Taiteellista tarrakeräilyä

On sanottu, että jalkapallo on itsessään jo oma taiteenlajinsa. Tämän allekirjoittavat lajin ystävät kaikkialla maailmassa. Toisinaan kuitenkin poikkitaiteellisuus on hyvästä. Tämän ajatuksen on omaksunut sveitsiläinen kulttuuriprojekti Tschutti Heftli, joka yhdistää kuvataiteen monet tyylit jalkapallon seuraamiseen.

Vaihtoehto Paninille

Monelle jalkapallon arvokisaseuraajalle ovat tuttuja Paninin tarra-albumit, joista ensimmäinen tuli markkinoille jo vuoden 1970 Meksikon MM-kisojen yhteydessä. Vuodesta 1980 lähtien Panini on julkaissut albumin myös EM-kisavuosina.

Sittemmin tarrojen keräilystä on tullut monelle olennainen osa vuorovuotista kisarupeamaa.

Tavoitteena on luonnollisesti saada pelaaja pelaajalta koko albumi täyteen. Jos kokoelmaan jää aukkoja eikä niitä jakseta täydentää ostamalla lukuisia sattumanvaraisia tarroja sisältäviä pusseja, tilataan puuttuvat palaset suoraan Paninilta tai vaihdetaan sopiviin muiden keräilijöiden kanssa.

Jos vuodesta toiseen samantyyppiset albumit ja parin vuoden välein samanlainen kuva Thomas Mülleristä alkavat puuduttaa, Paninille löytyy myös vaihtoehto: muotokuvataidetta ja jalkapalloa yhdistelevä Tschutti Heftli. Ensimmäisen kerran tämä vaihtoehtoinen tarrakokoelma julkaistiin vuoden 2008 Sveitsin ja Itävallan EM-kisojen alla, minkä jälkeen julkaisu on noudattanut tuttua sykliä ilmestyen aina MM- ja EM-kilpailuja edeltävänä keväänä. Alkujaan pienestä kaveripiirin puuhastelusta on kasvanut huomattava kulttuuri-ilmiö.

Uniikki konsepti

Tarra-albumin idea on yksinkertainen: yksi maa, yksi taiteilija.

Tekijät, jotka valitaan avoimella hakuprosessilla, tulevat ympäri maailmaa. Tänä vuonna hakijoita pyydettiin lähettämään itse toteuttamansa muotokuva Maradonasta. Kuvia toimitettiin yli 500, ja niiden perusteella 32 taiteilijaa ja graafikkoa valittiin mukaan tämänkertaiseen projektiin. Valintakomitean muodostivat entinen Yhdysvaltain maajoukkuepelaaja Alexi Lalas, venäläisen punkyhtye Pussy Riotin johtohahmo Nadežda Tolokonnikova sekä itävaltalainen sarjakuvapiirtäjä Nicolas Mahler.

Taiteilijan kansalaisuus ei ole sidottu pelaajien maahan, joten kaikista kisoihin osallistuvista maista ei tekijöitä tässä kokonaisuudessa ole. Potrettien joukossa on realismiin pyrkiviä kuvia, mutta myös paljon muuta. Osa luomuksista on karikatyyreja ja jotkut todella abstrakteja, kun taas toisissa leikitellään kansallisilla stereotypioilla tai digiajan ilmiöillä.

Kroatian pelaajat on kuvattu uimarannalla nautiskelevina adoniksina ja egyptiläiset pulskina kissoina.

Taiteilijanvapaus siis kukkii ja kunkin tekijän kädenjälki on selvästi nähtävissä. Muotokuvien lisäksi 49 graafikkoa ovat tehneet jokaisesta alkulohko-ottelusta mainoskuvan (tähän ehkä linkki niihin kuviin, löytyy tekstin alta), joista tehdyt vedokset on saatavilla myös julisteina. On sanomattakin selvää, että kokonaisuus on monipuolisuudessaan kaunis ja virkistävä. Ei satoja samanlaisia valokuvia pelaajista, vaan aidosti ajatuksia herättävää kulttuuria.

Juuri kulttuurin luomisesta on Tschutti Heftlissä kyse.

Jalkapallosta ja jalkapalloilijoista voi ammentaa inspiraatiota loputtomasti. Valitettavasti kisajoukkueet eivät ole aivan täysiä, vaan eniten penkkiä kuluttuvat pelaajat ovat perinteisesti jääneet albumien ulkopuolelle. Tässä yhteydessä voidaan kuitenkin todeta, että laatu todellakin korvaa määrän. Kuvat on tehty pieteetillä ja kuningaslajin ansaitsemalla arvokkuudella, unohtamatta luovuutta ja mielikuvitusta.

Jos oma suhtautuminen on kuitenkin vakava ja tuntee itsensä vaativan kuvilta tarkkuutta, lienee parasta pysytellä Paninin tarjonnassa, sillä joukossa on luonnollisesti myös korkealentoisia toteutuksia.

Tschutti Heftli ei tavoittele voittoa, vaan jokaisesta myynnillään saamastaan punnasta se lahjoittaa seitsemän penniä sveitsiläiselle Terre des Hommes -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka toimii lasten oikeuksien hyväksi. Toiminta on keskittynyt Sveitsiin, mutta tarramyynti on hiljalleen levinnyt sieltä muihinkin maihin. Tämä vuosi on ensimmäinen, kun näitä pieniä taideteoksia on voinut saada haltuunsa Isossa-Britanniassa. Suomalaisen keräilijän tulee turvautua nettitilaukseen.

Sisällöltään näyttävät tarra-albumit yhdistävät urheilufaneja ja taiteen ihailijoita. Hyväntekeväisyyden kautta tuetaan lasten mahdollisuuksia parempaan elämään. Vuoden 2016 kisa-albumin tunnuslause, ”Stick Together”, summaa hyvin Tschutti Heftlin toimintaperiaatetta; jalkapallo, kulttuuri ja taide kuuluvat kaikille. Nauttikaamme niistä siis yhdessä!

Info

Alkulohkojen kamppailuista tehdyt julisteet.

Osta Tschutti Heftli -tarroja täältä:

Fairkauf

Mundialmag

Kuvat – https://cartophilic-info-exch.blogspot.com/