Kirja-arvostelu: Kadut, kentät ja katsomot vie derby-matkalle halki Euroopan

Mika Rissanen, Kadut, kentät ja katsomot – Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo. 2022. Atena. 246 s.

Celtic ja Rangers, Liverpool ja Manchester United, AS Roma ja Lazio, Barcelona ja Real Madrid. Elämää suurempia ottelupareja vai yhä viihteellistyvän huippufutiksen päämääriä tehokkaasti ajavia vastakkainasetteluja? Tietokirjailija, FT Mika Rissasen kirjoittama teos Kadut, kentät ja katsomot. Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo ei anna kysymykseen yksiselitteisiä vastauksia, vaan osoittaa syitä sille, miksi jalkapallolla on aina historiasta nykypäivään saakka ollut kykyä ulottaa vaikutuksensa joko-tai-kysymysten tuolle puolen. 

Derbyjen matkassa halki Euroopan 

Kuten yllä mainituista ottelupareista voi päätellä, Rissanen ei ole valinnut tarkastelukohteitaan kaikkein puritaanisimman derby-käsityksen valossa, vaan tilaa saavat myös eri maiden kontekstissa merkittävät kansallisen tason hegemoniakamppailut. Kirja syventyy yhteentoista ikoniseen ottelupariin eri puolilta Eurooppaa ja avaa niiden kautta jalkapallon mukanaan kantamia historiallisia, yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja jossain tapauksissa myös uskonnollisia merkityksiä. 

Kirja lähtee liikkeelle hieman tunnustellen ja tarttuu Old Firmiin, Liverpoolin ja Manchester Unitedin väliseen North-West Derbyyn sekä El Clásicoon, joiden historiallis-yhteiskunnalliset taustat lienevät varsin tuttuja myös monille vähemmän fanaattisille jalkapallon seuraajille. Kriittisessä lukijassa kirjan alku herättää välittömästi kysymyksiä, siitä ovatko kirjailija ja kustantaja halunneet pelata turhankin varman päälle. Miksi juuri derbyt ovat kiinnostava näkökulma, vaikka toinen puoli totuutta on se, että jalkapallo ja kannattajuus elävät ja hengittävät myös vuoden kaikkina muina päivinä? 

Varmistelevan alun jälkeen kirja saa kuitenkin vauhtia ja yllätyksellisyyttä. Rissanen ottaa käsittelyyn niin Ajaxin ja Feyenoordin ilmentämän kiiltokuvapoikien ja satamatyöläisten välisen kilvoittelun, Pohjois-Saksan Politisches Derbyn, kuin myös porvarillista kahvilafutista edustavan Austrian ja Wienin esikaupunkeja edustavan Rapidin paikallisväännön. 

Näiden välissä Rissasen katse viipyy hetken ikuisen kaupungin yhtä ikuisessa kamppailussa AS Roman ja Lazion välillä, ennen siirtymistään Balkanin kautta maanosien rajalle Istanbuliin. Etenkin kirjan loppuosan otteluparit yhdistettynä alueiden levottomaan lähimenneisyyteen onnistuvat vakuuttamaan lukijan siitä, etteivät pelin ja katsomoiden yhteiskunnalliset ulottuvuudet ole vielä 2000-luvullakaan lyhistyneet salonkikelpoisen viihdetuotteen jalkoihin läheskään kaikkialla Euroopassa. 

Lopulta teos nappaa nimiinsä varmaotteisen voiton sen toisella puoliskolla. Kirjan soljuessa eteenpäin pääsevät kiinnostavalla tavalla esiin niin jalkapallon historia, lajin menneisyydessä eri puolilla maanosaa vallinneet valtakeskittymät kuin myös lajikulttuurin merkitys osana kaupungistuvaa Eurooppaa. Sisällöllisestä runsaudestaan huolimatta Rissasen teksti on alusta loppuun saakka sujuvaa ja kirjan edetessä myös derby-näkökulman merkitys terävöityy. Lopulta se muodostuu erinomaiseksi rajaukseksi, kun tavoitteena on kunnianhimoinen yritys ymmärtää ja selittää jalkapalloa pelikentillä sekä niiden ulkopuolella. 

Kirjan yhtenäisyyden takana on Rissasen vankka ammattitaito tietokirjailijana. Se huokuu ennen kaikkea tavassa, jolla hän liikkuu haparoimatta eri maiden poliittis-yhteiskunnallisissa maisemissa pitäen kuitenkin katseen tiukasti pallossa. Teos on erinomaisesti kirjoitettu, mikä luo tukevan pohjan sen ehdottomiin ansioihin lukeutuvalle monipuolisuudelle. Kiinnostavien, hyvin erilaisten otteluparien valinnan ohella tämä heijastuu myös siihen, ettei Rissanen pelkää käsitellä positiivisen yhteisöllisyyden rinnalla myöskään jalkapallokatsomoiden tunnettuja lieveilmiöitä.

Huliganismin ja väkivallan tapaisten vaikeiden teemojen kohdalla kirjoittaja pitää lujasti kiinni analyyttisestä otteestaan ja jättää tulkinnoillaan tilaa myös lukijan omille ajatuksille. Puhtaimmillaan tämä ilmenee esimerkiksi siinä, kuinka Rissanen punnitsee suurten otteluparien ja kaupallistumisen suhdetta tai pohtii St. Paulin ja Hansa Rostockin kantamien poliittisten leimojen totuudenmukaisuutta. 

Tärkeä yleisteos suomenkieliseen futiskirjallisuuteen 

Kadut, kentät ja katsomot. Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo on erittäin toimiva perusteos omalla aihealueellaan. Samalla se vyöryttää lukijan eteen hiotussa muodossa valtavan määrän anekdootteja sekä ymmärrystä siitä, miksi jalkapallo on aikojen saatossa noussut ei ainoastaan urheilullisesti, vaan myös yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti elintärkeään asemaan eri puolilla Eurooppaa. 

Tältä osin se onkin erinomainen lisä suomenkielisen jalkapalloa käsittelevän tietokirjallisuuden kentälle. Lisää painoarvoa teokselle antaa myös sen käyttämä monipuolinen lähdeaineisto, jonka johdattamana lukija voi halutessaan uppoutua akateemisen jalkapallotutkimuksen syövereihin.

Monista kiinnostavista yksityiskohdista huolimatta teoksen on vaikea nähdä tarjoavan maata mullistavaa sisältöä jalkapallokirjallisuutta jo entuudestaan tunteville lukijoille. Kolikon kääntöpuolena se toimii kuitenkin erinomaisena johdatuksena ja yleiskatsauksena jalkapalloon osana eurooppalaista yhteiskuntaa, mikä on nykyajassa erittäin ajankohtainen ja tarpeellinen näkökulma.

Muiden muassa Qatarin MM-kisat ja Valioliigan taloudellinen ylivoima ovat ilmiöitä, jotka pakottavat jalkapallon seuraajia kohtaamaan sen tosiasian, että taloudellinen ja poliittinen valta ovat kietoutuneet tiiviisti ja läpinäkyvästi osaksi rakasta lajia. 

Lisääntynyt keskustelu jalkapallon yhteiskunnallisesta osasta on jo tässä kohtaa monipuolistanut suuren yleisön ymmärrystä lajista, mitä varmasti pidettiin silmällä, kun Rissasen kirja julkaistiin viime vuonna. Hän ruotii tekstissään asiantuntevasti ilmiön pohjavireitä, ja kirjan voikin toivoa päätyvän mahdollisimman monen tulevaisuuden jalkapallokirjoittajan käsiin. Moninaisine teemoineen kirja on omiaan ruokkimaan innostusta jalkapallon yhä syvempään tutkimiseen, myös lajin suurten keskusten ja seurajoukkueiden ulkopuolelta.

Tämänkaltainen kiinnostus sekä sen nostattama kysyntä ovatkin loppukädessä avaimia siihen, että kirjakaupoissa tarjolla oleva jalkapallokirjallisuus on tulevaisuudessa yhä kirjavampaa ja esimerkiksi aihevalinnoiltaan rohkeampaa.