Penkkiurheilijan päiväkirja: Avauskierros takana

Kuudes pelipäivä kääntyy iltaan. Avauskierros on pelattu. Kisahuuma on pikkuhiljaa noussut tv-katsomoissakin. Itselleni resepti on ollut rutiininomainen: aamulla töihin, siellä päiväpelin aikana hermostunutta tulospalvelun seurantaa, ja kun iltapäivällä kellokortti leimautuu, lähden kaasu pohjassa kohti kotisohvaa herkuttelemaan illan otteluilla.

Ja seuraavana päivänä sama kaava toistuu uudelleen.

Onneksi juhannuksesta alkaa viikon loma, niin ehtii keskittymään rauhassa olennaiseen, ilman häiriötekijöitä.

Ensimmäinen kierros tarjosi sitä, mitä vain ensimmäinen kierros parhaimmillaan voi: paljon upeita maaleja, yllätyksiä ja ennakkosuosikkien vaikeuksia.

Kisat käynnistyivät isäntämaa Venäjän murskavoitolla Saudi-Arabiasta, ja jo seuraavana päivänä Portugali ja Espanja tarjoilivat kuuden maalin ottelun. Joukkueiden voimasuhteisiin ovat vaikuttaneet niin Espanjan valmentajafarssi, vaihtelevasti sujuneet harjoitusmaaottelut, kuin myös supertähtien Manuel Neuerin, Mohamed Salahin ja Neymarin pelikunto.

Itselleni kova pettymys tuli jo ennen kisoja, kun kuulin tanskalaislegenda Niklas “Lord” Bendtnerin jäävän ulos turnauksesta.

Ennen MM-kisoja kädet syyhyävät tehdä kaikenlaisia veikkauksia ja analyyseja. Itsekin osallistuin Ylen Futistietäjä-tulosveikkaukseen.

Tätä kirjoittaessani olen sijalla 4825, joten vielä löytyy parannettavaa!

Perinteisesti olemme tehneet alkusarjan tulosveikkauksen myös perheen sisällä. Ainokaisen rahallisen vedon tein avausotteluun, johon lähdin rohkeasti hakemaan Saudi-Arabian voittoa kympillä.

Vaikka kaikki veikkaukset ja analyysit ovatkin tähän asti kelvanneet syttypaperiksi kiukaanpesään, en vaivu epätoivoon. Juuri nämä yllätykset, pettymykset ja nurkan takaa esiin astuvat muuttujat ovat arvokisojen suola.

Ihan kaikkia pelejä en ole töiden takia päässyt ihastelemaan, mutta joitain havaintoja voi kuitenkin tehdä. Ranska ja Englanti aloittivat vahvasti. Argentiinalla ja Saksalla oli vaikeuksia. Cristiano Ronaldo aloitti vahvasti, aiheuttaen Espanjalle ongelmia. Belgia pelasi hyvin samankaltaisesti kuin harjoitusotteluissaan, parantaen hyökkäyspeliään nousujohteisesti toisella puoliajalla.

Osa Ylen asiantuntijoista ansaitsee myös kiitoksen. Jari “Kuningas” Litmasen, Petri ”Peetu” Pasasen, Erkka V. Lehtolan ja Jarkko Wissin studioesiintyminen on ollut erinomaista! Kunhan vain ihmiset muistaisivat kuunnella heidän puheitaan, sillä ne auttavat ymmärtämään monia aspekteja pelien sisällä.

Toinen kierros alkaa, ja se tuo peleihin aivan uudenlaisen jännitteen. Ensinäytökset on esitetty, nyt pitäisi alkaa voittamaan. Kenellä kasetti kestää? Kuka skarppaa? Kenen kisat päättyvät katastrofiin? Nähdäänkö yhä kauniimpia maaleja? Kohtahan se selviää.