Ajaxin parhaalle lupaukselle jaettavan van Basten-palkinnon saaneet – missä 2010-luvun voittajat ovat nyt?

Marco van Basten -palkinto annetaan joka vuosi Ajaxin vuoden lupaukselle. Tekstissä on esitelty 2010-luvun voittajat, ja tutkittu, miten heidän uransa jatkui palkinnon jälkeen.

Entisen Hollannin huippuhyökkäjän Marco van Bastenin nimen mukaan nimettyä palkintoa on jaettu jo 26 vuoden ajan. Palkinnon ovat saaneet aikoinaan muun muuassa Nwankwo Kanu, Christian Chivu, Maxwell, Rafael Van Der Vaart sekä Steven Pienaar. Näiden viiden pelaajan urat olivat hyvin erilaisia, mutta jokaisen ura oli hyvinkin menestyksekäs. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut kaikille palkinnon saaneille.

2010 – Toby Alderweireld

Alderweireldista tuli kolmas belgialaispuolustaja, joka saavutti kyseisen palkinnon. Kahden edeltäjänsä ja joukkuekaverinsa Thomas Vermaelenin ja Jan Vertonghenin tavoin Alderweireld siirtyi Ajaxin akatemiaan nuorena poikana belgialaisseura Germinal Beerschotista. Alderweireld teki Ajax-debyyttinsä tammikuussa, mutta vasta seuraavalla kaudella hän pääsi pelaamaan vakituisesti Ajaxin avauskokoonpanossa Vermaelenin lähdettyä Arsenaliin. Alderweireld pelasi Ajaxissa yhteensä viisi kautta ja voitti kolme Eredivisie-titteliä.

2013 Alderweireld siirtyi Atletico Madridin riveihin noin seitsemällä miljoonalla eurolla. Hän ei kuitenkaan pelannut paljoakaan Diego Godinin ja Mirandan ollessa Diego Simeonen vakituinen topparipari. Alderweireld pelasi La Ligassa vain 12 ottelua ja pelasi vakituisesti vain cup-otteluissa. Hän voitti Atleticossa ollessaan La Ligan ja pääsi pelaamaan Mestarien liigan finaalissa, jossa naapuri Real Madrid kuitenkin voitti.

Alderweireld kaipasi vakituista peliaikaa, joten hänet lähetettiin lainalle Valioliigan Southamptoniin. Hän sai paikan avauskokoonpanosta Ronald Koemanin ryhmästä. Hän pelasi niin Jose Fonten kuin Maya Yoshidan kanssa Southamptonin puolustuksessa. Joukkueen alkukausi oli todella loistava ja vielä joulukuussakin Saintsit olivat kärkikolmikossa ja Alderweireld oli yksi kauden suurista menestyjistä. 

Belgialaistopparin perässä oli moni seura ja heinäkuussa 2015 Tottenham hankki Alderweireldin 11 miljoonalla eurolla. Alderweireld muodosti entisen Ajax ja maajoukkuetoverinsa Vertonghenin kanssa loistavan puolustuskaksikon. Varsinkin Alderweireldin ensimmäinen kausi Pohjois-Lontoossa oli suuri menestys.

Hänet valittiin Valioliigan tähtikentälliseen kauden päätteeksi ja Spurs pääsi top 3:een. Vaikka Ajaxista saapunut Davinson Sanchez on tuonut kilpailua Spurs-puolustukseen on Alderweireld edelleen Tottenhamin ykköspuolustajia. Hän oli myös suuressa roolissa Belgian maajoukkueessa, joka voitti pronssia 2018 MM-kisoissa

2011 – Christian Eriksen

Eriksen saapui Ajaxiin 16-vuotiaana ja hän oli jo nuorella iällä todellinen pallotaituri. 2009-10 oli hänen ensimmäinen kausi Ajaxissa ja tanskalainen sai paikan Tanskan maajoukkueesta 2010 MM-kisoihin. Eriksen oli seuraavien kolmen kauden aikana Ajaxin tähtipelaaja ja hän voitti Alderweireldin ohella kolme Eredivisie-mestaruutta.

Eriksenin pallolliset osaamiset eivät jääneet huomaamatta monilta huippuseuroiilta ja kesällä 2013 Tottenham hankki Eriksenin noin 14 miljonaalla eurolla. Ensimmäisen Spurs-kauden aikana Eriksen pelasi monesti vasemassa laidassa sillä Tim Sherwood valitsi Gylfi Sigurdssonin, Paulinhon tai Nacer Chadlin pelaamaan kymppipaikalla. Kauden päätteeksi Eriksen kuitenkin valittiin Tottenhamin vuoden pelaajaksi.

Mauricio Pochettinon tultua sisään Eriksenin peliaika kasvoi ja hän pääsi pelaamaan enemmän kymppipaikalla kuin vasemmassa laidassa. 2015-18 välisenä aikana tanskalainen oli Valioliigan parhaita kymppipaikan pelaajia. Todella hyvät laukaukset ja syötöt omaava keskikenttäpelaaja, jolla myös riitti kykyä hallita palloa. 2017 hänet valittiin jälleen Tottenhamin vuoden pelaajaksi ja 2017-18 päätteeksi hän pääsi Valioliigan tähtikentälliseen. Kaudella 2019-20 Eriksen peliaika väheni ja hän halusi lähteä pois Spursista ja aiheutti pientä kitkaa joukkueen sisällä.

Tammikuussa 2020 Eriksen siirtyi Inter Milaniin vain 20 miljoonalla eurolla. Hänen aikansa Italiassa ei ole vielä ollut kovinkaan lupaava. Antonio Conte ei ole ainakaan vielä saanut parasta irti tanskalaisesta.

2012 – Ricardo van Rhijn

Ajaxin akatemiassa jo kymmenen vuotta ollut van Rhijn teki Ajax-debyyttinsä kaudella 2011-12 vasta 20 vuoden ikäisenä. Van Rhijn pelasi akatemiassa enimmäkseen topparina, mutta Ajaxin ykkösjoukkueeseen tultaessa hän siirtyi oikeaksi pakiksi. Hän nousi nopeasti Ajaxin ykkösvalinnaksi oikean pakin paikalle Gregory van der Wielin ollessa loukkaantuneena. Van der Wiel lähti kesällä 2012 PSG:hen ja jätti oikean pakin tontin van Rhijnille.

21-vuotias oikea puolustaja pelasi seuraavat kolme kautta Ajaxin vakiokokoonpanossa ja esitti monia hyviä esityksiä varsinkin 2013-15 välisenä aikana. Kausi 2015-16 oli kuitenkin van Rhijnilta surkea. Hän pelasi vain 12 peliä sillä valmentaja Frank de Boer nosti toisen lupaavan oikean pakin, Kenny Teten Ajaxin akatemiasta van Rhijnin eteen.

Kesällä 2016 oli odotettavissa, että van Rhijn jättäisi Ajaxin, mutta kukaan viidestä suuresta liigasta ei kaivannut 25-vuotiasta oikeata puolustajaa. Heinäkuun lopulla Club Brugge osti van Rhijnin vajaalla kahdella miljoonalla eurolla. Hänen aikansa ei kuitenkaan ollut suuri menestys ja van Rhijn pelasi 18 ottelussa, ja joutui olemaan loppukauden sivussa nilkkavamman takia

Kaudeksi 2017-18 van Rhijn lähetettiin takaisin Hollantiin lainalle AZ Alkmaarin riveihin. Peliaika oli kortilla ja hän joutui monesti pelaamaan reservijoukkueessa. Seuraavana kesänä Brugge myi van Rhijnin AZ:aan vakituisesti. Toinen kausi AZ:ssa oli edellistä surkeampi ja hän teki jopa kolme omaa maalia kauden aikana, ja ei pelannut kuin 14 kertaa.

Kesällä 2019 van Rhijn siirtyi Heerenveeniin ilmaisella siirrolla. Heerenveenissä peliaikaa on irronnut, mutta edelleenkin van Rhijnin esitykset eivät ole samalla tasolla kuin Ajax-vuosinaan.

2013 – Viktor Fischer

Eriksenin tavoin Tanskasta teini-iässä Ajaxiin siirtynyt Fischer teki debyyttinsä kaudella 2012-13. Kausi oli hänelle suuri menestys, sillä hän teki kymmenen maalia ja viisi maalisyöttöä, mikä oli todella hieno saavutus debyyttikaudella. Seuraavan kauden aikana tehot uupuivat ja vasemmassa laidassa pelaava tanskalainen loukkasi reitensä 2014 helmikuussa AZ Alkmaaria vastaan ja oli sivussa yli vuoden. Takaisin tultuaan Fischer pelasi vielä yhden hyvän kauden Ajaxissa, kunnes oli aika lähteä.

Kesällä 2016 Fischer siirtyi Valioliigan nousijaseura Middlesbroughiin. Peliaika jäi kuitenkin hyvin vähäiseksi ja lopulta vain 13 kertaa pelannut tanskalainen päätti jättää kauden päätteeksi pudonneen Middlesbroughin.

Seuraava osoite oli Bundesliigan keskikastissa pelaava Mainz. Saksassa hän pääsi pelaamaan vielä harvemmin sillä pelejä kertyi vain kymmenen. Fischerin ura oli ottanut todella huonon suunnan. Middlesbroughin ja Mainzin aikana hän pelasi vain 23 kertaa osumatta kertaakaan.

Tammikuussa 2018 Fischer päätti palata kotiin ja siirtyi FC Kööpenhaminan riveihin. Ura on lähtenyt takaisin nousuun Tanskassa, mutta nähtäväksi jää, tuleeko Fischer pelaamaan Ajaxin tasoisessa seurassa enää koskaan?

2014 – Davy Klaassen

Klaassen oli todellinen lupaus hollantilaiselle futikselle. Kahden ensimmäisen kauden aikana hän ei kuitenkaan päässyt juuri pelaamaan Ajaxin ykkösmiehistössä, mutta 2013-14 kausi oli häneltä loistava. Kymmenen maalia ja kolme maalisyöttöä, ja nousu nopeasti myös Hollannin maajoukkueeseen. 2014 Klaassen valittiin niin Ajaxin kuin Hollannin suurimmaksi lupaukseksi. Seuraavien kolmen kauden aikana Klaassen esitti loistoesityksiä Ajaxin keskikentällä. Kaudella 2015-16, sekä 2016-17 Klaassen ylsi yli kymmeneen maaliin.

Kesällä 2017 Everton pulitti 27 miljoonaa euroa saadakseen 24-vuotiaan keskikenttämiehen riveihinsä. Kausi oli kuitenkin Evertonilta sekä Klaassenilta heikko. Klaassen pelasi vain seitsemän peliä Valioliigassa ja leimattiin nopeasti yhdeksi kauden suurimmista flopeista.

Everton teki ison virheen ja joutui maksamaan siitä. Nimittäin Klaassen lähti seuraavana kesänä Werder Bremeniin vain 13 miljoonalla eurolla eli noin puolet siitä hinnasta, jonka Everton maksoi Ajaxille. Meno Bundesliigassa on ollut parempaa kuin Valioliigassa ja päättyneellä kaudella Niklas Moisanderin seurakaveri iski seitsemän maalia ja antoi kuusi maaliin johtanutta syöttöä Bundesliigassa, kun Werder Bremen vältti niukasti putoamisen.

2015 – Anwar El Ghazi

El Ghazi teki debyyttinsä kaudella 2014-15 ja oli todella kovassa iskussa. Ensimmäisellä kaudella syntyi yhdeksän maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Pallovarma ja nopea oikea laituri teki vaikutuksen Ajax-kannattajiin. El Ghazi oli Ajaxin vihollisseuran Feyenoordin kirjoilla nuorena poikana. Kahden loistavan kauden päätteeksi moni seura oli El Ghazin perässä.

Talvella 2017 El Ghazi siirtyi ranskalaisseura Lilleen seitsemällä miljoonalla eurolla, mutta hollantilaisen esitykset eivät olleet samalla tasolla kuin Ajaxissa. Seuraava kausi oli parempi, mutta edelleen El Ghazilta odotettiin paljon enemmän.

Kauden 2018-19 El Ghazi vietti Championshipissä Aston Villan riveissä ja oli mukana nostamassa Villaa takaisin Valioliigaan. Kausi oli häneltä paljon parempi kuin kumpikaan kausi Lillessä, joten Villa päätti käyttää osto-option ja hankki El Ghazin vakituisella siirolla. Kausi Valioliigassa on ollut hyvin epätasainen, El Ghazi on väläytellyt siellä täällä, mutta ei ole oikein vakuuttanut.

2016 – Riechedly Bazoer

16-vuotiaana PSV:stä Ajaxin akatemiaan siirtynyt Bazoer oli todellinen huippulupaus, ja hänen perässään olivat myös Arsenal ja Manchester City. Bazoer nousi Ajaxin avauskokoonpanoon keväällä 2015. Pallolliset taidot vakuuttivat ja kausi oli Bazoerilta lupaava. Kaudella 2015-16 nuori keskikenttäpelaaja muodosti hyvän kaksikon serbialaispelaaja Nemanja Gudeljin kanssa Ajaxin keskikentän pohjalla. Bazoer oli näihin aikoihin vasta 20-vuotias ja hänen siirtoaan isompaan seuraan odoteltiin.

Tammikuussa 2017 Bazoer siirtyi Wolfsburgiin 12 miljoonalla eurolla. Hänen otteensa kevään aikana olivat kuitenkin heikkoja. Seuraavalla kaudella Bazoerin esitykset heikkenivät vieläkin enemmän. Puolentoista vuoden aikana Bazoer pelasi 25 ottelua ja sai niissä yhden maalisyötön.

Elokuussa 2018 Bazoer lähetettiin lainalle Portoon hakemaan peliaikaa, mutta loukkantumiset vaikeuttivat Bazoerin aikaa Portugalissa. Peliaikaa ykkösjoukkueessa ei irronnut ja reserveissäkin peliaikaa tuli vain kahdessa ottelussa.

Bazoer lähetettiin takaisin Wolfsburgiin ja hän vietti loppukauden lainalla Utrechtissa. Kevät Utrechtissa meni kohtalaisen hyvin ja Bazoer pelasi paljon hyökkäävämmässä roolissa kuin Ajaxissa tai Wolfsburgissa. 2019 kesällä hänet myytiin Vitessen riveihin ja hänen kautensa on ollut kohtalaisen hyvä. Bazoer on vasta 24-vuotias, mutta hän ei mahdollisesti tule koskaan saavuttamaan futiksen eliittiä.

Hollantilainen huippuskoutti Piet de Visser harmitteli Bazoerin hukattua potentiaalia ja uskoi miehen pelanneen väkisin väärällä pelipaikalla. Puolustajana Bazoerista olisi voinut de Visserin mukaan tulla Euroopan eliittiä.

2017 – Kasper Dolberg

Kolmas tanskalainen, joka on kyennyt Van Basten -palkinnon voittamaan. Dolberg tuli Ajaxiin tanskalaisseura Silkeborgista 18-vuotiaana ja teki debyyttinsä kaudella 2016-17. Kuten monen edeltävän pelaajan, niin myös Dolbergin ensimmäinen kausi oli todella hyvä.

Tanskalainen teki 16 maalia ja kuusi maalisyöttöä ja oli Ajaxin ykkösvalinta piikkipaikalle. Seuraava kausi oli Dolbergilta vaikea. Vain kuusi maalia ja jalkavamma piti hänet sivussa monista otteluista. Klaas Jan Huntelaarin paluu vaikeutti Dolbergin tilannetta ja kaudella 2018-19 hän joutui vuorottelemaan kärkipaikkaa Huntelaarin sekä Dusan Tadicin kanssa.

Kesällä 2019 Ajax päätti myydä tanskalaisen ranskalaisseura Niceen 20 miljoonalla eurolla. Dolbergin ympärillä oli alkukaudella kohua, kun hänen kallis rannekellonsa varastettiin. Roistona oli hänen seurakaverinsa Lamine Diaby-Fadiga, joka sai potkut seurasta viikkoa myöhemmin. Dolbergin kausi Etelä-Ranskassa on ollut kohtalaisen hyvä, sillä maaleja on tullut, mutta monet varmasti odottivat nuoren tanskalaisen yltävän korkeammalle.

2018 – Matthijs de Ligt

De Ligt tuli Ajaxin akatemiasta ryminällä. Hän teki debyyttinsä Willem II:ta vastaan Hollannin cupissa ja osui debyytissään ja tämä teki hänestä Ajaxin toiseksi nuorimman maalintekijän. Kevät 2017 oli de Ligtiltä todella lupaava ja hänestä tuli nuorin ikinä Mestarien- tai Eurooppa-liigan finaalissa pelannut pelaaja. Seuraavalla kaudella De Ligt vakiinnutti paikkansa Ajaxin avauskokoonpanossa Davinson Sanchezin lähdettyä Tottenhamiin. Maaliskuussa 2018 hänestä tuli Ajaxin historian nuorin kapteeni vain vajaan 19-vuoden iässä. Kausi 2018-19 oli Ajaxilta kerrassaan loistava ja de Ligtistä tuli seuran vakituinen kapteeni ja johdatti Ajaxin Eredivisie-mestaruuteen viiden vuoden tauon jälkeen. Mestarien liigassa de Ligt teki tärkeän maalin Juventusta vastaan, joka vei Ajaxin semifinaaleihin.

Kauden päätteksi hänet valittiin Hollanin parhaan pelaajan palkinnolla ja hänet valittiin UEFA:n vuoden tähtikentälliseen.

Kesällä 2019 De Ligtin perässä olivat monet Euroopan jättiseurat, mutta hän päätti siirtyä Juventukseen 85 miljoonalla eurolla. Hänen kautensa Juventuksessa on jättänyt paljon toivomisen varaan, mutta vasta 20-vuotiaalla on varmasti valoisa tulevaisuus edessään.

de Ligtin urapolkua käsiteltiin tarkemmin Byyrin artikkelissa vuonna 2018.

2019 – Noussair Mazraoui

Viime vuonna Van Basten -palkinnon voittanut Mazraoui on de Ligtiä kaksi vuotta vanhempi. Marokkoa maajoukkuetasolla edustava oikea pakki tuli Ajaxin akatemiasta kauden 2017-18 lopulla ja esiintyi lupaavaasti. Erik ten Hag vakiinnutti Mazraouin paikan avauskokoonpanossa kaudella 2018-19 ja marokkolainen kiitti. Todella hyökkäyspainoitteinen pelaaja, jolta löytyy hyvät syöttely -ja pallonhallintakyvyt. Kausi 2019-20 on Mazraouin osalta mennyt ja surkeasti kentällä ollessaan hän ei ole päässyt lähellekkään samaa tasoa kuin edelliskaudella, mutta toisaalta Mazraoui on kärsinyt myös paljon loukkaantumisista.

Tuorein van Basten -palkinnon voittanut on Yhdysvaltojen maajoukkuemies Sergiño Dest. Nimi mieleen!