Tien päällä: Suomalaisille tuttu Willem II

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Alankomaiden Eredivisie tarjoili lauantai-illan päätteeksi iltapelin Tilburgissa. Düsseldorfista sinne oli matkaa noin 150 kilometriä. Lähellä Belgian rajaa sijaitseva kaupunki on asukasmäärältään Alankomaiden suurimpien joukossa noin 213 000 asukkaalla, joten kannatusta kaupungissa riittää. Itse muistan ainakin Tilburgin Sami Hyypiän ensimmäisenä ulkomaan stoppina, ja ehkä juuri se sai minut ajamaan sinne. Tietysti osasyynä toimi myös se, että Willem II:n stadion oli vielä bongaamatta.

Seura perustettiin 1896 nimellä Tilburgia, mutta nimi muutettiin vuonna 1898 Willem II:ksi, entisen Alankomaiden kuninkaan, Vilhelm II:n, mukaan.

Willem II on menneisyydessä voittanut Alankomaiden mestaruuksia (1915/16, 1951/52, 1954/55) ja päässyt kerran jopa Mestarien liigan lohkovaiheeseen (1999/2000). Tällä hetkellä se yrittää päästä eroon hissijoukkueen maineesta ja vakiinnuttaa taas paikkaansa pääsarjaan, jonne se nousi vasta kaudella 2015/16 takaisin.

Willem II:n kohdalla voidaan myös puhua todellisesta suomalaisseurasta. Siellä on pelannut huomattava määrä suomalaisia, kuten Sami Hyypiä, Joonas KolkkaNiki Mäenpää, Juha Hakola, Marko Kolsi, Jukka Koskinen ja Veli Lampi.

Kuuluisampia hollantilaispelaajia seurassa ovat olleet Marc Overmars, Jaap Stam ja Virgil van Dijk. Maailman kallein puolustaja van Dijk pelasi Tilburgissa junioreissa ja siirtyi sieltä FC Groningenin edustukseen, jossa hän myös teki Eredivisie-debyyttinsä. Seurajohto on varmasti pari kertaa miettinyt, miksi pelaaja päästettiin ilmaiseksi menemään.

Seuraava isosti läpilyövä pelaaja Willem II:sta on mahdollisesti espanjalainen Fran Sol, joka on tällä hetkellä Eredivisien maalipörssin kakkosena 12 maalillaan. Fran on muuten Real Madridin junioreita ja hyvä esimerkki siitä, että läpilyönti tapahtuu usein muualla kuin isossa kasvattiseurassa. Nähtäväksi jää, mikä seura nappaa Solin siirtomarkkinoilla.

Willem II:n pelipaikka on Koning Willem II Stadion, joka on pienehkö 14 750 katsojan stadion. Se on varmasti sopivan kokoinen Tilburgiin, koska katsojakeskiarvo on reilut 12 000 katsojaa. Näissä lukemissa liikuttiin myös lauantaina, kun vastaan asettui S.C. Heerenveen. Heerenveenissä on myös käynyt liuta suomalaisia pelaajia pelaamassa, joista nimekkäin lienee Mika Väyrynen. Muut ovat Hannu Haarala, Mika Nurmela, Mika Pulkkinen, Jukka Raitala ja Niklas Tarvajärvi.

King Side – Päätykatsomo

Stadionin pääty oli varattu ultrille, mutta pahaksi onnekseni se oli loppuunmyyty. Uteliaana oli kuitenkin käytävä pyörimässä käytävillä ja katsastettava paikkoja. King Siden oltua loppuunmyyty ostin liput E-lohkosta, josta näki kentän lisäksi hyvin ultrien kurvin ja vieraskatsojat. Outoa oli kuitenkin se, että vieraskatsomo oli laitettu ultrapäädyn kanssa vierekkäin.

Willem II ja Bristol City FC:lla on läheinen faniystävyys ja on tavallista, että faniryhmät vierailevat toistensa peleissä. Tästä oli paljon tarroja siellä tällä.

Kun saavuin katsomoon ihmettelin, että miksi katsomon puolella oli lämpimämpää kuin ulkopuolella. Syy oli katossa olevat lämmittimet, jotka kyllä selvästi lämmittivät yleisöä. Itse Willem II ei siihen pystynyt, kun se sai lopulta 1-5 selkään Heerenveeniltä.

Lämmittimillä olisi käyttöä myös Suomessa. Vinkki Kuopioon, jos ja kun siellä aloitettaan rakentamaan uutta Stadionia.

Olihan taas kerran upea visiitti Alankomaihin, eikä varmasti viimeinen. Tunnelmaa ja maaleja riitti. Tämä oli minulle kahdeksas stadion Alankomaissa, eli edelleen riittää kierrettävää.