Lainapelaajan anatomiaa – Kuka hyötyy lainasirkuksesta?

Pelaajien lainaaminen kuuluu olennaisena osana seurajalkapalloilun maailmaan. Yleensä lainalle päästään, toisinaan joudutaan. Mitä hyötyä lainapelaajaruletista on?

Lainalle lähetettävät pelaajat kuuluvat useimmiten jompaan kumpaan seuraavista kategorioista. Lainalle lähetetään joko nuori talentti, jonka toivotaan kypsyvän kenties alemmilla sarjatasoilla valmiimmaksi kokonaisuudeksi. Toisaalta lainalle voidaan passittaa myös vähälle peliajalle jäänyt kokeneempi pelaaja, jonka minuutit ovat jääneet omassa seurassa vähiin ja pelituntuma on ohut.

Lainasopimuksen etuihin kuuluu, ettei pelaajan lunastavan seuran tarvitse maksaa siirtokorvausta, ainoastaan palkkakuluja. Useissa tapauksista pelaajaoikeudet omistava seura osallistuu palkkojen maksuun lainapestin aikana. Myös lainasopimusten pituuksia ja ehtoja on monenlaisia. Esimerkiksi Valioliigassa lainapelaaja ei saa pelata otteluissa oikeutensa omistavaa seuraa vastaan. Tämä pykälä on neuvoteltu paitsi katkerien oma koira puree -tilanteiden välttämiseksi, myös mahdollisten vilppiyritysten kitkemiseksi.

Lainapesti on pelaajalle parhaimmillaan valttikortti

Pelaajan kannalta lainalle siirtyminen on lähtökohtaisesti mahdollisuus. Joskus useamman kauden lainaseuroissa ”marinoituminen” palkitaan myöhemmin. Toisinaan lainapesteillä vastuuta tulee, mutta emoseurassa tie on tukossa. Suomessa lainapelaajat saman sarjan sisällä ovat harvinaisuuksia, mutta Euroopan kovimmissa sarjoissa arkipäivää.

Belgian MM-pronssille torjunut Thibaut Courtois puhkesi täyteen loistoonsa oltuaan kolmen kauden ajan Chelseasta lainalla Atletico Madridissa. Los Colchonerosista Lontooseen palattuaan Courtois sementoi paikkansa maailman kärkivahtien joukossa. Tällä hetkellä raamikas vahti tilkitsee Real Madridin maalia.

Myös suurseurojen kesken nähdään lainapestejä, joissa mukana on todellisia tähtipelaajiakin. Real Madrid lainasi James Rodriguezin Bayern Müncheniin kahden kauden ajaksi, kun MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi 2014 valitun kolumbialaisen asema Espanjassa oli vaikea.

Suomalaisille tuttu laitapuolustaja Carl Jenkinson käväisi ensimmäisillä lainapesteillään edustaessaan kasvattiseuraansa Charlton Athleticia. Tuolloin hän edusti muutaman ottelun verran niin Welling Unitedia kuin Eastbourne Boroughiakin Englannin jalkapallopyramidin alaportailla. Vuonna 2011 tuolloin Suomen nuorten maajoukkueita edustanut Jenkinson siirtyi suurin odotuksin Laticsista toiseen lontoolaisseuraan Arsenaliin.

Ensimmäisten kausien ajan hän pelasi pääosin Arsenalin reserveissä. Kun paikka ykkösjoukkueessa ei ottanut auetakseen, haki Jenkinson kaudella 2014-15 vauhtia lainapestillä West Hamin riveissä. Vastuuta kertyi 32 ottelun verran, mutta Gunnersin oikean pakin paikalle ei ollut asiaa. Seuraavalla kaudella seurasi uusi lainapesti jälleen Boleyn Groundille, kaudella 2017-18 osa ajasta meni Championshipin Birminghamissa.

Nyt 26-vuotiaana Jenkinson on edelleen Arsenalin pelaaja, mutta valmennusjohdon suunnitelmiin hän ei kuulu. Lainapestien aika lienee ohi, mutta Arsenalin ykkösjoukkueessa ottelumääräksi jäänee 38 ottelua kertyneenä usean eri kauden aikana. Peliajan perässä Jenkinsonin tie vienee tulevaisuudessa kokonaan uuteen seuraan.

Terävimmällä huipulla pelaavien taustoista voi löytyä erikoisiakin lainapyrähdyksiä. Pitkän uran Valioliigassa ja Englannin maajoukkueessa pelannut Peter Crouch koki uransa alussa erikoisen lainapestin. Tottenhamin sopimuspelaajana vuonna 2000 ollut Crouch pelasi kahdeksan ottelua lainalla Ruotsissa, kolmosdivarin IFK Hässleholmissa. 

Yksin Crouchin ei tarvinnut Etelä-Ruotsiin lähteä, sillä lainalle siirtyi myös Tottenham-puolustaja Alton Thelwell.

Pitkänhuiskean hyökkääjän lyhyt visiitti tuntemattomaan pikkuseuraan oli osa Spursin ja Hässleholmin diiliä, jossa brittikentille siirtyi puolustaja Jon Jönsson. Crouchin myöhemmin vakiinnutettua paikkansa Valioliigassa ihmeteltiin kannattajien keskuudessa miehen erikoista visiittiä Skandinaviaan.

Seurat harjoittavat monenlaista lainapolitiikkaa

Chelsea on tullut tunnetuksi huimaa lainarulettia pyörittävänä seurana. Roman Abramovitshin aikakaudella lontoolaisten hankkimat ja perään lainaamat pelaajat lasketaan jo sadoissa. Tälläkin kaudella The Bluesin pelaajia pelaa lainalla ympäri Eurooppaa peräti 40. Seuran taktiikkana on haalia lupaukset oman sateenvarjonsa alle, jotta pahimmat kilpailijat eivät saa houkuteltua heitä riveihinsä.

Chelseaa on kuitenkin kritisoitu siitä, etteivät nuoret pelaajat saa järjestelmästä huolimatta todellista vastuuta ykkösjoukkueen riveissä. Esimerkiksi toppari Papy Djilobodjin saldoksi Chelsean miehenä jäi minuutti peliaikaa Liigacupissa. Lainapestin jälkeen topparin matka jatkui Sunderlandiin. Senegalilainen ei liene kuulunut Jose Mourinhon suunnitelmiin missään kohtaa. Djilobodjin ura on sittemmin mennyt vauhdilla alamäkeä.

Välillä järjestelmä kolahtaa omaan nilkkaan, kuten esimerkiksi pahimpien kilpailijoiden leivissä loistavien Kevin De Bryunen ja Romelu Lukakun kohdalla. Nuorina Chelsean sopimuspelaajiin kuuluneelle belgialaiskaksikolle ei nähty käyttöä ykkösjoukkueessa. Seuraukset ovat jalkapallon ystäville tutut.

Suomessa pelaajien lainaaminen on monesti etupäässä taloudellinen kysymys. Kun JJK kauden 2013 päätteeksi putosi konkurssiuhan varjostamana Veikkausliigasta, oli toimintaa uudistettava rajulla kädellä. Jyväskylässä linjattiin osin pakon edessä, että seura pyrkii jatkamaan toimintaansa mahdollisimman paikallistaustaisella joukkueella.

Vaikka sittemmin taloustilanne on jälleen parantunut, on Kettupaitojen riveissä nähty runsaasti Keski-Suomesta ponnistavia pelaajia. Vaikka Jyväskylä vetää nuoria puoleensa muun muassa opiskelumahdollisuuksiensa avulla, on Ykkösen tasolle hankalaa koota varteenotettavaa nippua pelkästään kotikulmilta.

JJK:n yhteistyösopimus Ilveksen kanssa takaa liigassa vähälle vastuulle jääneiden nuorten pelituntuman ylläpitämisen ja treenaamisen Jyväskylässä. JJK puolestaan saa nauttia talenttien otteista sekä ennen kaikkea leveyttä ennestään kapeaan kokoonpanoonsa.

Pelaajien lainaus on arkipäivää aina Euroopan huippuliigoista Suomen alasarjoihin. Lainapestien syitä on listattu yllä, mutta lähtökohtaisesti lainasiirrot ovat eduksi niin seuroille kuin pelaajillekin. Pelaajien on päästävä peliajan perässä joukkueeseen, sillä pelkästään harjoittelemalla kehitys junnaa paikallaan.