Huuhkajat maailmalla

Tulevalla/kuluvalla kaudella 17-18 löytyy myös monta kiinnostavaa suomalaispelaajaa, joiden liikkeitä seurata ulkomaisissa seuroissa.

Ykkösvahtimme Lukas Hradecky on ollut siirtohuhuissa pitkin kesää, viimeisimpänä häntä ollaan oltu viemässä Portugaliin Benficaan. Loistavat otteet viime kaudella Frankfurtissa pitivät sekä joukkueen Bundesliigassa, että Luken nimen ihmisten huulilla. Toistaiseksi Hradecky on ilmoittanut jatkavansa saksalaisseurassa, mutta monien mielestä nyt jos koskaan olisi aika ottaa askel isompaan ruutuun.

Toinen suomalaisvahti Niki Mäenpää aloittaa kautensa kakkosveskarina Valioliigassa. Viime kauden päätteeksi 32-vuotiaan Mäenpään joukkue Brighton Hove & Albion varmisti nousunsa Valioliigaan pitkästä aikaa. Ykkösmaalivahtina Brightonilla toimii australialainen Mathew Ryan. Mielenkiinnolla odotetaan, että nähdään uusi suomalainen nimi taas Valioliigan pelikentillä.

Hyökkääjistä ehkä mielenkiintoisimmissa tilanteissa on kärkimiehet Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo sekä laitahyökkääjä Mikael Soisalo.

Loistavan debyyttikauden Ilveksessä pelannut vauhtilaituri Soisalo, siirtyi englantilaisen Middlesbroughin riveihin 2017 tammikuussa. Boron U23-joukkueessa Soisalo on jo ehtinyt tekemään mm. hattutempun ja sieltä kanatautuneiden uutisten mukaan peli on lähtenyt muutenkin hyvin kulkemaan nuoren pelaajan koko ajan kehittyessä.  Myös Championshipia pelaavan Middlesbrough’n edustusjoukkueessa debyyttimaali syntyi kesällä harjoituspelissä. Uskotaan ja toivotaan että vakiopaikka edustusjoukkueessa tulisi ensi kauden aikana ja potentiaalia on ehdottomasti myös isompiin ympyröihin. Tulevaisuudessa Soisalolla on toivottavasti myös monivuotinen rooli Suomen maajoukkueessa.

Joel “Danger” Pohjanpalo elää niin ikään uransa kannalta tärkeitä aikoja. Saksassa jo jonkin aikaa breikkiä hakenut Pohjanpalo, teki viime kaudella pelaamissaan 11 ottelussa 6 maalia, joten ainakaan maalin nälästä homma ei kiikasta. Viime kaudella ykköspiikin paikkaa hallinnut Javier Hernandéz siirtyi kesällä West Hamiin. Siirron myötä toivottavasti Jolle saisi enemmän peliaikaa ja aikaa näyttää hampaansa kunnolla Bundesliigassa. Saksalaisessa suurseurassa kuitenkin kilpailu peliajasta on kovaa. Maajoukkueenkin kannalta olisi ensisijaisen tärkeää, että ykköspelaajamme saisivat tunteja alle sarjoissaan.

Teemu Pukki tehtaili viime kaudella 20 liigamaalia tanskalaiselle Bröndbylle. Huuhkajien pitkäaikaiselle ykköshyökkääjälle on lopulta löytynyt paikka jossa tulosta syntyy vaikeiden Schalke- ja Celtic-vuosien jälkeen. Legendaarisen Gijonin ihmeentekijän kannattajat kuitenkin toivoisivat näkevänsä El Pugin vielä jossain isommassakin liigassa. Pukinkin kohdalla on kaikenlaisia huhuja riittänyt, viimeisimpänä ollaan miestä oltu viemässä kreikkalaiseen Panathinaikosiin. Eurokentiltäkin tuttu kreikkalaisseura etsinee ratkaisevaa palasta katkaistakseen Olympiacosin mestaruuskierteen. Olisi toki hienoa nähdä 27-vuotias Teemu Pukki vielä jossakin isoista liigoista, ehkä Saksassa tai Espanjassa, mutta nähtäväksi jää. Mies on itse ilmoittanut nauttivansa olostaan Tanskassa ja mikä on toisaalta viihtyessä kun peli kulkee ja byyrejä tulee.

Keskikentän miehistä huomio kiinnittynee New Yorkissa melkoisessa seurassa pelavaan Alexander Ringiin, Eremenkon kärsiessä edelleen pelikieltoaan. Yhdysvaltalainen jalkapalloliiga on ymmärrettävästi eurooppalaisille hieman etäinen, mutta pelaajisto sitäkin mielenkiintoisempi. Ring pelaa siis Manchester Cityn osittain omistamassa New York City Fc:ssa Patrick Vieiran alaisuudessa. Pelikavereinaan Ringilla on myös muuan David Villa ja Andrea Pirlo. Etenkin keskikentän legendan Pirlon kanssa treenaaminen ja pelaaminen tuonee kullan arvoista kokemusta Ringille. Huuhkajien otteluissa muiden tapaan hieman vaihtelevasti esiintynyt Ring on kuitenkin tämän hetken tärkeimpiä keskikenttämiehiämme, ehkä yhdessä Hjk:ta edustavan Moshtagh Yaghoubin kanssa.

Erittäin mielenkiintoinen uutinen tuli myös kun 17-vuotias Saku Ylätupa teki sopimuksen Amsterdamin Ajaxin kanssa. Yhdistelmä Suomi, Ajax ja hyökkäävä keskikenttä ei voi tuoda kuin hymyn huulille. Espoolainen Ylätupa siirtyi harjoittelemaan Ajaxin alle 19-vuotiaiden joukkueeseen. Ajax on yksi ehdottomasti Euroopan tunnetuimpia tähtitehtaita, sieltä on ponnistanut vuosien varrella nimiä kuten Johan Cruijff,Dennis Bergkamp,Ronald ja Frank De Boer, Edgar Davids,Patrick Kluivert,Jari Litmanen. Uransa alkuajoilla Ajaxista on vauhtia hakeneet myös Zlatan Ibrahimovic ja Luis Suarez.

Tässä muutama mielenkiintoinen seurattava pelaaja tulevaa/kuluvaa kautta ajatellen. Tottahan toki jokaisen etenkin ulkomailla pelaavan suomifutarin otteet kiinnostavat. Heidän tulevaisuutensa on Huuhkajien tulevaisuus.

Kirjoittaja: Olli Mäkelä

Kuva: Jani Karlsson