Erotuomari Mikko Alakareella oli vauhdikas syksy: Mestarien liigaa ja tulikuuma derby Kreikassa

Mikko Alakare istuu rennosti asianajotoimisto Castrén & Snellmanin tyylikkäissä toimitiloissa Eteläesplanadilla, vaikka takana on melkoinen hullunmylly. Edellisviikko meni salibandyn MM-kisoissa Tšekissä, ja hieman aiemmin Alakare sekä Mattias Gestraniuksen johtama erotuomaritiimi tuomitsivat jalkapallon Mestarien liigaa Wanda Metropolitanon 56 314 katsojan huutomyrskyssä.

Atletico Madridin ja AS Monacon välinen ottelu oli Alakareelle pitkäaikaisen unelman täyttymys. Mestarien liigan hymnin kuuleminen Gestraniuksen, Jan-Peter Aravirran, Antti Munukan, Dennis Antamon sekä Jukka Honkasen rinnalla oli tunteikas hetki, jonka koko kuusikko muistanee loppuelämänsä ajan.

Peli oli härmäläisittäin harvinaista herkkua – suomalaistiimi nähtiin viimeksi Mestarien liigan lohkovaiheessa 23 vuotta sitten, jolloin päätuomarina toimi Ilkka Koho.

– Uskon, että kutsu tuli pitkäjänteisen työmme seurauksena. Erotuomarit puhuvat black and white -virheistä [suuri merkitys ottelun lopputulokseen, esimerkiksi antamatta jäänyt tai väärin tuomittu punainen kortti tai rangaistuspotku tmv.], joita Mattiaksella ei ole kansainvälisissä peleissä ollut kymmeneen vuoteen. Se on täysin poikkeuksellinen saldo Euroopassa, Alakare toteaa.

– Tiesimme, että olemme olleet erityistarkkailussa. Mattias kutsuttiin syksyllä UEFA:n järjestämään VAR-koulutukseen, ja myös me olimme Jan-Peterin kanssa viimeisessä koulutuksessa Hollannissa. Meille sanottiin, että meissä nähdään tulevaisuuden potentiaalia, joten määräys Mestarien liigan peliin ei tullut täysin yllätyksenä.

Kehuja Mestarien liigan debyytistä

Alakareen mukaan kansainvälisiin otteluihin valmistautumisessa on se hyvä puoli, että tietyt asiat kotimaassa unohtuvat, ja tuomarit pääsevät keskittymään täysillä jalkapalloon. On myös mahdollista jutella ottelusta pitkästi ja tehdä yhteinen fyysinen harjoitus, mikä ei ole aina mahdollista Veikkausliiga-peleissä.

Kotijoukkue Atleticon 2-0-voittoon päättynyt ottelu sujui erotuomaritoiminnan suhteen mainiosti. Alakare kertoo, että sekä virallinen että epävirallinen palaute ottelusta on ollut erinomaista.

– On ollut positiivista huomata, että erotuomaritoiminta on saanut hyvää palautetta debyyttimme kautta. Toivottavasti jotkut jalkapalloihmiset innostuisivat mukaan tuomaroimaan. Mikäli tuomarointi saadaan houkuttelevammaksi, erotuomareita saadaan lisää ja taso noussee sitä myötä.

Vaikka kentällä kirmasi isoja persoonia, Alakare antoi supertähdille puhtaat paperit käytöksen osalta. Alakare muistuttaa, että joillain pelaajilla saattaa olla oletus, että nämä tuomarit tulevat jostain Suomesta. Kunnioitus ei tule välttämättä automaattisesti, mutta se ansaitaan pelin aikana.

– Ammattilaiset näkevät nopeasti, että meillä on homma hallussa. Tuossa ottelussa pelaajat käyttäytyivät hyvin herrasmiesmäisesti, eivätkä soittaneet turhaan suuta. Antoine Griezmannin kanssa vaihdettiin muutama hymykin paitsiotulkintojeni jälkeen. Kun ratkaisun tekee, siinä ei ehdi miettimään, keitä on kentällä.

Myös kuumapäänä tunnettu Diego Simeone pysyi rauhallisena. Simeone ja Monaco-luotsi Thierry Henry eivät purnanneet Honkaselle, jota eräs tarkkailija on tituleerannut Euroopan parhaaksi neljänneksi erotuomariksi.

Kokemus oli suomalaistuomareille ikimuistoinen, mutta ehtikö siitä nauttia paineiden ja keskittymisen aikana?

– Avustavana erotuomarina saattaa tulla ajanjaksoja, jolloin pallo pyörii pitkään toisessa päädyssä. Silloin tarkkailee tiettyjä asioita, muttei tarvitse olla ihan niin varpaillaan. Silloin pystyy ehkä hieman aistimaan tunnelmaa. ”Oman kenttäpuoliskon” pelitapahtumien aikana yleisö muuttuu vain kasvottomaksi massaksi, joka pauhaa ympärillä.

Huippusuoritus tulikuumassa ”Kaksipäisten kotkien derbyssä”

Suomalaistuomarit nousivat kansainväliseen huomioon aiemmin syksyllä, kun Gestranius, Alakare sekä Riku Vihreävuori saivat haastavan tehtävän Kreikassa – heidät nimettiin PAOK FC:n sekä AEK Ateenan välisen ottelun tuomareiksi. Kreikan jalkapalloliiton erotuomarijohtaja oli nähnyt tuomarikolmikon kevään leirillä, ja oli ollut tyytyväinen näkemäänsä.

Kreikan pääsarjassa asetettiin tälle kaudelle sääntö, joka määrää kaikkiin kovan riskin otteluihin ulkomaalaiset erotuomarit. Jättiläisten välienselvittely oli erityisen tarkan tutkan alla, sillä PAOK FC:n omistaja Ivan Savvidis marssi kentälle ase vyöllään joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

– Ulkopuolisten sekaantuminen erotuomaritoimintaan on tuonut haasteita kreikkalaiseen jalkapalloiluun, ja kuulimme huhuja, että joihinkin otteluihin tuotaisiin ulkomaalaisia tuomareita. Pidimme mahdollisena, että meille kävisi kutsu, mutta yllätyimme, kun selvisi, että pääsisimme kenties kuumimpaan mahdolliseen otteluun, Alakare kertoo.

– Olimme toki otettuja kunniasta, mutta tiesimme, että selviäisimme itse pelistä. Kaikki muu sirkus siinä ympärillä pisti miettimään.

Kumpikin joukkue oli suomalaisille entuudestaan tuttu, sillä he olivat tuomaroineet joukkueiden europelejä viime vuosina. Valmistautuminen sujui seurojen edelliset ottelut katsomalla ja joukkueiden pelityylejä analysoimalla.

Valmistautuminen oli kuitenkin hieman poikkeuksellinen – yleensä tuomaritiimi käy pelipäivänä kävelemässä kaupungilla, mutta tällä kertaa he eivät poistuneet hotellialueelta valtavan mediahuomion takia. Hotellilla oli turvallisuusorganisaatio kuntosalilla vireystilaansa ylläpitäneitä tuomareita varten. Varsinainen otteluun valmistava harjoitus tehtiin hotellin pihamaalla.

– Kun matkasimme poliisisaattueessa stadionille, liikenne oli pysäytetty, ja mellakkapoliisit seisoivat joka kadunkulmassa, kuten aina isoissa peleissä. Tämä oli kolmas kertani Toumba Stadiumilla, ja soihtumeri on ollut vastassa joka kerta. Matsi ei ollut siinä mielessä poikkeuksellinen, mutta asetelma joukkueiden välillä oli.

Tuomarikolmikko suoriutui ottelusta kunnialla ja keräsi kreikkalaismedialta suuret kehut. Vieraskannattajia ei päästetty suuren riskin otteluiden tapaan stadionille, ja Savvidis pysyi katsomossa, joten suuremmilta rähinöiltäkin vältyttiin.

Seuraavat tavoitteet kevään europeleissä

Helmikuussa asianajotoimisto Castrén & Snellmanin palvelukseen siirtynyt Alakare on toiminut alalla 15 vuotta eli lähes koko huippuerotuomariuransa ajan. Kahden kunnianhimoisen uran yhdistäminen vaatii uhrauksia ja tarkkaa aikataulutusta, mutta samalla työt tukevat toisiaan.

– Asianajo on työtä, joka vaatii erotuomaritoiminnan tapaan kovaa henkistä keskittymistä. Tuomarointi on siinä mielessä hyvää vastapainoa, että se pakottaa ajattelemaan muita asioita. Pelissä kaikki muu poistuu mielestä aika tehokkaasti. Sitten kun palaan matsin jälkeen juridiseen ongelmaan, pystyn aloittamaan ikään kuin puhtaammalta pöydältä.

– Olen todella kiitollinen lähipiirilleni ja työnantajilleni siitä, että minulla on ollut mahdollisuus yhdistää kaksi uraani näin pitkään. Työtä tehdään onneksi paljon etäyhteyksien välityksellä, ja työskentely onnistuu lähes missä vain. Eräs kollegani hoiti yhden luentoni sillä aikaa, kun minä juoksin pallon perässä Madridissa. On upeaa, että minulla on kollegoita, jotka pystyvät hoitamaan vaativiakin töitä tarvittaessa.

Ensi helmikuussa Alakare nousee Castrén & Snellmanin osakkaaksi. Samoihin aikoihin alkavat Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan jatkopelit, joista suomalaistuomareilla ei ole vielä kokemusta. Alakare arvelee, että tiimi saatetaan nähdä tositoimissa Eurooppa-liigassa tai maaliskuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

– Osoitimme Madridissa, että olemme Mestarien liigan vaatimalla tasolla. Se oli minulle henkisesti tärkeää – jos loukkaantuisin nyt pahasti, ja urani loppuisi, voisin olla tyytyväinen siitä, että porukkamme pääsi Mestarien liigaan asti, Alakare toteaa.

– Olimme odottaneet sitä vuosien ajan, enkä näe yhtään syytä sille, miksemme olisi ensi syksynä samassa paikassa. Olisi hienoa osoittaa, että peli ei jäänyt vain yksittäiseksi käväisyksi korkeimmalla tasolla.