On heinäkuinen torstai-ilta. Samalla kun sauna lämpiää, selaan telkkarista illan futistarjontaa. Euroopan kentillä on suht hiljaista ja Suomessakaan ei näytä tulevan otteluita ylimmiltä sarjatasoilta. Muistan lukeneeni aiemmin Futisforumilta tiedon kutkuttavasta Vitosen ottelusta. Älytelkkarista Youtube auki ja jännittämään Kotkan Kirin ja Myrskylän Myrskyn välistä kamppailua. Kuvanlaatu on erinomainen ja alasarjafutis tarjoaa parastaan. Mutta mikä ihmeen porukka tämänkin lähetyksen tarjoaa ja miksi?
Karhulan Pojat Kotkasta
Karhulan Pojat eli KarPo on vuonna 2009 perustettu jalkapalloseura. Kaakon alasarjoissa pelaava KarPo on korkeimmillaan ollut Vitosessa ja tällä hetkellä se pelaa Kutosessa. Neljällä tappiolla kautensa aloittaneelta KarPolta nousu näyttää jo karanneen. Kahdeksan joukkueen lohkon kärkipaikkaa pitää hallussaan Popinniemen Ponnistuksen kanssa Kotkan Jäntevä/Ukot, joiden riveistä löytyy mm. kovalla tahdilla liigassa maaleja paukuttanut Kim Liljeqvist.
Mutta se Kutosen voimasuhteista tällä erää. Tässä jutussa keskitytään Karpot-TV:hen.
Youtubessa toimiva Karpot-TV syntyi seura-aktiivien toimesta tarkoituksena kuvata KarPon omia otteluita. Karpot-TV:tä tekee tällä hetkellä Sakarias eli Sakke, Teemu eli Basari, Jonne eli Pyle ja Arto (ei lempinimeä). Vuosina 2018 ja 2019 kuvaamassa oli myös Miro Manner.
Siinä missä esimerkiksi FC Vaajakosken koosteet ovat saaneet ansaittua hehkutusta niiden näyttävyyden vuoksi, on Karpot-TV monilta osin kotikutoisempi tuotos. Molemmat kuitenkin ajavat asiansa, eli futisotteluiden striimaamisen, vallan mainiosti.
– Tarina sai alkunsa vuonna 2018 halusta jakaa kokemuksia ja kerätä muistoja omasta jalkapallourasta. Aluksi oli tarkoitus kuvata vain ja ainoastaan Karhulan Poikien omia otteluita, mutta kerta laitteisto oli hankittu, niin tuumattiin että voisihan sitä käydä kokeilemassa muidenkin joukkueiden kuvaamista.
Ensimmäiseksi muuksi kuin KarPon peliksi valikoitui 4.5.2019 pelattu Kolmosen ottelu PeKa – STPS Karhulan keskuskentän tekonurmella.
– Sakke lähti kuvamaan peliä yksin, joten tämä ottelu ei tullut livenä, vaan pelkkänä tallenteena. Tämä oli kuitenkin se ottelu, jossa Sakke syttyi kuvaamiseen ja alle viikon päästä koittikin ensimmäinen livelähetys, Kymin derby, jossa KarPo ei pelannut itse.
Kymin derbyyn KyPa – PeKa (0–3) Arto Tolsa Areenalle oli saapunut yli 500 katsojaa ja mukana oli myös tuttuja kasvoja.
– Ei sen parempaa peliä voinut sattua ekaksi liveksi. Teemu Pukki oli paikalla ja Sakke pääsi miehen kanssa yhteiskuvaankin. Tästä lähti asiat pyörimään lumipallon lailla eteenpäin ja jäimme koukkuun kuvaamiseen, Jonne muistelee.
Kolme pelaajaa ja yksi taivaanrannanmaalari
Karpot-TV:tä tekee kolme asialle omistautunutta KarPon pelaajaa ja yksi poissaoleva taivaanrannanmaalari. Kullakin tekijällä on selkeä tonttinsa retroa pursuavan tv-spektaakkelin toteutuksessa.
– Sakke tuo ryhmään energiaa ja ekstroverttinä on aina jututtamassa porukkaa sekä pitämässä yhteyttä joukkueisiin. Teemun eli Basarin logiikka on puolestaan pettämätön ja yleensä mies lakonisesti toteaa, mitä tehdään seuraavaksi. Basari on myös aina valmiina vaihtamaan oman peliaikansa kamerahommiin, jos sinne tarvitaan tekijää.
– Jonne eli Pyle on erikoistilanteiden erikoismies ja pitää huolen mitä puuttuu, ja rakentaa tarvittavan. Pyle vastaa myös pitkälti ATK-asioista. Arto vastaa visuaalisesta puolesta ja hänellä on myös aikaisempaa kokemusta ottelukuvauksista, mikä on vauhdittanut kaikkien oppimista ja sen avulla joihinkin asetettuihin tavoitteisiin on jopa päästy.
Arto oli kaudella 2017-18 KTP:n mediatiimissä ottelukuvaajana ja toimitsijana, ja soitti myös mainoksia legendaarisen Jaakko Leistin kuuluttaessa.
– Kun KTP nousi Ykköseen, niin omat aikataulut eivät enää sopineet yhteen sen kanssa. Jonne pyysi sitten käymään hallilla ja sitä kautta päädyin Karpot-TV:n porukkaan, Arto taustoittaa ja jatkaa:
– Tässä Topi Pasin & Jhonatan Donadon suorituksessa oli aikoinaan sitä jotain, mikä sai innostumaan kuvauksesta, ja sen jälkeen olen metsästänyt samoja fiiliksiä, mitä tuosta sain. Onneksi kotiväki on kestänyt meidän harrastamista, joten siihen suuntaan isot kiitokset!
Ahkerien striimaajien täytyy olla myös kovia futismiehiä, sillä hommaa tehdään täysin vapaaehtoisesti ja rakkaudesta lajiin, joten annetaan kunkin tekijän kertoa omasta futistaustastaan.
Sakke (45-v.)
– Olen aina tykännyt futiksesta ja jo pienestä pojasta lähtien on sitä tullut harrastettua pihapelien merkeissä. Vähän vanhempana kävin kesäisin järjestetyissä futiskouluissa ja myös puulaakifutista tuli pelattua, mutten ikinä ole ennen edustanut mitään muuta seuraa virallisesti kuin Karhulan Poikia. Olen itseasiassa yksi kolmesta seuran perustajajäsenestä.
Kuvaamista en ollut ikinä ennen harrastanut ja aivan kylmiltään lähdin tuota ekaa peliä kuvaamaan. Ajatuksena oli muutenkin pysyä jalkapallon parissa jollain tapaa, kun tuo ikä alkaa olemaan jo kutosdivariinkin liian korkea.
Basari (42-v.)
– Isän jalanjäljissä jalkapallon pariin. Ala-asteella koulujen joukkueissa, jonka jälkeen Kyminlinnan Väkinäisissä, mutta sitten jalkapallo jäi joukkueen hajotessa. Puulakijoukkueiden kautta KarPoon. Hidas ja kankea, ja kun ei oikein enää pysy pallon perässä, niin kameran kanssa sentään edes jotenkin.
Pyle (33-v.)
– Jalkapalloinnostus alkoi, kun 7-vuotiaana alettiin Mussalossa kasaamaan joukkuetta. Mussalon Kummelit olikin aika kova pala monelle vastustajalle. Sittemmin on tullut pelailtua KTP-junnuissa, ja sieltä sitten aikuistuttua siirrytty FC SuSien kautta KarPoon. Myös puulaakisarjat kuuluvat lähelle sydäntä ja sitäkin tulee kesäsin pelattua useassa joukkueessa.
Arto (32-v.)
– Vuoden KTP:n juniorijoukkueessa pelannut Kotkan Nappuloiden kasvatti Arto näki enemmän mahdollisuuksia kentän ulkopuolella jo varhaisessa vaiheessa.
”Otteluissa palkitsevinta ovat zen-hetket, kun kameraa ei voi erottaa kuvaajasta ja saa suljettua kaiken tarpeettoman pois mielestään. Kuulee valmentajan huudot, Näkee pelaajien välittömän reaktion ja kenen katseet kohtaavat. Tulee tunne siitä, että tietää missä pallo on kolmen sekunnin päästä.”
– Arto
Mitä kuvauspäivään kuuluu?
Vaikka Karpot kuvaavat paljon heille läheisillä seuduilla, niin kuvauspäivät venyvät välillä silti kovin pitkiksi. Asiaa ei helpota siviilityöt, mutta viisivuorotyötä painava Sakke muistaa myös kiittää työkavereitaan, jotka ovat joutuneet vaihtamaan vuoron, jos toisenkin, jotta mies pääsee irti kuvaushommiin.
– Viimeistään peliä edeltävänä iltana sovitaan kyydit ja aikataulut, ja otan myös yhteyttä kotijoukkueen joukkueenjohtajaan ja pyydän toimittamaan kokoonpanot, taustat ja tuomarit viimeistään pari tuntia ennen matsin alkua, jotta kerkeän tehdä ne valmiiksi kotona, Sakke avaa keskiverron, Arto Tolsa Areenalla sujuvan, kuvauspäivän kulkua.
– Kentällä pyrimme olemaan ainakin tunnin ennen ottelun alkua, jotta kerkeämme roudaamaan autosta tarvittavat kamat ja hieman haistelemaan ottelupäivän tunnelmaa ennen yleisön saapumista paikalle. Sen jälkeen säädetään kamera ja äänet (joissa on muuten lähestulkoon aina ongelmia), ja live laitetaan päälle vartti ennen matsin alkua. Tällöin jää vielä aikaa tarkistaa, että kaikki toimii varmasti. Ottelun aikana yksi toimii sitten kuvaajana ja toinen on tietokoneella merkkaamassa vaihtoja, maaleja ja kortteja, Sakke tiivistää.
– Maalikamerat asennetaan mikäli aiomme tehdä ottelukoosteen. Viime kaudella maalikamerat olivat ongenvapojen avulla noin kolmen metrin korkeudessa, jolloin maalit näkyivät selkeämmin, mutta asentaminen oli todella haastavaa. Tällä kaudella käytämme kahta kiinteää kamerajalustaa, jolloin ne on helpompi ja nopeampi asentaa. Lisäksi maalikameroihin laitetaan varavirtalähteet kiinni, koska eivät halpisaction-kamerat muuten kestä loppuun asti, Basari tarkentaa ja antaa puheenvuoron Pylelle.
– Minä hoidan yleensä laitteiston kasauksen, ja käyn striimausohjelmasta joukkueiden logot ja muut grafiikat läpi. Seuraavaksi tarkistan että joukkueiden kokoonpanot ovat kunnossa. Tämä kohta on hoidettu jopa etäyhteydellä ruotsinlaivalta keskeltä merta, kun ei lähtenyt pojilla streamit pyörimään. Pelin päätyttyä siirretään koneelta videotiedostot ulkoiselle levylle, jotta pääsee mahdollisimman helposti tekemään ottelukoosteita.
Karpot-TV:n toiminnasta saa todella sen kuvan, että itse peli kiinnostaa ja sitä varten kuvaamaan ylipäätään lähdetään – ei pakosta, vaan halusta. Taktiikkana on yleensä kuvaajan vaihto puoliajalla, mikä mahdollistaa ottelusta nauttimisen myös ’’kannattajan’’ näkökulmasta.
– Puoliajalla käydään ostamassa vähintään makkarat ja tukemassa seuraa, jota kuvataan. Ottelun loputtua on kamojen kasaaminen ja roudaaminen takaisin autoon. Tällä kaudella emme ole käyttäneet useasti maalikameroita, joten se on helpottanut meidän hommia.
Mitä kuvauskalustonne sisältää?
- Canon Legria HF10 videokamera, johon tulee kiinni erillinen mikrofoni sekä kuulokkeet, jolloin kuvaaja kuulee, toimiiko mikrofoni hyvin vai ottaako tuulta.
- 2 kpl halpisaction-kameroita maalikameroina sekä niihin varavirtalähteet, jotta akut kestävät koko ottelun ajan.
- Welbon-jalusta. Aiemmin käyttämämme halpisjalusta aiheutti nykivää liikettä ja se siirrettiin maalikameran jalustaksi.
- Tietokone
- Streamdeck, jolla saa kätevästi laitettua kesken pelin uusinnat, maalintekijät, keltaiset kortit yms.
- Kuvauskärry, koska osa otteluista pelataan kentillä, joilla ei ole minkäänlaista katsomoa ja maan tasalta kuvattu materiaali ei ole kovin miellyttävää katsoa. Kärry vaatisi selkeästi oman esittelyvideon, koska on todella erikoinen, Pylen ja Mikko Konttisen rakentama viritys. Kärryä modattiin Pylen ja Basarin toimesta sään kestävämmäksi mm. valokattein, verhoin ja kattopellein. Rumahan se on kuin mikä ja herättää huomiota liikenteessä.
- Jatkojohtoa tarvitsee aina, pahimpana esimerkkinä Metsolan Uk, jossa tarvitaan 125 metriä jatkojohtoa, jotta live toteutuu.
- Paljon erilaista varustetta mm. aurinkovarjo, mustekaloja, HDMI-kaapeleita, nettipiuhaa, adaptereja ja tietysti jesaria. Poraa ei sentään tällä kaudella ole vielä tarvittu!
Mikä ottelu tai kenttä on jäänyt erityisesti mieleenne?
– Ehdottomasti viime kauden ’’villisikajahti’’ JaVo – FC Villisiat! Oltiin sympaattisella Jaalan kentällä keskellä metsää. Ei sähköä, eikä valmista kuvauspaikkaa. JaVo oli rakentanut kuormalavoista meille korokkeen, jotta pystyttiin kuvaamaan.
– Koska oltiin ilman sähköä, ei livelähetys ollut mahdollinen. Tapahtuma oli ilmainen ja omakohtaisella lahjoitetulla summalla sai syödä ja juoda niin paljon, kuin halusi. Siellä oli makkaran lisäksi ihan kunnon ruokaakin tarjolla. Kuvaajat saivat nauttia tarjoilusta ilmaiseksi ja ilmassa oli pienen kyläjuhlan tuntua, Sakke muistelee.
Kuvauspaikoista Karpot-TV jakaa erityisesti kehuja Arto Tolsa Areenalle.
– Arto Tolsa Areena on siitä hyvä paikka kuvauksen suhteen, että saat kuvauskaluston säältä suojaan ja itsekin olet suojassa. Siellä on myös kiinteä netti, joten omaa ei tarvita, eikä jatkojohtoja tarvitse vetää kilometritolkulla. Kylmimpinä kuukausina voit kytkeä kuvauspaikan yllä olevan lämmittimen päälle ja se jos mikä on luksusta. Pääsääntöisesti Karpot-TV:lle sopivat kaikki kuvauspaikat, kunhan pääsee hieman ylemmäs kentästä ja saa ainakin tietokoneen säältä suojaan.
Harrastus ilman sen suurempia unelmia
Karpot-TV kuvaa pääosin Kotkan seudulla otteluita ilman mitään virallista yhteistyötä minkään seuran kanssa. Tekijät eivät mielellään halua sitoutua mihinkään, vaan jatkaa harrastuspohjalta, koska silloin paikalle ei ole pakko mennä väkisin, vaan silloin kun itselle parhaiten sopii.
– FC KTP:n naisten joukkueen suurina faneina pyrimme olemaan tasa-arvon asialla ja kuvaammekin Naisten Kolmosta mahdollisimman paljon. KarPo on tietysti edelleen tärkeä kohde ja sitten PeKa (Peli-Karhut) kuuluu myös tähän joukkoon, jonka kotipelit pyrimme kuvaamaan.
Karpojen poppoo on yllättänyt siitä, miten hyvin heidät on otettu otteluissa vastaan. Lähtökohtana on ollut tuottaa joukkueille lisäarvoa näkyvyyden muodossa ja taltioida unohtumattomia viheriöllä nähtäviä hetkiä, ja tämän seurat ovat myös tajunneet. Ja toisaalta, ketäpä se oikeasti haittaisi, jos joku on kuvaamassa ottelua?
– Erilaisten turnausten ja yleisötapahtumien kuvaamisella olemme myös voineet tehdä palveluksen niille, jotka eivät paikan päälle jostain syystä pääse.
Jalkapallon lisäksi Karpot-TV on kuvannut mm. Kotkan meripäiväparaatin, mikä on edelleen kanavan katsotuin video, sekä yhden kerran futsalia. Käytännössä kuvaaminen on pelkkää jalkapalloa, mutta kuvauspyyntöjä myös muista lajeista ja tapahtumista voi laittaa. Mitään sen suurempia unelmia miehillä ei kuvaamiseen suhteen ole.
– Toki isommatkin kuvauspyynnöt otamme listoille, mutta kuten tuli todettua, tämä on meille harrastus ja olemme kaikki perheellisiä ja käymme töissä, joten aina kaikkialle ei pääse, vaikka haluaisikin. Joka kausi pyrimme kuvaamaan vähintään yhtä uutta joukkuetta kentällä, jossa emme ole aiemmin kuvanneet.
Vaikka ’rakkaudesta lajiin’ on melko kulunut sanonta, niin se kuvaa parhaiten Karpot-TV:n, ja muiden striimaajien sekä vapaaehtoisesti futiksen parissa puuhaavien, toimintaa. Palo lajia kohtaan roihuaa, eikä sitä toivottavasti tukahduta mikään. Kaikki tämänkaltainen toiminta vie lajia ja lajikulttuuria eteenpäin. Tehdään enemmän ja monipuolistetaan tarjontaa.
– Suurelle yleisölle näkyvä urheilu on kovin yksipuolista. Kun penkkiurheilija siirtyy kentän puolelle voi tapahtua mitä tahansa. Huippusuoritukset eivät ole odotusarvo lähetyksissämme ja yksi tuhannesta hetken osuessa kohdalle, haluamme olla jakamassa sen.
Karpot-TV Youtubessa
Karpot-TV Instagramissa
Kuvauspyynnöt: karpot2009@gmail.com