Esittelyssä FC Lahden eurovastus FH Hafnarfjörður

Eurooppa-liigan ensimmäinen karsintakierros arvottiin keskiviikkona. Kuopion Palloseura sai kovimman vastustajan FC Kööpenhaminan muodossa, Ilves Bulgarian cupin voittaneen, mutta liigassa yhdeksänneksi jääneen PFC Slavia Sofian, ja FC Lahti islantilaisen nimihirviön, FH Hafnarfjörðurin.

Pohjoismaisen futiksen sanansaattaja, ja tällä kaudella myös Islannin liigaan perehtynyt Finsvenskan, avasi Hafnarfjörðurin taustoja ennen europelejä.

Historiaa

FH eli Fimleikafélag Hafnarfjarðar, on perustettu vuonna 1928 Reykjavikin kupeessa sijaitsevassa Hafnarfjarðarin kaupungissa. Alunperin seura keskittyi voimisteluun, mutta vuosien saatossa lajikirjo on laajentunut. Voimistelu jäi pikkuhiljaa taka-alalle ja käsipallo nousi päälajiksi.

Jalkapallossa FH nousi pääsarjaan ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1979. Seura räpiköi yhden vuoden onnistuneesti tippumista vastaan, mutta vuonna 1981 tuli lähtö takaisin I-divisioonaan.

Vuoden 1988 nousun päätteeksi FH onnistui vakiinnuttamaan paikkansa pääsarjassa useammaksi vuodeksi. Kaudella -89 se taisteli heti tulokkaana mestaruudesta viimeiseen saakka, jääden lopulta 2.sijalle vain kaksi pistettä mestaruuden voittaneesta KA:sta.

Ensimmäiset europelit se pelasi kaudella 1990/91, kohdaten UEFA Cupissa Dundee Unitedin. Skotit menivät jatkoon maalein 5-3. Kausilla 1993 ja 1994 FH taisteli mestaruudesta, jääden molemmilla kausilla 2.sijalle. Tämän takia voidaan vuoden 1995 putoamista I-divisioonaan pitää melkoisena yllätyksenä.

FH teki paluuta pääsarjaan peräti viiden vuoden ajan. Vasta vuonna 2000 se onnistui nousemaan, mutta sen jälkeen seura onkin tullut Islannin huipulle jäädäkseen.

Joukkue voitti ensimmäisen mestaruutensa kaudella 2004, ja sen jälkeen pyttyjä on tullut tasaiseen tahtiin. Mestaruuksia on tullut yhteensä kahdeksan kappaletta, cupin voittoja kaksi sekä Islannin Super Cupinkin se on voittanut kuudesti.

Europeleissä FH on vuosi vuodelta mennyt pidemmälle ja se on peräti kahdesti edennyt Eurooppa-liigan playoff-vaiheeseen. Viime kesänä lohkopaikan vei portugalilainen Braga tiukan taistelun jälkeen yhteismaalein 5-3.

Tunnetuimpia FH kasvatteja on Serie A:ssa vuosia pelannut Emil Hallfredsson, sekä pohjoismaita kiertänyt ja viime vuonna Islannin parlamenttivaaleissakin ehdolla ollut, joukkueen kapteeni David Vidarsson.

Nykyhetki

FH on ollut 2000-luvun menestynein seura Islannissa ja se on myös europeleissä suoriutunut varsin hyvin. Viime kausi meni kuitenkin penkin alle, kun FH oli vasta kolmas liigassa.

Europeleissäkään ei mennyt alkuun ihan putkeen, vaan färsaarelainen Vikingur laittoi FH:n tiukoille. Maribor pudotti FH:n lopulta Mestarien liigasta, mutta portugalilainen Braga olikin Eurooppa-liigan playoff-vaiheessa ongelmissa islantilaisten kanssa.

FH oli toisessa osaottelussa jo menossa vierasmaaleilla jatkoon, mutta Braga kuitenkin taisteli itsensä lohkovaiheeseen 5-3 yhteismaalein.

Tulleet:
Brandur Olsen – Randers
Viðar Ari Jónsson – Brann (laina)
Jónatan Ingi Jónsson – AZ Alkmaar
Zeiko Lewis – New York Red Bulls
Þórir Jóhann Helgason – Haukum
Eddi Gomes – Henan Jianye (laina)
Kristinn Steindórsson – Sundsvall
Guðmundur Kristjánsson – Start
Hjörtur Logi Valgarðsson – Örebro
Geoffrey Castillion – Víkingi R
Grétar Snær Gunnarsson – HK (laina)

Lähteneet:
Veigar Páll Gunnarsson – KFG
Bergsveinn Ólafsson – Fjölni
Guðmundur Karl Guðmundsson – Fjölni
Hörður Ingi Gunnarsson – ÍA
Viktor Helgi Benediktsson – ÍA
Emil Pálsson – Sandefjord
Matija Dvornekovic – Gorica
Kassim Doumbia – Maribor
Elías Rafn Ólafsson – Breiðablik (laina)

Sarjassa FH jäi peräti 15 pistettä mestaruuden vieneestä Valurista. Tämä oli seurassa suuri pettymys, sillä onhan FH:n pelaajamateriaali sitä luokkaa, että sillä pitäisi mestaruudesta taistella.

Viime kaudella peli ei kuitenkaan luistanut odotetulla tavalla ja menestystä heikensi vielä nuoren keskikenttäpelaaja Kristjan Floki Finnbokasonin myynti Norjaan. Jotain positiivista oli sentään skottikärki Steven Lennonin kaudessa – 15 maalilla mies oli yksi sarjan parhaista maalintekijöistä.

Talvikaudella tulokset eivät ole olleet kovin kummoisia. Joukkue onnistui häviämään I-divarin Kopavogurille, pääsarjaan nousseelle Fylkirille sekä otti vielä kunnon selkäsaunan Grindavikiltä. Otteet eivät ole siis millään tasolla olleet kummoisia.

Uusia pelaajia joukkueeseen on kuitenkin liitetty isolla rahalla. Puolustus on vahvistunut Örebrosta tulleella laitapakki Hjörtur Logi Valgarssonilla sekä Norjasta palanneella toppari Gudmundur Kristjanssonilla. Ranskalainen oikea pakki Cedric D’Ulivo saapui Belgiasta sekä Vidar Ari Jónsson Brannista (laina).

Keskikentälle tuli GIF Sundsvallista laituri Kristinn Steindorsson, sekä Tanskasta Färsaarten maajoukkuepelaaja Brandur Olsen. MLS:n NY Red Bullsista tuli laituri Zeiko Lewis, sekä ilmaisella siirrolla kroatialainen laituri Matija Dvornekovic, jolla on kokemusta myös Venäjän pääsarjasta. Kärkeen uutena tuli hollantilainen Geoffrey Castillion.

FH siis alisuoritti pahasti viime kaudella, mutta uusien hankintojen myötä sen voi nostaa taistelemaan kolmantena joukkueena mestaruudesta.

Joukkueen sydän on kapteeni ja keskikentän pohjapelaaja David Thór Vidarsson. Färsaarten maajoukkuevahtia, Gunnar Nielseniä, ei sovi myöskään unohtaa, sillä onhan mies uransa aikana vartioinut Manchester Cityn maalia Valioliigassa.

Hyökkäyspäässä skottikaksikko Robbie Crawford ja Steven Lennon muodostavat tärkeän osan joukkueen hyökkäyspeliä.

Crawfordilla on kokemusta Glasgow Rangersistä miltei 60 ottelun verran, kun taas samasta seurasta parin pelin jälkeen lähtenyt Lennon on luonut uran Islannissa ja on paukuttanut FH:lle reilussa 100 pelissä 50 maalia.

Alla olevaa kokoonpanoa FH on käyttänyt tällä kaudella liigaotteluissa, ja se on myös mahdollinen Lahtea vastaan. Islannin liigassa kokoonpanokuvissa käytetään pelaajien etunimiä, joten olemme käyttäneet kuvassa tätä samaa linjaa.

Islannin liigan kausiennakko ladattavissa tästä

Kuvat – UEFA.com

Lähteet – FH.is & Wikipedia