Kreikkalainen jalkapallo rypee järjestäytyneiden rikollisten sekä jalkapallohuligaanien harjoittamassa väkivallassa. Osansa saavat muut kannattajat ja virkavalta – sekä erotuomarit, joita on kutsuttu apuun Suomesta asti.
Maaliskuussa 2010 kreikkalaiserotuomari Kyros Vassaraksen omistama matkatoimisto joutui kranaattihyökkäyksen kohteeksi. Puoli vuotta myöhemmin neljä jalkapallohuligaania hyökkäsi Vassaraksen kimppuun ateenalaisseurojen paikallisottelun jälkeen.
Joulukuussa 2018 hänen virkaveljensä Athanasios Tzilos vedettiin ulos autosta ja pahoinpideltiin kadulla kirkkaassa päivänvalossa. Päähänsä ja jalkoihinsa vakavia vammoja saanut Tzilos pääsi sairaalahoidosta yhden yön jälkeen. Tapaus oli viimeinen pisara tuomareille, jotka aloittivat seuraavana päivänä lakon.
Urheilusivusto Agonasportin selvityksen mukaan kreikkalaistuomarit kokivat näiden tapausten välissä ammattinsa varjopuolet 20 kertaa – tuhopolttoja, murtoja sekä perheiden uhkailua.
Kreikan hallitus ja jalkapalloliitto ovat taistelleet huliganismia vastaan vuosien ajan. Vaikka vieraskannattajat eivät ole päässeet vuosiin stadioneille, erilaiset skandaalit seuraavat toisiaan. Kannattajien keskinäistä väkivaltaa ei ole pystytty vähentämään, ja tuomareiden turvallisuus on yhä toistuvasti uhattuna.
Suurin kohu nousi maaliskuussa 2018, kun PAOK Thessaloniki ja AEK Ateena ottivat yhteen. PAOK:n loppuhetkien voittomaali hylättiin paitsiona, jolloin omistaja Ivan Savvidis ryntäsi kentälle pistooli vyöllään. Turvamiehet joutuivat pysäyttämään 59-vuotiaan miljardöörin, joka marssi erotuomari Giorgis Kominosta kohti käsi asetta hapuillen. Savvidis määrättiin toimitsijakieltoon, ja maan pääsarja keskeytettiin viikoiksi.
Suomalaistuomareilta vahvat näytöt
Kreikan jalkapalloliitto päätti pian tämän jälkeen, että ulkomaalaistuomarit hoitavat jatkossa korkean riskin ottelut. Tämä avasi oven suomalaiselle tuomarikolmikolle, jota Kreikan erotuomaripomo Vitor Melo Pereira oli kouluttanut erotuomarileirillä Malagassa.
Mattias Gestranius, Mikko Alakare ja Riku Vihreävuori kutsuttiin syyskuussa pelattuun mittelöön, joka oli valtavan suurennuslasin alla – PAOK ja AEK kohtasivat jälleen.
– Ulkopuolisten sekaantuminen erotuomaritoimintaan on tuonut haasteita kreikkalaiseen jalkapalloiluun, ja kuulimme huhuja, että joihinkin otteluihin tuotaisiin ulkomaalaisia tuomareita. Pidimme mahdollisena, että meille kävisi kutsu, mutta yllätyimme, kun selvisi, että pääsisimme kenties kuumimpaan mahdolliseen otteluun, avustavana erotuomarina toiminut Alakare toteaa.
Alakare kertoo, että valmistautuminen otteluun oli hieman poikkeuksellinen – yleensä tuomaritiimi käy pelipäivänä kävelemässä kaupungilla, mutta tällä kertaa he eivät poistuneet hotellialueelta valtavan mediahuomion takia. Hotellilla oli turvallisuusorganisaatio tuomareita varten, jotka pitivät vireystilaansa yllä kuntosalilla.
– Yllätyin kun kuulin, että vieraskannattajia ei päästetty edes kaupunkiin. Matkatessamme poliisisaattueessa stadionille liikenne oli pysäytetty, ja mellakkapoliisit seisoivat joka kadunkulmassa. Kyllähän kaikki sirkus siinä ympärillä pisti miettimään.
Suomalaiskolmikko suoriutui ottelusta kiitettävästi, eikä heidän koskemattomuuttaan rikottu. Kreikkalaismedia kehui heidän työskentelyään, eikä yleisöllekään jäänyt kovin paljoa valitettavaa, kun isännät voittivat lukemin 2–0.
Korruption kourissa
Muun muassa Reutersille työskennellyt toimittaja Graham Wood kertoo, että Kreikan jalkapallo on kärsinyt huliganismista vuosikausien ajan, mutta talouskriisi on lisännyt yhteenottoja. Turhautuneet nuoret miehet purkavat vihaansa poliiseihin ja muihin kannattajiin, mutta suurin ongelma ovat kannattajaryhmien ääriryhmiin kuuluvat siivet.
– Esimerkiksi äärioikeisto ottaa usein yhteen viranomaisten kanssa ikään kuin kostaakseen yhteiskunnalle. Kaikista tuomareihin kohdistuneista hyökkäyksistä ei voi syyttää jalkapallohuligaaneja. Kreikan jalkapallon kulisseissa on paljon ihmisiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan tuomareihin, Wood toteaa Byyrille puhelimitse.
– Useat FIFA:n ja UEFA:n tutkimukset osoittavat, että Kreikan liiga on yksi korruptoituneimmista pääsarjoista Euroopassa. Ihmiset, jotka ovat mukana ottelumanipulaatiossa, palkkaavat jalkapallohuligaaneja sekä rikollisia uhkailemaan tuomareita.
Uutissivusto Ekathimerinin mukaan kaksi neljästä Athanasios Tzilosiin hyökänneestä huppumiehestä tunnistettiin tammikuun lopussa. Kummallakin miehistä on sekä jalkapallotaustaa että rikosrekisteri. Osa vastaavista tapauksista on mennyt oikeussaleihin asti, mutta suurin osa niistä odottaa yhä käsittelyä.
Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä pääsi tutustumaan kreikkalaiserotuomareihin viime elokuussa, kun hän piti luentoja paikallisille huippuerotuomareille. Hyytiä on toiminut vuodesta 2013 asti Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n erotuomaritarkkailijana, joten hänellä on laaja kuva eurooppalaisesta jalkapallosta.
Hyytiä painottaa, että UEFA suhtautuu turvallisuuskysymyksiin vakavasti, ja jokainen ottelu sijoitetaan etukäteen johonkin tiettyyn riskikategoriaan. Korkeimman riskin otteluihin UEFA asettaa erikseen turvallisuudesta vastaavan henkilön, joka on yleensä poliisi. Tämä henkilö tulee eri maasta kuin vastakkain asettuvat joukkueet.
– Tämän lisäksi paikallinen poliisi sekä otteluun hankittu järjestyksenvalvontaorganisaatio pitävät huolta joukkueiden, tuomareiden sekä kannattajien turvallisuudesta. Ikävä kyllä kannattajien väliset organisoidut yhteydenotot eivät tapahdu vain otteluiden aikana, vaan myös ennen ottelua ja sen jälkeen.
Raadollista työtä
Muualla Euroopassa tuomareihin kohdistunut väkivalta on merkittävästi harvinaisempaa. Vuosituhannen kuuluisin tapaus lienee vuodelta 2005, kun ruotsalaiserotuomari Anders Frisk lopetti uransa saatuaan tappouhkauksia englantilaisseura Chelsea FC:n kannattajilta. Voisiko vastaavaa tapahtua Suomessa?
– Suomessakin erotuomarit ovat kokeneet uhkailua, mutta he saavat olla pääosin varsin rauhassa. Emme kuitenkaan voi olettaa, että mitään ei tapahdu, joten meidän tulee valmistautua kaikkeen, Hyytiä toteaa.
Kotimaassa noudatetaan samaa kaavaa kuin UEFA:n alaisissa otteluissa, koski asia sitten väkivallan uhkaa tai rasistista huutelua. Ensiksi ottelu keskeytetään, ja stadionilla kuulutetaan, ettei esimerkiksi rasistinen huutelu kuulu jalkapallo-otteluihin.
Ottelua jatketaan, mutta mikäli häiriökäyttäytyminen ei lopu, joukkueet marssitetaan pukukoppeihin. Kopeista tullaan kertaalleen takaisin kentälle, mutta mikäli tämäkään ei tehoa, ottelu keskeytetään lopullisesti.
Lähes kolme vuosikymmentä erotuomaritoiminnan parissa viettänyt Hyytiä tunnistetaan yhä kaduilla, vaikka mies tuomitsi viimeiset ottelunsa vuonna 2012. Jotkin tuomiot ovat herättäneet vuosien varrella keskustelua, mutta Hyytiän mukaan kohtaamiset jalkapalloihmisten kanssa ovat edenneet pääosin positiivisessa hengessä.
– Positiivinen palaute on aina mukavampaa kuin negatiivinen, mutta tuomarin työssä tulee väkisinkin takapakkia. Sanon aina muille erotuomareille, että joskus pitää ottaa askel taakse päästäkseen kaksi eteen, Hyytiä pohtii.
– Vaikka olen saanut tuomaroinnilta valtavan paljon, tämä homma on välillä aika raadollista. Olet joskus todella yksin päätöstesi kanssa, ja mietit niitä itseksesi, kun ajat kotiin pelistä. Erotuomarin tulee olla paitsi hyvässä fyysisessä kunnossa myös henkisesti todella vahva.
Artikkelikuva – AP Photo/Giannis Papanikos