Oululaisessa jalkapallossa oli pitkä musta aukko – Byyri kyseli Oulun futisvaikuttajilta, ovatko riidat historiaa

Oululainen jalkapallo on aika ajoin tapetilla niin positiivisessa kuin negatiivisessakin valossa. Negatiivisiin asioihin menneisyydessä ovat lukeutuneet seurojen väliset kiistat. Yhtenä kärsijänä ovat olleet oululaiset junioripelaajat.

Rasmus Karjalainen on viime vuosina ollut ensimmäinen valopilkku pitkään aikaan, kun mies on saanut useita kutsuja Huuhkajien riveihin. Edelliset isommassa roolissa olleet oululaiset A-maajoukkuepelaajat ovat Mika Nurmela ja Antti Niemi, jotka lopettivat maajoukkueuransa vuonna 2007. Valkeakoskella syntynyt, mutta OLS:n junioreita oleva Otto Fredrikson pelasi puolestaan viimeisen maaottelunsa vuonna 2011, ja myös OLS:ssa juniorina pelannut, mutta vain ystävyysotteluissa Suomea edustaneen Toni Kolehmaisen maajokkuepelit ovat menneen talven lumia.

Karjalainen teki debyyttinsä Huuhkajissa viime vuonna, ja pienemmässä roolissa ollut Jarkko Hurme pelasi viimeksi karsintaottelun 2014, joten A-maajoukkueessa oli oululaispelaajien osalta pitkä musta aukko.

Oululaisessa jalkapallossa ei ole aina puhallettu yhteen hiileen, mutta nyt asiat tuntuvat olevan toisin, ainakin tietyissä seuroissa. Kaupungilla liikkuu tietysti aina moninaisia huhuja, mutta yritetään hieman selvittää, missä mennään nyt.

Ouluun syntymässä kaksi pelaajapolkua

Ouluun on muodostumassa tällä hetkellä kaksi eri pelaajaputkea, jotka kilpailevat keskenään. Tervarit Juniorit, Ajax-Sarkkiranta, Haukiputaan Pallo ja Limingan Pallokarhut ovat jo aikaisemmin alkaneet tehdä tiivistä yhteistyötä, joka näkyy seurojen päivittäisessä tekemisessä. Kyseisen koalition pelaajamassa on varsin suuri, sillä seuroissa on yhteensä 2 400 pelaajaa.

– Kaksi ja puoli vuotta olemme hieroneet sopimusta, joka on nyt allekirjoitusta vaille valmis. Ajatuksena on, että teemme yhteistyötä todella tiiviisti. Olemme tehneet nyt kovia hankintoja meidän 04- ja 05-syntyneiden yhteisjoukkueisiin, joten panostamme vahvasti laatuun, Tervarit Juniorien toiminnanjohtaja Ville Luotola kertoo.

Seurakoalition pelaajapolun pää on tällä hetkellä JS Hercules, joka pelaa Kakkosessa. Tervarit Juniorit on toiminut seurayhteistyön pääseurana, sillä yhteisjoukkueet ovat pelanneet Tervarit-lipun alla. Tulevalle kaudelle yhteisjoukkueiden valmentajina toimivat Rauno Ojanen ja Frank Bernhardt, joiden on tarkoitus toimia mukana myös Herculesin valmennustiimissä.

– Kakkosen tasolta eteenpäin pelaajien pitää päästä sellaiseen organisaatioon, jossa pelaajiamme pidetään tärkeinä ja heillä on urapolku valmiina. Joidenkin Veikkausliigaseurojen kanssa olemme asiasta keskustelleet, mutta pohdimme vielä parasta vaihtoehtoa, kertoo Luotola.

Perinteisellä Oulun Luistinseuralla on kaupungin toinen pelaajapolku, johon kuuluu hieman yli 1 000 junioripelaajaa. Tämän pelaajapolun pää on AC Oulu, Ykkösessä paluuta Veikkausliigaan tavoitteleva joukkue.

 Luotolan mielestä urheilullinen kilpailu vie molempien organisaatioiden toimintaa eteenpäin.

– Ilmapiiri oli vielä 15 vuotta sitten todella huono oululaisten junioriseurojen välillä, mutta nyt ilmapiiri on tervehtynyt. Jos tässä kaupungissa ei ole mitään kilpailua, on pieni riski, että seurojen kehittyminen loppuu, Luotola miettii.

– Hienoa, että pelaajille on vaihtoehtoja. Pitää olla vain keskinäinen kunnioitus. Toisten pelaajia ei ryöstökalasteta.

Haastatteluun jälkeen OLS:n sivuilla julkaistiin ensi kauden B-juniorijoukkueen lista, jossa on viisi pelaaja, jotka pelasivat viime kaudella Tervarien riveissä. Jonkun korvaan tämä voisi kuulostaa ryöstökalastelulta.

“Riidankylväjiä ei enää ole”

Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen johtaja Juha Malinen on Luotolan kanssa samaa mieltä siitä, että kaupungissa tulee olla kilpailua.

– Tällä hetkellä oululaisen jalkapallon tilanne on hyvä, riidankylväjiä ei enää ole. Nyt ihmiset suhtautuvat toisiinsa avoimesti. Olin itse ehdottamassa tätä kahden pelaajapolun mallia toissa kesänä, kun vierailin seuroissa asian tiimoilta, Malinen toteaa.

– Hercules ei kuitenkaan pelaa liigassa, joten se ei häiritse AC Oulun toimintaa millään tavalla. Parhaat pelaajat kuitenkin haluavat AC Oulun riveihin. Silti sekin on täysin normaali ilmiö, että pelaajia menee ohi Veikkausliigaan ja ulkomaille. Jos pelaajia kohdellaan Oulussa hyvin, he kyllä tulevat takaisin myöhemmin urallaan, Malinen toteaa.

Kakkosessa pelaavan JS Herculesin päävalmentaja Mikko Isokangas näkee seuran roolin olevan osa isompaa kokonaisuutta.

– Kausi 2019 oli ensimmäinen vuosi, kun teimme työtä ensisijaisesti pelaajakehityksen näkökulmasta. Toiminnalla on nyt pitempi ja isompi tarkoitus. Joukkue on palanen isompaa kokonaisuutta, summaa Isokangas.

“AC Oulun tulisi ottaa aktiivisempi rooli”

700 juniorin pelaajamassan omaavan Ajax-Sarkkirannan toiminnanjohtaja Arttu Kauppisen mielestä Oulun kaupungissa on vielä tehtävää B-juniorivaiheen jälkeen.

– Käymme keskusteluja JS Herculeksen ja AC Oulun kanssa siitä, miten tätä vaihetta voitaisiin hoitaa rakenteellisesti paremmin ja sitä kautta taata pelaajille mahdollisuus maailmalle. Kilpaurheilun tulisi keskittyä jatkossa yhden tai kahden seuran alle. Tämä ei ole meiltä millään tavalla pois, koska pitää olla myös seuroja, jotka tarjoavat laadukkaan haaste- ja harrastetason muille pelaajille.

– AC Oulun tulisi ottaa aktiivisempi rooli yhteistyössä yhteistyökykyisten junioriseurojen kanssa ja perustaa putki, joka ylettyisi C-junioreista aina edustusjoukkueeseen asti. Tämä selkeyttäisi pelaajapolun rakennetta. Tähän rinnalle voitaisiin luoda myös yhteinen valmentajapolku, pohtii Kauppinen.

Limingan Pallokarhujen valmennuspäällikkö Antti Kiviniemi on Kauppisen kanssa samoilla linjoilla siitä, että pelaajapolku ei toimi tällä hetkellä Oulun alueella optimaalisesti.

– Poikapuolella pelaajapolku ei [OLS:ia lukuun ottamatta] vie tällä hetkellä korkeimmalla sarjatasolla pelaavaan alueen edustusjoukkueeseen, AC Ouluun, johon murtaudutaan tällä hetkellä lähinnä OLS:n B-junioreiden kautta. Osaltaan tämä lisää OLS:n vetovoimaa, Kiviniemi arvioi.

Hän uskoo, että Oulun seudulle mahtuisi kaksi B-juniorien SM-tason joukkuetta.

 – Seurayhteistyön tuloksena uskomme, että saamme laadukkaan pelaajapolun kautta tien aukaistua myös AC Ouluun, kertoo Kiviniemi.

Oulun Luistinseuran seurajohtaja Samuli Niskanen ei luonnollisesti näe samoja ongelmia pelaajaputkessa kuin naapuriseurojen edustajat.

– Pelaajapolun alkupäässä omassa toiminnassamme emme näe suuria muutostarpeita. Pelaajapolun yläpäässä B-junioreissa eteenpäin on syytä käydä keskustelut laajemmin myös muiden oululaisten seurojen kanssa. Tälle keskustelulle olemme avoimia, päättää Niskanen.

Oulun alueen edustusjoukkueen AC Oulun toimitusjohtaja Juho Meriläinen ei myöskään näe nykyisessä pelaajapolussa ongelmaa vaan heittää pallon kehityksestä junioriseuroille.

– Ajatuksena on, että alueen junioriseurat tekevät juniorityötä ja kun pelaajista kasvaa tarpeeksi hyviä, he tulevat AC Ouluun. Silti kokonaisuuden kannalta pelaajapolku ei ole se suurin ongelma, koska pelipaikkoja pelaajille tästä kaupungissa kyllä löytyy. Jos junioriseurat haluavat muutosta, niin siitä voidaan keskustella, päättää Meriläinen.

RoPS ja SJK kiinnostuneita myös oululaispelaajista

Oululainen junioripolku ja kaupungissa vallinnut epäselvä tilanne pelaajapolusta on herättänyt kiinnostusta ainakin Seinäjoella ja Rovaniemellä. Rovaniemen Palloseuran urheilujohtaja Jari Ilola on seurannut tarkasti Oulun juniorituotantoa.

– Olemme käyneet seurojen kanssa keskusteluja, lähinnä Tervareiden kanssa, että miten asioita tehdään Oulussa. Kaupungista on kuitenkin lähtenyt huomattava määrä pelaajia Seinäjoen akatemiaan, joten olemme Rovaniemellä miettineet, mitä voisimme tehdä paremmin, että oululaiset pelaajat saataisiin tänne jo ennen liigaporrasta.

Ilolan mukaan pelaajia pitäisi saada siirtymään Ouluun jo lukioiässä. RoPS voisi olla koko Pohjois-Suomen joukkue, ikään kuin Kärpät jääkiekossa.

Myös Seinäjoella ollaan kiinnostuneita oululaisista junioripelaajista. Tällä hetkellä myös SJK:n järjestämässä jalkapallolukiossa on monta oululaispelaajaa.

– Tarkkailemme oululaispelaajia ja siellä olevien seurojen pelaajapolkuja. Pystymme Seinäjoella tarjoamaan varteenotettavan vaihtoehdon monelle nuorelle pelaajalle tulevaisuudessakin. Oulun nuoret pelaajat ovat läheisessä seurannassa, seuran mediavastaava Lari Paski kertoo.

Mitä seuraavaksi?

Ouluun on rekrytoitu syksyn ja talven aikana Tervareiden yhteisjoukkueen valmentajien lisäksi AC Ouluun Jyrki Ahola ja Teemu Tavikainen. Jälkimmäinen tulee valmentamaan myös OLS:n B-juniorijoukkueessa, joten valmentajaosaamista kaupungissa tuntuu olevan.

Mielenkiintoinen sivujuonne oli lupaavan oululaisvalmentajan Aleksi Tannerin siirtyminen Rovaniemen Palloseuran kakkosjoukkueen valmentajaksi ja Lapin urheiluopiston jalkapallon lajivastaavaksi. Luulisi, että miehelle olisi löytynyt käyttöä myös oululaisseuroissa. Saa nähdä valmentaako Tanner tulevaisuudessa lupaavia oululaisjunioreita Rovaniemellä.

Oman lusikkansa junioripolku-soppaan tuovat Veikkausliiga-seurat, jotka haluavat sateenvarjojensa alle mahdollisimman ison pelaajamassan. Tämä on uhka oululaiselle edustusjalkapallolle, mutta mahdollisuus oululaisille pelaajille. Katsotaan, toteutuuko se tärkein, eli oululaisten pelaajien pääseminen Suomen ja maailman kartoille.