92-vuotias FC Emmen ponnistaa ensimmäiseen pääsarjakauteensa

20. toukokuuta moni hollantilaisen FC Emmenin kannattaja ei voinut uskoa silmiään.

Vain seitsemän kuukautta aikaisemmin perinteikäs seura oli ollut Hollannin kakkostason Eerste Divisien häntäpäässä. Avauskierroksen voiton jälkeen joukkue oli pelannut seitsemän ottelua voitoitta ja tuoreen managerin Dick Lukkienin asema oli kaikkea muuta kuin vakaa.

6.10. Emmen kaatoi kotikentällään Cambuurin 2-0. Tämän jälkeen lukuisat tasapelit alkoivat kääntymään kolmen pisteen voitoksi. Pian käynnistyi kahden kuukauden tappioton ajanjakso, jonka avulla putoamisviiva oli saatu karistettua kauas taakse. Emmenissä pystyttiin lähtemään rennoin mielin kohti kevätkautta.

Eerste Divisien nousujärjestelmä on varsin monimutkainen, johtuen sarjassa pelaavista lukuisista pääsarjajoukkueiden kakkosnipuista sekä jaksoista, joihin kausi on jaoteltu, ja joiden parhaat pääsevät mukaan nousukarsintoihin. FC Emmenin vahva kevät nosti sen lopulta sijalle seitsemän. Johtuen ensimmäisenä mainitusta syystä, eli Ajaxin sekä PSV:n kakkosjoukkueiden yläpuolella olemisesta, pääsi Emmen kahdettatoista kertaa nousukarsintoihin sen historiassa. Kertaakaan ei ollut tärpännyt.

Yllätysnousu ja jättiraatoja

Ensimmäisenä oli edessä erinomaisen kauden pelannut NEC. Kaikkien yllätykseksi Emmen oli parempi kotinurmellaan selvästi maalein 4-0. Toiseen osaan NEC laittoi kotonaan kaiken tiskiin, mutta 4-1 –voitto ei riittänyt – FC Emmen jatkoi toiseen ja ratkaisevaan ottelupariin.

Kuva – Gerrit Rijkens

Siinä vastaan asettui Janne Sakselan Sparta Rotterdam, joka on kaikilla mittareilla valtavasti Emmeniä suurempi seura. FC Emmen taisteli kotikentällään ensin 0-0-tuloksen ja tämän jälkeen shokeerasi Alankomaita, raapimalla 1-3 -vierasvoiton ja nousten ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan Eredivisieen, tiputtaen samalla Spartan pykälää alemmaksi.

Pienessä hetkessä Dick Lukkienista tuli nero ja Emmenistä maan seksikkäin futisilmiö. Seitsemässä kuukaudessa voi tapahtua yllättävän paljon.

Päättynyt kausi oli muutenkin Eredivisen kannalta jättiraatojen ulosmarssi, kun Sparta Rotterdamin lisäksi perinteikäs Roda JC sekä kymmenen vuoden takainen mestari FC Twente lähtivät pykälää alemmaksi.

Mikä ihmeen FC Emmen?

FC Emmen perustettiin vuonna 1925.

Emmen on 100 000 asukkaan kaupunki Koillis-Hollannissa, lähellä Saksan rajaa. Sen jalkapallojoukkue oli vuosikymmenien ajan harrastajapohjainen, ilman sen suurempia tavoitteellisuuksia.

Homma muuttui ratkaisevasti vuonna 1985, kun Emmenissä noustiin Eerste Divisieen. Tuolloin joukkuetta alettiin siirtää kohti täysammattilaisuutta taustoja myöden. Tästä käynnistyi 33 vuoden yhtäjaksoinen putki pelejä maan toisella sarjaportaalla, joka päättyy nyt siis sarjanousuun.

Kuten todettua, nousukarsinnoissa ollaan oltu ennenkin. Ensimmäisen kerran oltiin todella lähellä nousua kaudella 1995-96. Tuolloin joukkueen riveissä pelasi myös muuan Mika Nurmela, jonka pitkä ajanjakso Hollannissa käynnistyi tuolla kaudella. Moni muistaa Nurmelan Heerenveenistä, mutta harva muistaa, että ennen tuota aikaa Nurmela pelasi Emmenissä peräti neljän kauden ajan.

Ennen Nurmelan siirtymistä seuraan, oli Antti Sumiala pelannut edellisen kauden myöskin Emmenissä. Sumialan visiitti Koillis-Hollannissa jäi yhden kauden mittaiseksi, mutta hän oli tuolla kaudella joukkueensa paras maalintekijä yhdeksällä osumalla. Sumialasta tuli tuolloin myös seurahistorian ensimmäinen ei hollantilainen pelaaja, joka sai kyseisen tittelin nimiinsä.

Joukkue pelaa kotiottelunsa JenS Vesting –stadionilla, jonka kapasiteetti on 8600 katsojaa. Se on tulevalla Eredivisien kaudella sarjan kolmanneksi pienin. Ainoastaan Venlolla ja Excelsiorilla on pienemmät puitteet pelaamiseen. Stadion tunnetaan myös nimellä De Meerjdik ja siellä pelattiin vuonna 2005 nuoren MM-kisoja.

FC Emmenin historiasta on myös mainittava, että se on selviytynyt vuosien saatossa kaksi kertaa Hollannin Cupin puolivälieriin.

Kausi 2018/19

Emmenissä hypätään suureen tuntemattomaan. Sen suurin vahvuus tulee olemaan ensikertalaisen kiima ja kotipelit, kausikorttien myynti kun käy ennätyksellisen vilkkaana!

Mitä siltä sitten voi odottaa? Vedonlyöntiyhtiö Unibet antaa FC Emmenin mestaruudesta rahat takaisin 751 kertaisena. Suurempi kerroin on vain toisella sarjanousija De Graafschapilla.

On siis sanomattakin selvää, että Emmenin mestaruus alkavalla kaudella on sarjapaikan säilyttäminen. Hollannin 18 joukkueen pääsarjasta yksi lähtee ulos suoraan ja sijat 16-17 joutuvat karsimaan sarjapaikastaan. Emmenin tehtävää ei voi siis väittää etukäteen mahdottomaksi.

Kuva – Roel Bos

Dick Lukkien jatkaa joukkueen peräsimessä. Myös hyökkääjä Cas Petersin jatko on iso asia Emmenille. Monipuolinen maalinsylkijä on iskenyt viimeisen kahden kauden aikana seuralle peräti 31 maalia!

Puolustusta johtaa 29-vuotias toppari ja joukkueen kapteeni Jeroen Veldmate. Hän on joukkueensa meritoituneemmasta päästä. Groningenin kasvatti omaa pääsarjakokemusta kasvattiseuransa lisäksi Sparta Rotterdamista ja Heraclesta. Vyöllä on myös kaksi kautta Tanskan Superligaa, josta mies siirtyi viime kaudeksi Emmenin takalinjoille.

Lähes yhtä vahvalla CV:llä on Veldmaten ikätoveri, laituri Anco Jansen. Myös Jansenille nyt käynnistyvä kausi on toinen Emmenissä. Mieheltä löytyy pääsarjakokemusta Zwollesta, De Graafschapista ja Roda JC:sta. Lisäksi hänelle on ehtinyt kertyä yli 50 peliä tulikuumassa Turkin liigassa.

FC Emmenin runko koostuu pitkälti keskisuurten hollantilaisseurojen tuottamista pelaajista. He ovat pelanneet yhden tai kaksi kautta pääsarjaa kasvattajaseurassaan, mutta peliminuutit ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Peliaikaa on sitten lähdetty hakemaan muualta, tässä tapauksessa Emmenistä. Joukkueen pelaajat ovat pääsääntöisesti reilusti alle 30-vuotiaita.

Huomionarvoista on, että Emmenissä ei ole lähdetty sokeasti vahvistamaan joukkuetta kesän aikana, vaan sarjapaikka yritetään säilyttää pitkälti viime kauden miehistöllä.

Oikeastaan ainoa isompi hankinta tähän mennessä on keskikenttäpelaaja Wouter Marinus Zwollesta. Hän on hyvin Emmenin näköinen pelaaja: 23-vuotias, joka lähtee ensi kertaa kokeilemaan siipiään kasvattajaseuransa ulkopuolelle.

FC Emmen pelaa historiansa ensimmäisen Eredivisen ottelun ADO Den Haagin vieraana 12.8. Viikkoa myöhemmin on suuren kansanjuhlan aika, kun JenS Vesting-stadionilla pelataan ensimmäistä kertaa maan pääsarjaa. Tuolloin kylään saapuu AZ Alkmaar.

Jo nyt voidaan sanoa, että Dick Lukkienin FC Emmen on tulevalla kaudella yksi eurooppalaisen futiskartan mielenkiintoisimmista tarinoista seurattavaksi.