Seurahymnien jäljillä: Cant del Barça (FC Barcelona)

Viikoittaisessa juttusarjassa nostamme yhden seuran ja sen tunnussävelen esille, kerromme sen taustat, ja miksi se koskettaa kyseistä kannattajakuntaa.

Rytmikäs parin sekunnin torvisoitto, joka päättyy mieleenpainuvaan vihellykseen ennen laulun alkamista, jota seuraa heti perään rytmikkäät taputukset.

El Cant del Barça on tärähtänyt soimaan Camp Noun kovaäänisistä. FC Barcelonan kotiottelu on juuri alkamassa tai päätösvihellys kuultu muutamaa sekuntia aikaisemmin. Jälkimmäisessä tapauksessa kotijoukkueen pelaajat yleensä halailevat voitetun ottelun kunniaksi.

Kataloniasta kantautuva ääniraita on jalkapallon ystäville niin tuttu, että vaikka kuulija ei olisi koskaan käynyt lähelläkään Barcelonaa, tunnistaa kyseisen hymnin siitä ensimmäisestä torven puhalluksesta.

Mutta kuinka kappale lopulta syntyi?

Kappaleen sävellys on Manuel Valls nimisen säveltäjän käsialaa. Vuonna 1920 syntynyt Valls oli paljasjalkainen barcelonalainen, joka oli ylpeä barcelonalaisuudestaan ja katalonialaisuudestaan. Lahjakkaasta pianistista tuli lopulta tunnustettu tekijä sinfonioiden, oopperoiden, kamari- ja kuoromusiikin parissa. Kaikkia näitä elementtejä on yhdistetty El Cant del Barçassa, josta tuli kuitenkin lopulta vuonna 1984 menehtyneen Vallsin tunnetuin teos.

El Cant del Barçan lyriikasta vastasivat Jaume Picas ja Josep Maria Espinas nimiset herrat.

Heistä ensimmäinen oli työskennellyt aiemminkin kappaleiden sanoitusten parissa, mutta Espinasille aluevaltaus oli vielä kappaleen tekovaiheessa suhteellisen uusi. Espinas oli jo tuolloin varsin tunnettu toimittaja ja kirjailija, joka kirjoitti teoksensa tai artikkelinsa katalaanin kielellä. Huomionarvoista El Cant del Barçassa onkin, että se esitetään kokonaisuudessaan katalaaniksi ja on monelta osin juuri tämän takia Barcelonan kannattajille niin kovin tärkeä.

Syntymäpäivän tilaustyö

Seurahymnejä syntyy monella tavalla. Vahingossa, joku kappale vain nousee suosioon kannattajakunnan keskuudessa tai sitten niitä voidaan tehdä myös suorana tilaustyönä. El Cant del Barçan tarina kuuluu näistä viimeiseen kategoriaan.

Vuonna 1899 perustettu FC Barcelona valmistautui vuonna 1973 seuraavaan kalenterivuoteen, jolloin seura tulisi juhlimaan 75-vuotista taivaltaan. Merkkipaalua juhlittiin Barcelonassa näyttävästi ja yksi juhlavuoden tunnusmerkeistä oli uuden hymnin tilaaminen aiemmin mainitulta kolmikolta.

El Cant del Barça sai ensiesityksensä marraskuun 27.päivä vuonna 1974, kun FC Barcelona pelasi ystävyysottelun Itä-Saksaa vastaan. Hymni tuotiin kansalle tyylillä, sillä sen lauloi 3 500 päinen kuoro, joka sai välittömästi katalonialaisyleisön haltioihinsa. Kyseisen marraskuisen päivän jälkeen FC Barcelonan ottelut ovat alkaneet El Cant del Barçan tahdilla.

Kuten todettua, katalonialaisille kappaleen sanoitus on muodostunut erityisen tärkeäksi. Sen tekstit löytyvätkin nykyisellään FC Barcelonan virallisen kannattajapaidan halpaversiosta.

Loppuun siis kirjoittajan epätoivoinen yritys suomentaa El Cant del Barçan lyyrikat.

Koko stadion

huutaa lujaa

me olemme sinisen ja viininpunaisen kannattajia

ei ole väliä mistä me huutomme huudamme

olkoon se sitten etelästä tai pohjoisesta

me olemme kaikki yhtä mieltä, yhtä mieltä

yksi lippu yhdistää meidät veljiksi

sininen ja viininpunainen heiluu tuulessa

yksi rohkea itkee

meidän on nimemme, jonka jokainen tietää

Barca! Barca! Baaarca!

Pelaajat, kannattajat

yhdessä olemme vahvoja

olemme saavuttaneet paljon yhdessä vuosien aikana

olemme juhlineet useita maaleja

ja me olemme osoittaneet, olemme osoittaneet

että kukaan ei voi koskaan lyödä meitä

sininen ja viininpunainen heiluu tuulessa

yksi rohkea itkee

meidän on nimemme, jonka jokainen tietää

Barca! Barca! Baaarca!

El Cant del Barça Camp Noulla maaliskuussa 2015 El Clásicossa Real Madridia vastaan.