Kohti MM-kisoja: Likainen, kaunis peli – Ranskan tragedia 1982

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Kirjoitin viime vuonna Byyriin lokakuun 11. päivästä 1997. Teksti kertoi siitä, mitä tapahtui Helsingin Olympiastadionilla Suomen ja Unkarin välisessä kamppailussa. Kirjoitin arvista, joita se meihin jätti, ja siitä, kuinka yhä palaamme tappion hetkillä tuohon samaan otteluun, samaan kaatosateeseen.

Asiaa ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta lähes jokaisella kansakunnalla on futisarpensa – myös niin kutsutuilla isoilla jalkapallomailla. Tämänkertaisessa MM-kisatarinassa palaamme ajassa 36 vuotta taaksepäin. Länsi-Saksan ja Ranskan välinen välieräottelu Espanjan MM-kisoissa on yksi kisahistorian puhutuimmista otteluista. On aika palata Sevillan iltaan 8. heinäkuuta 1982 – on aika repiä Ranskan haavat auki.

Sevillan kuuma ottelu

Ottelupäivänä Sevillan kaupunkia koetteli poikkeuksellisen voimakas helle. Lämpöä oli jopa 37 astetta. Ottelu alkoi vasta yhdeksältä illalla, mutta sen alkaessa lämpötila oli yhä 30 asteen tietämissä ja ilmankosteus korkealla.

Maaleja ei tarvinnut kuitenkaan kauaa odotella, kun Pierre Littbarski vei paluupallosta Länsi-Saksan johtoon ottelun 17. peliminuutilla. Michel Platini puolestaan tasoitti rangaistuspotkulla kymmenen minuuttia myöhemmin.

Ranskan tasoituksen jälkeen ottelun luonne muuttui. Kentällä käynnistyi täysi sota, jossa ei kovia otteita vältelty. Mieheen mentiin lujaa ja surutta. Kovia taklauksia siellä täällä, puolin ja toisin. Erityisen kovilla kierroksilla kävi Länsi-Saksan maalivahti Harald Schumacher, joka tuli tilanteisiin aggressiivisesti ja pelasi jatkuvaa jälkipeliä.

Tapaus Schumacher vs. Battiston

Toisella jaksolla homma meni erityisen rumaksi. Ranskan kapteeni Platini laittoi hyvän avaavan pystysyötön vauhdissa olleelle Patrick Battistonille. Schumacher teki oman ratkaisunsa ja lähti maaliltaan vastaan. Battiston pääsi tuikkaamaan pallon ennen kuin saksalaisvahti ehti tilanteeseen, mutta sijoitti oikealta ohi.

Harald Schumacher puolestaan päätti pelata tilanteen loppuun. Hän jyräsi ranskalaisen surutta alleen, ja Battiston tippui välittömästi elottoman oloisena kentän pintaan.

Kaikkien hämmästykseksi ottelun hollantilainen erotuomari Charles Corver ei tehnyt mitään. Samalla kun Battiston sai ensiapua, Schumacher laittoi vielä lisää bensaa liekkeihin provosoimalla maalin takana olleita ranskalaiskannattajia. Pystysyötön antanut Michel Platini on jälkikäteen todennut, että hän luuli hetken Battistonin kuolleen, koska ei tuntenut tämän pulssia.

Hetkellisesti tajuntansa menettäneeltä Battistonilta irtosi tilanteessa hampaita, ja selkänikamaan tuli niin vakava vaurio, että hänet vaivutettiin sairaalassa koomaan. Lopulta hän kuitenkin toipui kaikkien onneksi rysäyksestä täysin. Schumacher pyysi tekoaan anteeksi kirjassaan muutamaa vuotta myöhemmin. Itse ottelu eteni jatkoajalle tilanteessa 1-1.

Kaikkien aikojen jatkoaika

Jatkoajalla alkoikin sitten melkoinen näytös. Ensin Marius Tresor jatkoi upeasti vapaapotkun maalin edestä verkkoon vieden Ranskan johtoon. Hetkeä myöhemmin keskikenttämies Alain Giresse laukoi ehkä turnauksen upeimman osuman. Hurja pommi rangaistusalueen takaa painui vasemman tolpan kautta ohi voimattoman Schumacherin ja Ranska meni jo ratkaisevan tuntuisesti 1-3-johtoon. Giressen maali ja villi tuuletus ovat jääneet erityisen hyvin ihmisten mieleen.

Länsi-Saksa ei kuitenkaan ollut vielä valmis luovuttamaan. Loukkaantumisen takia penkillä aloittanut, mutta jatkoajalla sisään tullut tähtipelaaja Karl-Heinz Rummenigge survoi maalin edestä muutamaa minuuttia myöhemmin saksalaisten kavennuksen. Kuusi minuuttia tästä Länsi-Saksa tuli tasoihin, ottelun luonteelle varsin hyvin sopien hyökkääjä Klaus Fischerin saksipotkumaalilla. Mentiin rangaistuspotkukilpailuun tilanteessa 3-3.

Rangaistuspotkukilpailussa molemmilla neljä viidestä laukojasta onnistui ja mentiin jatkovedoille. Ranskan puolustaja Maxime Bossis sai aloittaa tuon leikin. Schumacher aavisti oikein hänen laukauksensa ja torjui. Näin avautui Horst Hrubeschille mahdollisuus sinetöidä Länsi-Saksan voitto. Hän otti lyhyen vauhdin ja sijoitti pallon tarkasti alhaalle oikean tolpan viereen, samalla kun Jean-Luc Ettori aavisti toiseen nurkkaan. Länsi-Saksa eteni loppuotteluun.

Finaalissa Länsi-Saksa taipui Italialle ja Ranska pronssiottelussa Puolalle.

Jälkipyykki

Länsi-Saksan ja Ranskan välierä oli kuitenkin se ottelu, josta kisojen jälkeen puhuttiin. Se herätti tunteita ja mielipiteitä silloin ja herättää niitä yhä. Tappiosta ja kaikesta dramatiikasta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – esimerkiksi urallaan kaiken nähnyt Michel Platini on todennut tuon olleen kaunein peli, jonka hän sai urallaan pelata.

Ottelu herätti myös hetkellisesti henkiin Saksan ja Ranskan sotaisan historian. Voidaan jälkikäteen todeta, että joitakin kuukausia ottelun jälkeen maiden välit olivat varsin viileät. Ranskassa keskityttiin kahteen asiaan: vihaamaan Harald Schumacheria ja ihmettelemään sitä, kuinka Les Bleus pystyi sulamaan niin totaalisesti jatkoajalla kahden maalin johtoasemassa.

Sevillan iltaan palattiin ja haavaa tongittiin tästä eteenpäin aina kun Ranska hävisi jalkapallo-ottelun tai menetti johtoasemansa. Vasta maailmanmestaruus kotikentällä 16 vuotta myöhemmin poisti ottelun ranskalaisten jokapäiväisistä kahvipöytäkeskusteluista. Tasaisin väliajoin esiin nousee kuitenkin joku, joka kaivaa esille sen, mitä tapahtui Sevillassa 8. heinäkuuta 1982.

 

Kuva: estadiosdefutbol