Futisleffoja sadepäivien ratoksi – top 10 ja muutama päälle

Futiselokuvat ovat vaikea genre. Hyviä jalkapallodokumentteja on tehty vino pino (Maradona, Kuningas Litmanen, The Two Escobars, Sunderland ’Til I Die jne.), mutta hyvät jalkapalloa sisältävät draamat, komediat ja seikkailut ovat harvassa. IMDb-elokuvatietokantaa selaamalla futisgenreen löytyy ehdokkaita ainakin kolminumeroinen määrä, joista seuraavaksi esittelen kymmenen kelvollista vaihtoehtoa. Dokumentteja tässä listauksessa ei ole, sillä ne vallottaisivat lähes koko top kympin.

10. Goal!

Kun Newcastle ilmoitti viime kesänä hankkineensa meksikolaisen hyökkääjän nimeltä Santiago Munoz, moni heristi korviaan. Vuonna 2005 ilmestyneessä Goal-elokuvassa meksikolainen Santiago Munez on päähenkilönä ryysyistä rikkauksiin -tarinassa. Ensimmäisen elokuvan melko hyvä suosio poiki trilogian, mutta kahta jälkimmäistä (etenkään kolmatta!!) en voi suositella. Ensimmäinen Goal jätti kuitenkin jälkensä teini-ikäiseen ja toi myös Newcastlen monen huulille.

Katso: Disney+.

9. Kulman Pojat

Eero Ritalan, Jussi Vatasen ja Joonas Saartamon tähdittämä Kulman pojat on listan ainoa suomalaiselokuva. Mukiinmenevä komedia kertoo kannattamisen iloista ja tuskista, mutta vaatii tiettyä rakkautta lajia kohtaan, jotta KuPasta saa enemmän irti. Satunnaiselle katsojalle valuu monien muiden suomalaiskomedioiden kanssa automarketin alelaariin.

Katso: Viaplay.

8. Green Street Hooligans

IMDb:n arvosanoihin ei kannata luottaa sokeasti, vaikka joskus opinkin seuraavan nyrkkisäännön: kaikki paljon arvosteluja keränneet yli 7.0 leffat ovat harvemmin huonoja. Green Street Hooligans arvosana 150 000 äänen jälkeen on peräti 7.4/10.

Ei elokuva tietenkään niin hyvä ole, mutta se on nauttinut hämmentävän isoa suosiota. Elijah Woodin ja Charlie Hunnamin futishuligaanileikkiä Lontoossa on hellyttävä katsella, mutta ehkä tämä koko leffa oli kovempi juttu hieman nuorempana.

Jatko-osat olivatkin pelkällä nimellä ratsastamista ja niitä, Goalin tapaan, en suosittele missään tapauksessa.

Katso: Seuraa tilannetta tai suuntaa YouTubeen.

7. Fever Pitch

Nick Hornbyn Fever Pitch -kirjaan (suom. Hornankattila) löyhästi perustuva elokuva vuodelta 1997 on kepeä romanttinen komedia Arsenalin kannattamisesta ja ylipäätään kannattamisen sovittamisesta (rakkaus)elämään. Älä sekoita vuoden 2005 jenkkileffaan.

Katso: Vuokrattavana mm. Applen ja Google Playn kautta.

6. A Shot at Glory

Hieman harvinaisempi ja pienelle huomiolle jäänyt Robert Duvallin tähdittämä elokuva kuvitteellisen skotlantilaisen alasarjoissa pelaavan Kilnockie FC:n cup-taipaleesta ja taistelusta olemassaolonsa eteen. Duvall kannattelee piskuista elokuvaa ja muissa rooleissa nähdään mm. Michael Keaton ja Brian Cox.

Katso: Ei valitettavasti suoratoistopalveluissa eikä muistikuvia milloin olisi tullut telkkarista. DVD tai YouTube vaihtoehtoina.

5. Superclásico

Argentiinaan sijoittuva ja Bocan & River Platen ottelusta nimensä saava tanskalaiselokuva on jostain draaman ja romanttisen komedian välimaastosta. Sympaattinen, temperamenttinen ja hauska. Tanskalaiset tuntuvat osaavan tämän.

Katso: Viaplay.

4. Looking for Eric

Hämmentävä, elegantti ja taiteellinen kuin yksi päähenkilöistään – Eric Cantona. Suomessa myös Ystäväni Eric -nimellä tunnettu elokuva on koskettava ja humoristinen matka postimiehen minuuteen ja itsetutkiskeluun. Ei niinkään urheilu- tai futiselokuva, mutta teema on Cantonan myötä vahvasti mukana ja on muutenkin tämän listauksen vakavammin otettavia tekeleitä.

Katso: Vuokrattavissa, mutta seuraa, jos tulee uudestaan Yle Areenaan.

3. Shaolin Soccer

Olin ala- tai yläasteella kun näin Shaolin Soccerin ensimmäisen kerran ja se vakuutti jo silloin. Hongkongilainen futiskomedia menee täysin yli kaikkien rajojen, mutta se osaa myös nauraa itselleen. Monet futista ja komediaa yhdistävät leffat aiheuttavat myötähäpeää ja niitä on kiusallista katsoa, mutta Shaolin Soccerissa ei ole sitä ongelmaa. Tietyllä tapaa kun koko elokuvassa ja futis-kungfussa ei ole mitään järkeä. Aivot narikkaan ja viihtymään.

Katso: Valitettavasti ei edes vuokrattavissa tällä hetkellä. DVD irtoaa alle kympillä nettikirpputoreilta ja Justwatch-sivustolta voit tilata ilmoituksen, kun on jossain suoratoistopalvelussa katsottavissa.

2. Kaksi puoliaikaa helvetissä

Toisen maailmansodan aikaiseen ja osittain tositapahtumiin perustuvaan kuolemanotteluun keskittyvä Kaksi puoliaikaa helvetissä (Két félidö a pokolban) on kuuluisan unkarilaisen Zoltán Fábrin teos. Varmasti tunnetuin elokuva kyseisestä kuolemanottelusta on Sylvester Stallonen tähdittämä Pako voittoon, mutta nostetaan tälle listalle vain yksi filmatisointi aiheesta.

Katso: Seuraa Yle Areenaa, kun ollut siellä ennenkin. Maksua vasten ja englanninkielisillä teksteillä katsottavissa: Easterneuropeanmovies.com -sivustolla.

1. The Damned United

Kertoo edesmenneen englantilaisen, räiskyvänä persoonana tunnetun Brian Cloughin, farssimaisesta pestistä Leeds Unitedin peräsimessä 70-luvulla. Perustuu osittain tositapahtumiin, mutta alkuperäisessä kirjassa ja sitä seuranneessa leffassa on paljon taiteellisia vapauksia. Brittifutisdraama on pakollista katsottavaa futisniiloille, mutta varsin kiehtovaa ajankuvaa myös muille.

Katso: Tulee Kakkoselta sunnuntaina 10.7.2022 ja sen jälkeen katsottavissa Yle Areenasta parin viikon ajan! Vuokrattavissa myös useasta palvelusta.

Kunniamainintoja

Voiko FC Venusta jo kutsua kulttielokuvaksi? Karsea tekele, mutta Suomi-futiksesta kiinnostuneille silti pakollinen katsottava.

Monelle tunnetuin hulileffa Green Streetin ohella on Football Factory. Ehkä vähän liian totista menoa, mutta pakko se on mainita, kuten on myös mainittava sellaiset ”klassikot” kuin Bend It Like Beckham ja She’s the Man. Nämä elokuvat eivät todellakaan ole kestäneet aikaa.

Sen sijaan vuonna 2006 julkaistut Offside-elokuvat (sama nimi, mutta ei tekemistä toistensa kanssa) ovat ajankohtaisia. Iranilainen Offside kertoo tytöistä, jotka tekevät kaikkensa päästäkseen katsomaan jalkapalloa, kun muuten se on heiltä maassa kiellettyä.

Viaplaylta löytyvä ruotsalainen Offside-elokuva kertoo puolestaan työttömyydestä, alasarjafutiksesta ja tähtipelaajan tulosta kyläjoukkueeseen. Samaistuttava monelta osin ja voisi tapahtua oikeastikin.

Moni top kympin elokuvista voi olla vaikeasti saatavilla. Siihen hätään Netflixistä löytyvät mm. seuraavat filmit: puolalaishuligaaneista kertova Furioza, heikko italialaisdraama The Match, meksikolainen aikuistumistarina All the Freckles in the World ja näistä selkeästi laadukkain ysärileffa The Golden Ball.

Lopuksi katselulistalle kannattaa lisätä Taika Waititin ohjaama Next Goal Wins, jonka pitäisi saada ensi-iltansa vielä tämän vuoden aikana. Se kertoo surullisenkuuluisasta MM-karsintaottelusta, jossa Australia voitti Amerikan Samoan 31–0. Tätä elokuvaa kohtaan odotukset ovat verrattain korkealla ja se voisi raivata paikkansa oman ranking-listani kärkipäähän.