23. marraskuuta tapahtui jotakin hyvin kiinnostavaa.
Jalkapallomaailmassa on vastakkainasetteluja. Paikallisotteluiden vastustajia herjataan niin avoimesti kuin suinkin pystytään, eikä väkivaltaisuuksiltakaan aina säästytä. Lazialet vihaavat giallorosseja, Galatasarayn kannattajat Fenerbahçe-faneja ja niin edespäin. Nämäkin ”ikiaikaiset” vastakkainasettelut ovat kuitenkin höyhenenkevyttä kauraa, kun vaakakuppiin asetetaan geopolitiikka, uskonnot ja kiistat maa-alueista.
Israel ja Palestiina eivät ole ikinä kohdanneet jalkapallokentillä virallisessa ottelussa. Historiallisista syistä ottelu ei välttämättä olisikaan aina ollut kovin kaunista katsottavaa.
Israelin maajoukkue on keskikokoinen UEFAn alainen maajoukkue, joka Aasiassa pelatessaan taistelisi taatusti MM-kisapaikoista kynsin hampain. Sen pelaajat ovat kovan tason ammattilaisia, ja useat tähdet, kuten Celticin Nir Bitton, Brightonin Tomer Hemed ja Roman Eremenkon entinen pelikaveri, CSKA Moskovan Bibras Natkho, ovat ainakin niminä tuttuja myös monelle suomalaiselle jalkapallon ystävälle.
Palestiinan maajoukkue puolestaan koostuu käytännössä Arabian niemimaalla uraansa luovista nimettömistä tähdistä sekä muutamasta esimerkiksi Ruotsissa ja Chilessä syntyneestä pelaajasta. Konfliktista johtuen joukkueen pelaajilla on ainakin aiemmin ollut suuria ongelmia esimerkiksi viisumien saamisessa vierasotteluita varten. Kolme pelaajaa sai surmansa Gazan pommituksissa vuoden 2009 operaatio Valetussa lyijyssä. Jalkapallon pelaamista alueella on rajoitettu ja Gazassa sijaitsevaa Palestine Stadiumia pommitettu.
Viime vuosina Palestiina on kuitenkin tehnyt nousua. Vuonna 2015 se teki debyyttinsä Aasian mestaruusturnauksessa. Meneillään olevien vuoden 2019 kisojen karsintojen jatkolohkossa Palestiina on voittanut kaikki viisi otteluaan Omania, Malediivejä ja Bhutania vastaan ja on näin menossa myös seuraavaan turnaukseen.
Kun Israelin vuosi 2017 sujui samaan aikaan todella kehnosti – karsintaotteluissa viisi tappiota ja voitto Liechtensteinista – tuli 23.11.2017 tosiasiaksi se, että Palestiina (82.) on tällä hetkellä Fifa-rankingissa Israelin (98.) yläpuolella.
Moni varmasti tietää, ettei Fifa-ranking ole minkään sortin objektiivinen totuus. Esimerkiksi Suomi on kyseisessä listauksessa tällä hetkellä sijalla 67, Guinean ja Kap Verden välissä, mutta toisaalta vain kaksi sijaa Venäjästä. Palestiinan ja Israelin sijoituksilla voikin ajatella olevan ennemminkin symbolista arvoa.
Daily Mailin uutisen mukaan Palestiinan palloliiton päällikkö Jibril Rajoub totesikin saavutuksen olevan historiallinen. Israelin palloliitosta puolestaan kerrottiin heidän toivovan palestiinalaisille kaikkea parasta. Israelilaiset olisivat myös halukkaita pelaamaan ystävyysottelun Palestiinaa vastaan.
Jos turvajärjestelyt onnistuisivat, tällainen ottelu olisi varmasti kiinnostavaa nähdä – puolueettomalla maaperällä, jos ei muuten. Jalkapallo on ainutlaatuinen voima, joka yhdistää niin israelilaisia kuin palestiinalaisiakin. Soppaan toki liittyvät kysymykset osapuolten tunnustamisista, eikä vuosikymmenien konflikti haihdu ilmaan palloa potkimalla, mutta minä en panisi ystävyyden hengessä pelattavaa ottelua pahitteeksi.
Ja mikäli päättää uskoa tuoretta Fifa-rankingia, voisihan matsi olla urheilullisestikin ihan mielenkiintoinen.