Tamperelaisten kaverusten ideoima Football Triathlon on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Kesällä 2011 testiturnauksella alkanut tarina on saavuttanut pisteen, jossa suunnitteilla on tapahtuman laajentaminen ulkomaille. Mistä Football Triathlonissa oikein on kyse?
Nimensä mukaisesti kolmesta osa-alueesta koostuva turnaus pitää sisällään perinteisen jalkapallon, pöytäjalkapallon sekä virtuaalijalkapallon. Kaikki lajit suoritetaan samalla joukkueella yhden turnauspäivän aikana. Menestys edellyttää nimenomaan vahvaa joukkuetta jokaiseen lajiin, sillä kaikkien pelaajien on pelattava kaikkia lajeja.
Tapahtumaa organisoivan HILLA Entertainmentin Robert Nivalla on taustaa kaikista kolmesta lajista. Idea tapahtumasta sai tuulta siipiensä alle 2010-luvun taitteessa Nivan tavattua samanhenkisen opiskelutoverin.
– Opiskellessani Tampereen ammattikorkeakoulun viestinnän puolella minulla synkkasi hyvin erään luokkakaverini kanssa, joka tykkäsi myös pelata virtuaalijalkapalloa sekä seurata muun muassa Mestarien liigaa, Niva kertoo.
– Vuoden 2011 keväällä kerroin hänelle, että minulla on mielessäni tapahtumaformaatti, joka yhdistäisi jalkapallon, pöytäjalkapallon sekä virtuaalijalkapallon. Hän innostui ideasta ja lähdimme tekemään, Niva taustoittaa.
Ensimmäinen tapahtuma järjestyi pikaisella tahdilla vielä samalle kesälle 2011. Järjestäjäkaksikolla riitti työnsarkaa, mutta ensimmäinen Football Triathlon -tapahtuma onnistui erinomaisesti. Kahdeksan joukkuetta osallistui kilpailuun. Tampere United oli juuri suljettu kansallisesta jalkapallotoiminnasta, joten sattumusten kautta testiturnaus pelattiin hienoissa olosuhteissa Ratinan stadionilla.
Kysyntä ylittää tarjonnan
Onnistuneen alun jälkeen tapahtuma lähti nopeaan kasvuun. Joukkuemääräksi on vakiintunut 12 ja jokaiseen tiimiin kuuluu kuusi pelaajaa. Turnaus jakaantuu neljään kolmen joukkueen lohkoon.
Vuosien mittaan osasta turnaukseen osallistuvista joukkueista on tullut jo lähes ikonisia. Ensimmäisen turnauksen voittaja FC Crème Fraîche, Mansester United sekä Tekonivelet kuuluvat turnauksen moninkertaisiin osallistujiin.
– Mieleeni tulee myös jokaisella kerralla mukana ollut FC Gullit. Kyseinen joukkue on täynnä herrasmiehiä, ja heidän tyylikkäistä pelipaidoistaan voi bongata erään legendaarisen jalkapalloilijan, Niva vinkkaa.
Tapahtumaa on pidetty yhden turnauspäivän osalta sopivan kokoisena nykyisellä joukkuemäärällä. Väkeä on ollut tarpeeksi, jotta tunnelma on saatu kunnolla kattoon. Silti tapahtuma on pysynyt sen verran tiiviinä, että joukkueet ovat ehtineet tutustua päivän aikana toisiinsa. Pelaajia mukana on yhteensä 72 ja kun mukaan lasketaan kannatusjoukot, nousee lukema jopa yli sataan.
Järjestäjät ovat erittäin otettuja siitä, että monet joukkueet ovat palanneet vuosittain turnaukseen – mikäli ovat ehtineet ilmoittautua ennen kuin turnaus täyttyy. Viime vuosina turnauspaikat on varattu loppuun muutamassa tunnissa.
Samaan tiivistyy myös ongelma, jonka kanssa Football triathlon joutuu nyt kamppailemaan. Osallistujia olisi runsain mitoin yli tapahtuman mahdollistamien raamien. Siksi seuraavana tähtäimessä on laajentaminen, niin kotimaassa kuin ulkomaillekin.
Football Triathlon suomifutiksen käyntikorttina maailmalla
Tapahtuman järjestäjien tavoite on saada kasvatettua Football Triathlonista lisensoinnin ja yhteistyökumppanuuksien avulla kansainvälinen ilmiö, joka toisi mahdollisimman paljon iloa jalkapallokulttuurin ystäville ympäri maailmaa. Taustavoimaa on tarjolla, sillä tapahtumaformaatti on saanut kansainvälistymistukea muun muassa AVEKilta, Tampereen kaupungilta, Business Tampereelta sekä Business Finlandilta.
–Lähitulevaisuuden tavoitteena on, että sekä Suomessa että ulkomailla paikallinen järjestäjätiimi voi kiertää maata ja eri kaupungeista tietty määrä joukkueita pääsee maakohtaiseen finaaliin, josta on mahdollista pelata itsensä Suomeen MM-finaaliin. Olisi upeaa päästä tällä tavalla viemään myös Suomea maailmankartalle.
Suomalaisia tapahtumaformaatteja on viime vuosina viety maailmalle kiitettävästi. Niva toivoo, että Football Triathlon nousee jatkossa samaan kastiin Tubeconin ja Color Obstacle Rushin kaltaisten tapahtumien kanssa.
– Kasvua tukemaan on jatkossa tarvetta hyvin todennäköisesti markkinoinnin ja tapahtumatuotannon ammattilaisille sekä yhteistyökumppaneille – hyville tyypeille, joille jalkapallokulttuuri on lähellä sydäntä. Jos tämä tuntuu kiinnostavalta jutulta, jonka matkassa haluaa olla mukava, niin kannattaa ottaa meihin rohkeasti yhteyttä, Niva vinkkaa.
Jalkapallo on kansainvälinen kieli
Jos mietit, millainen meininki tapahtumassa on, aiempien turnauksien tunnelmia pääsee fiilistelemään täältä.
Nivan intohimon taustalla on paljon hyviä kokemuksia jokaisen lajin parista. Pöytäjalkapallon osalta esille nousee tarina vuosituhannen alusta.
– Kesällä 2002 olin lomailemassa suomalaisen ystäväni kanssa Balaton-järvellä. Ajauduimme eräs ilta nelinpeliin unkarilaisen seurueen kanssa. Tunnelma oli lämmin, mutta saimme 10-0 käkättimeen ja ainakin Unkarissa se tarkoitti siihen aikaan sitä, että häviäjäjoukkue joutuu ryömimään pöytäjalkapallopelipöydän alta, Niva nauraa.
Nivan ystävä oli kaksimetrinen ja sai koko baarin aplodit ja suosionosoitukset. Kaksikko tutustui kuitenkin illan aikana vastustajan budapestiläiseen maalitykkiin.
– Olemme siitä lähtien pitäneet yhteyttä ja vierailen joka kesä hänen ja hänen perheensä luona. Ja tietysti pelaamme myös pöytäjalkapalloa yhdessä – yleensä samalla puolella, muodostaen ehkä Euroopan tiukimman suomalais-ugrilaisen tiimin.
Tarina kuvaa hyvin jalkapallon asemaa ihmisiä yhdistävänä tekijänä. Nämä kokemukset ovat myös osaltaan olleet luomassa pohjaa Football Triathlonille.
Football Triathlonia voit seurata Facebookissa, Instagramissa sekä verkkosivuilla.