AC Oulu on tekemässä paluuta Veikkausliigaan 10 vuoden tauon jälkeen. Seura on saanut tänä vuonna paljon näkyvyyttä mm. korona-aikana pelaajien työllistämisestä muihin töihin ja jalkapallohallin nimeämisestä yhteistyökumppaneille järjestetyn arvonnan kautta. Lisäksi seura julkaisi lokakuun alussa stadionhankkeen, jonka tavoitteena on saada rakennettua Ouluun 5000 henkeä vetävä jalkapallostadion.
Stadionhankkeen nokkamiehenä ja stadionyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Tomi Kaismo, joka on myös AC Oulun hallituksen jäsen ja seuran suurin omistaja yrityksensä OTC-sijoitus Oy:n kautta. Oulussa syntynyt Kaismo on aina seurannut jalkapalloa.
– Olen sitä ikäluokkaa, että televisiosta katsottiin aina Valioliigaa lauantaisin. Tuohon aikaan ei muuta jalkapalloa televisiosta näkynyt.
AC Oulua mies on seurannut jo kauan, mutta päätös seuran omistajaksi lähtemisestä tuli yllättäen. Kaksi vuotta sitten Kaismo törmäsi toimitusjohtaja Juho “Äffä” Meriläiseen ja lopun voidaan sanoa olevan historiaa. Seura järjesti elokuussa 2018 ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa Kaismo osti noin 26% osakkuuden 150 000 eurolla.
– Viime kaudella satsasimme joukkueeseen, mutta kaudesta tuli tappiollinen heikon urheilullisen menestyksen vuoksi. OTC:n omistusosuutta nostettiin noin 40%:iin ja näin saatiin edellisen kauden tappiot kuitattua. Tähän kauteen päästiin puhtaalta pöydältä. Toki korona-aika on rasittanut meitäkin todella paljon, mutta Äffä kuin koko seurayhteisö on tehnyt sinnikkäästi töitä, Kaismo kiittelee.
Valmentajan valinta osui nappiin
AC Oulun hallitus on henkilömäärältään suuri, mutta Kaismo näkee tämän vahvuutena, sillä jokaisella hallituksen jäsenellä on oma tarkka roolinsa. Vahvaa osaamista löytyy myös jalkapallon ulkopuolelta mm. talous- ja lakipuolelta. Oulussa on ollut vuosien saatossa jalkapalloseurojen taustoilla paljon politikointia. Kaismokin toimii Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana, mutta hän näkee politikoinnin olevan ohitse seuratoiminnassa.
– Tässä viedään aidosti koko kaupungin jalkapalloa eteenpäin. Teen politiikkaa siellä missä sitä pitääkin, en jalkapallon parissa. Oli seurassa sitten valtaa tai ei, tässä tehdään yhteistä juttua. Itse tykkään seurata jalkapalloa, mutta en kuvittele tietäväni jalkapallokentällä tapahtuvista asioista kaikkea. Urheilutoimenjohtaja ja päävalmentaja tekee seuran urheilulliset päätökset, hallituksen antamien raamien puitteissa.
Viime kauden huonon menestyksen vuoksi tilanne seurassa oli haastava urheilullisesta näkökulmasta. Seura teki valinnan, johon moni ei uskonut. Moni ei ollut edes kuullut Jyrki Aholan nimeä, eikä osannut pitää häntä varteenotettavana vaihtoehtona. Päävalmentajan palkkaamisen lisäksi kiitosta on saanut oululaistunut pelaajisto.
– Tehtiin todella hyvä valinta, sillä Jyrki on nuorten pelaajien kehittäjä. Viime kauden jälkeen odotukset olivat pienet, joten ei alkukaudesta ollut “nyt noustaan” -fiilistä. Hienoa olla tässä tilanteessa, missä nyt ollaan.
AC Oulu on tällä hetkellä myös rakentamassa uutta jalkapallohallia Oulun Heinäpäähän yhteistyössä OLS:n kanssa. Lisäksi seurat rakentavat yhdessä Oulunsalon Pallon kanssa yhteistä pelaajaputkea. Ouluun on muodostunut tänä vuonna myös toinen pelaajaputki, jonka takana ovat Hercules, Tervarit, HauPa, Ajax Sarkkiranta sekä Limingan Pallokarhut.
– Kilpailevat pelaajaputket eivät ole mielestäni ongelma. Hienoa, että jalkapallotoiminta alueella kehittyy. Vuosien saatossa Oulussa on ilmeisesti ollut paljon riitelyä asian tiimoilta, mutta nyt näyttää siltä, että sellaista ei ole.
Kaismo näkee paljon samaa 2020-luvun AC Oulussa kuin 2000-luvun alun Kärpissä.
– Kärpät hakivat silloin nousua nuorella joukkueella, jossa onnistuivat. Nykyään koko organisaatio on Kärpissä aivan huikea, niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Sieltä myös meidän täytyy ottaa oikealla tavalla mallia.
Tavoitteena Suomen toimivin jalkapallostadion
AC Oulu julkaisi lokakuun alussa OTC-stadion Oy:n suunnitelman noin 5000 henkeä vetävästä jalkapalloareenasta, jonka sijoituspaikka olisi Oulun Heinäpää. Alueella olisi tulevaisuudessa jalkapallostadion, kaksi jalkapallohallia sekä lämmitettävä ulkotekonurmi. Stadionyhtiöllä on tarkoitus saada hankkeelle suunnitteluvaraus lähiaikoina. Tämän jälkeen alkaa kaavamuutosprosessi, joka kestää vuoden, mikäli kaavasta ei valiteta. Stadionyhtiön tavoitteena on saada hanke valmiiksi kaudelle 2023.
”Jos julkinen raha saadaan kasaan, voin luvata, että myös yksityinen raha hoituu.”
Stadioniin on tulossa lisäksi neljä erikokoista toimistotilaa ulkopuolisille vuokralaisille, joiden avulla on pyrkimys saada stadionista tasaista vuokratuloa. Lisäksi stadionilla on tarkoitus järjestää konsertteja, joihin saataisiin nostettua kapasiteetti 8000-9000 henkilöön. Stadioniin on varattu aikaa vuosi kaavamuutokseen, jonka aikana lyödään lukkoon lopulliset suunnitelmat. Rakennusvaihe kestää noin vuoden.
– Tavoitteena on tehdä Suomen toimivin jalkapallostadion, joka on AC Oulun oma koti, mutta myös samalla kotipesä koko oululaiselle jalkapallolle. Pyrkimyksenä on, että stadionilla tulisi pelaamaan myös muut alueen miesten ja naisten edustusjoukkueet sekä osa junioreista, Kaismo avaa suunnitelmia.
Vaikka AC Oulun nousisikin ensi kaudeksi Veikkausliigaan, silti monesta oululaisesta tuntuu utopistiselta, että Oulussa olisi uusi jalkapallostadion 2-3 vuoden kuluttua. Stadionin kustannusarvio on 13 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa on yksityistä rahaa ja kolme miljoonaa julkista rahaa. Julkisen rahan osuus on tarkoitus saada valtiolta, Oulun kaupungilta sekä Palloliitolta. Kaismo pitää stadionhanketta erittäin realistisena.
– Jos julkinen raha saadaan kasaan, voin luvata, että myös yksityinen raha hoituu.
Mikä sitten saa keski-ikäisen miehen sijoittamaan suomalaiseen jalkapalloon?
– On hienoa olla katsomossa ja tuntea se joukkuetta kohtaan oleva fiilis, kun kaupungin oma joukkue pärjää. Pelin viimeiset 10 minuuttia ovat minulle todella vaikeita, enkä oikein meinaa pysyä penkillä. Kyllä suomalaiseen jalkapalloon suhtautuu niin paljon intohimoisemmin, verrattuna siihen, että katsoo Valioliigaa televisiosta.
Kaismo haluaa kiittää pelaajien lisäksi erityisesti yhtä sidosryhmää, AC Oulun kannattajia. Kaismon mielestä kannattajat ovat olleet liigatasoa jo kauan.
– Kyllä joukkueen lisäksi liiganousun ansaitsisivat kannattajat ja koko Oulun kaupunki. Kannattajat ovat käsittämättömän suuri voimavara joukkueelle. Myös seuran taustalla toimivat vapaaehtoiset eivät voi saada liikaa kiitosta heidän työstään. Vaikka nousua tänä kautena ei tulisi, maailma ei siihen kaadu.
– Näen jalkapalloon liittyvät asiat enemmän maratonina enkä satasen suorana, Kaismo päättää.