ovat hyvät, vaikka kilpailu brittiseuroissa onkin armotonta.

Halmetta muutamaa vuotta vanhemman O’Shaughnessyn urapolku on kulkenut erilaista reittiä. Suomen ja Irlannin kaksoiskansalainen pelasi juniorivuosinaan Suomessa, myös HJK:n paidassa. Tämän jälkeen tie on vienyt ranskalaisen FC Metzin kautta Englantiin Brentfordiin ja viimeisimpänä Cheltenhamiin. O’Shaughnessyn esitykset ovat keränneet kehuja, mutta varsinaista läpimurtoa ei ole nähty.

Nyt 23-vuotiaalla puolustajalla on edessään paluu Suomeen. Maitojunalla hän ei kuitenkaan palaa.

Oikea näyteikkuna

HJK on kliseisesti ilmaistuna suomalaisen jalkapallon lippulaiva. Klubin asema Suomessa on nuorten (suomalais)pelaajien kannalta poikkeuksellinen. Vuodesta toiseen seura tarjoaa pelaajilleen näytönpaikkoja Euroopan seurajoukkueturnauksissa, ainakin niiden karsintakierroksilla. Onnistuminen näissä otteluissa voi poikia täysin uniikkeja mahdollisuuksia suuremmissa ympyröissä. Kysykää vaikka Teemu Pukilta.

Pukin lisäksi Helsingistä uutta suuntaa uralleen ovat saaneet muun muassa Sakari Mattila, Berat Sadik sekä viimeisimpänä lainasopimuksella Rasmus Schüller. Nykyryhmästä maajoukkuestatuksella pelaavat Juha Pirinen ja Mostagh Yaghoubi herättävät kiinnostusta ulkomailla. HJK:n lisäksi myös SJK on viime vuosina houkutellut riveihinsä kiinnostavia lupauksia, mutta Seinäjoella kaivataan vielä tasaisuutta ja etenkin kiinteää euro-edustusta, jotta seura kilpailisi tasapäin nuorten pelaajien ponnahduslautana.

O’Shaughnessy on laadukas vahvistus Veikkausliigaan, eikä ole vaikea ennustaa paluuta ulkomaille, mikäli tulevan kauden esitykset ovat odotetun vahvoja. Nuoren pelaajan uran kannalta on kuitenkin punnittava tarkkaan, milloin paluu Suomeen on oikea ratkaisu. Leikitelläänpä ajatuksella, että esimerkiksi erinomaisesti Eredivisien Twentessä esiintynyt Fredrik Jensen tai Leverkusenissa niukalle peliajalle jäänyt Joel Pohjanpalo olisivat uransa tässä kohtaa ilman sopimusta, eikä mieluisaa tarjousta Euroopasta kuuluisi. Heidän statuksellaan paluu Veikkausliigaan, tuttuun HJK:hon, olisi riski – jopa peruuttamaton virhe. Ajatus on utopistinen, mutta esimerkin tarkoitus on kärjistää.

Pelaajatarkkailijat tuntevat HJK:n

Suomessa vierailee vuosittain runsaasti pelaajatarkkailijoita, vaikka Veikkausliiga ei kuulukaan kiinnostavimpiin sarjoihin. Suomesta ei haravoida massaa, vaan lahjakkuuksia poimitaan täsmäiskuina.

Merkittävällä osalla tämän hetken suomalaishuipuista on tavalla tai toisella HJK-taustaa, ja seuran junioritoimintaa arvostetaan maamme rajojen ulkopuolella. Suomen maajoukkueen viimeisimmässä karsintaottelussa Turkkia vastaan avauskokoonpanon pelaajista kahdeksalla oli taustaa HJK:n organisaatiosta.

Toimitusjohtaja Aki Riihilahti ja jalkapallojohtajana seurassa operoiva Juho Rantala tekevät työtään tarkan suunnitelman mukaan. Nuoret pelaajat saapuvat seuraan edullisesti – usein ilmaissiirroilla – saamaan peliaikaa. Onnistujat siirtyvät suurempiin ympyröihin tuoden HJK:n kassaan tuohta. Suurimmat summat pelaajahankinnoista käytetään pääasiassa ulkomaalaisiin tähtivahvistuksiin, jotka puolestaan pitävät joukkueen tason riittävän korkeana, jotta esimerkiksi Eurooppa-liigan lohkovaihe pidetään toteutettavana tavoitteena. Rattaat pyörivät suunnitellusti.

Samaa suunnitelmaa toteuttavat tietysti muutkin suomalaisseurat, mutta mittakaava niiden kohdalla on pienempi. HJK:n pelaajatuotanto on niin laajaa, että lahjakkuudet ovat viime kausina hakeneet peliaikaa muualta. Esimerkiksi Ilveksestä Middlesbroughiin siirtynyt Mikael Soisalo sekä RoPSista Caeniin matkannut Timo Stavitski ovat HJK:n juniorimyllyn tuotteita. Korkea pelaajabudjetti ei takaa menestystä, mutta mahdollistaa sen. Siksi O’Shaughnessynkin kohdalla yhtälö vaikuttaa lupaavalta.

 

Kuva: Peltimikko / Wikipedia