Joillekin joulun pyhät tarkoittavat vain rauhoittumista kotona, perheen parissa. Toiselle joulun perinne voi olla jouluateria mummolassa. Nuoremmille pariskunnille joulun perinteisiin voi liittyä huomattavan paljon matkustamista, kun aattona käydään toisen vahempien luona ja joulupäivänä vastaavasti toisen.
Joulun perinteet ovat moninaiset ja jokaiselle omanlaisensa. Joku koristelee kuusen vasta aattoaamuna, toinen taas laulaa perheen kanssa piirimuodostelmassa Hei tonttu-ukot hyppikää. Itse aion tänäkin vuonna katsoa veljeni kanssa Arnoldin joulunajan klassikon, elokuvan Isäni on Turbomies, ennen joulusaunaan ja ruokapöytään siirtymistä.
Jalkapalloromantikoille jouluun kuuluu kuitenkin yksi vertaansa vailla oleva perinne. Se on suuri, se on kaunis ja se yhdistää meitä kaikkia. Se on tapaninpäivän ottelukierros. Se on Boxing Day.
Mikä ihmeen nyrkkeilypäivä?
Boxing Daytä juhlitaan lähes kaikissa brittiläiseen imperiumiin kuuluneissa maissa 26. päivänä joulukuuta. Se tunnetaan myös toisena joulupäivänä tai Pyhän Stefanoksen päivänä. Jalkapallon ystävät tuntevat sen vuoden kiimaisimpana Valioliiga-kierroksena.
Nimen alkuperästä on lukuisia versioita, mutta jokainen niistä liittyy christmas boxien antamiseen. Jo keskiajalla vähäaraisille kerättiin eräänlaisia almulaatikoita, joita jaettiin jouluisin. 1800-lukuun mennessä oli yleistynyt käytäntö, jonka mukaisesti hyväosaiset antoivat laatikossa rahaa tai lahjoja palvelusväelleen kiitokseksi vuodesta. Koska herrasväen joulun vuoksi joulupäivä oli vielä yleensä työpäivä, sai palvelusväki tapaninpäivän viettää vapaalla, perheidensä parissa.
Monessa maassa nykyaikainen Boxing Day on kuitenkin muuttunut rauhoittumisen juhlasta kuluttamisen suurfestivaaliksi, kun lähes kaikki kaupat pitävät ovensa avoinna ja hintansa alennettuina koko päivän. Monille kauppiaille 26. joulukuuta onkin vuoden tuottoisin päivä, ja monelle perheelle nykyaikainen joulutraditio voi olla yhdessä ostoksille lähteminen.
Jalkapalloromantikko ei kuitenkaan tapaninpäivänä liikahda kotoa mihinkään – ellei kyseessä sitten ole matka paikan päälle ja ystävien luokse ottelua katsomaan.
Jo Englannin pääsarjan alkuhämärissä oli tapana, että tapaninpäivänä kohtasivat saman kaupungin tai vähintäänkin lähiseudun joukkueet, jottei fanien tarvitsisi pyhänä matkustaa pitkälle. Samalla saatiin tarjota yleensä hieman vähävaraisimmille ja rahvaille jalkapallon ystäville halpaa viihdettä vapaapäivänä.
Jalkapalloa vauvalle ja vaarille
Nykyaikaisen Boxing Dayn perinne ulottuu vuoteen 1860, kun maailman kaksi vanhinta jalkapallojoukkuetta, Sheffield FC ja Hallam FC, pelasivat historian ensimmäisen virallisen ottelun.
Aina Boxing Day ei kuitenkaan ole ollut käsite samanlaisessa mittakaavassa kuin nykyään, sillä aina 1950-luvulle asti perinteinen täyden kierroksen pelipäivä oli joulupäivä, jolloin fanit kerääntyivät huivien ja pipojen kanssa katsomaan otteluita jouluruoan jälkeen. Täytyy tosin huomioida, että myös tapaninpäivän perinne eli jo silloin: usein seuraava täysi kierros pelattiin jo seuraavana päivänä. Ja nykyään managerit vielä kehtaavat valittaa vuodenvaihteen otteluruuhkasta!
Nykyään ottelut eivät enää ole paikallisotteluita, eikä lippujen hintojen takia katsojia voi millään kutsua rahvaiksi – humalaisten brittifanien käytöksestä huolimatta. Otteluohjelmat pyritään kuitenkin yhä laatimaan niin, etteivät fanit joudu matkustamaan liian pitkiä matkoja. Boxing Day tarjoaa edelleen fudiskulttuurin täytteisen ja elämysrikkaan päivän. Tapaninpäivä onkin faneille mahdollisuus mennä otteluun edes kerran vuodessa koko perheen voimin.
Sohvannurkka kutsuu edelleen
Vaikka perinteet ovatkin vuosien saatossa eläneet, tarjoaa Valioliiga – ja toki brittikenttien muutkin sarjat – edelleen lähes täyden ottelukierroksen, kuten tekevät myös esimerkiksi rugby-liigat maissa, joissa Boxing Daytä vietetään. Ympäri maailmaa ohjelmaan kuuluu myös muuta urheilun juhlaa: perinteikkäitä kriketti-otteluita, hevoskilpailuja, Englannissa kettumetsästystä sekä Australiassa jahtikilpailu. Eikö jouluna kaikkialla olekaan lunta?
Täytyy toki myös huomioida, että nykypäivänä tapaninpäivän kierrokselle ja vuodenvaihteen ruuhkalla saattaa olla hieman kaupallisempi merkitys. Kun muut liigat ovat tauolla, fudisfanien silmäparit kääntyvät kohti Valioliigaa. Mikä ihana valttikortti, kun neuvotellaan sponsoridiileistä ja TV-rahoista.
Olivat syyt Boxing Dayn pysymiseen ohjelmistossa mitkä tahansa, on se edelleen tärkeä ja perinteikäs osa ainakin tämän jalkapallon ystävän joulunviettoa. Jouluaattona katsotaan jouluisia elokuvia (Isäni on Turbomies!), syödään hyvin, avataan lahjoja ja juodaan glögiä perheen kanssa. Joulupäivänä puolestaan tutkitaan lahjoja ja rentoudutaan. Nuorempana me Hämeenlinnassa lähdimme joulupäivän illalla kavereiden kanssa ulos. Nykyään vietetään aikaa vanhempien ja sisarien kanssa, joita ei enää niin usein näe. Aikanaan koittaa sekin, kun moni meistä tuo ensimmäistä kertaa sydämen valittunsa joulupöytään – kuinka hävytön ajatus sotkea jouluperinteitä!
Tapaninpäivän perinne sen sijaan on ja pysyy, vaikka iäksi kutsutut numerot kasvavatkin ja elämänlaatu muuttuu. Kun ottelulähetys päivällä alkaa, avaan konvehtirasian, käperryn pitkät kalsarit ja villasukat jalassa sekä tonttulakki päässä sohvan nurkkaan enkä poistu siitä ennen kuin päivän viimeinenkin 90-minuuttinen on täynnä – kuten olen isäni ja veljeni kanssa tehnyt jo monet vuodet. Siinä on sitä joulun taikaa.