Sallisen sivukatsomo: Se kellä kupla on, se kuplan kätkeköön

Maaottelutauko on taas täällä. EM-kisapaikkoja on ratkottu ja Suomi on venynyt lähihistoriansa merkittävimpään yksittäiseen tulokseen. Kansojen liiga on tuleva saamaan historiansa toiset lohkovoittajat.

Oli kuitenkin lähellä, että osa maajoukkueista olisi käynyt näihin ratkaisuotteluihin ilman avainpelaajiaan.  

Yhteiskunnan määräysten yläpuolella

Italiassa paikalliset terveysviranomaiset asettivat viikonloppuna yhteensä kuuden seuran pelaajat pakolliseen karanteeniin. Niin Interin, Fiorentinan, Lazion, Roman, Genoan kuin Sassuolonkin pelaajia kiellettiin lähtemästä maajoukkueidensa matkaan, sillä seuroissa oli todettu tuoreita koronatartuntoja aivan maajoukkuetauon alla.

Terveysviranomaiset yrittivät estää toisinnon Cristiano Ronaldon tilanteesta edelliseltä maajoukkuetauolta. Seurassa todettujen koronatartuntojen vuoksi portugalilainen oli asetettu muun joukkueen tavoin karanteeniin, jota hyökkääjä kuitenkin rikkoi lähtemällä omin päin Portugalin maajoukkueen matkaan. Kuten kaikki tietävät, palasi Ronaldo Torinoon koronatartunnan saaneena.

Italian terveysviranomaisten päätös ei varsinaisesti saanut iloista vastaanottoa eri maiden jalkapalloliitoissa. Matkustuskieltoon määrättyjen joukossa oli 16 Italian maajoukkueeseen valittua pelaajaa, minkä lisäksi Kansojen liigan lohkovoitosta taisteleva Hollanti oli menettämässä Stefan de Vrijn ja Tanska Christian Eriksenin. Slovakia näytti joutuvan taistelemaan pääsystä EM-kisoihin ilman Milan Škriniaria ja Serbia ilman Aleksander Kolarovia, Nikola Milenkovićia, Dušan Vlahovićia ja Sergej Milinković-Savićia.

Lopulta näin ei kuitenkaan käynyt. Sekä Interin, Lazion, Genoan että Sassuolon pelaajat saivat luvan matkustaa maajoukkueidensa luokse. Roman ja Fiorentinan pelaajat sen sijaan eivät lupaa saaneet. Tämä johti siihen, että yhteensä kuusi Fiorentinan pelaajaa, mukaan lukien Milenković ja Vlahović, rikkoivat tietoisesti terveysviranomaisten määräyksiä ja lensivät Belgradiin maajoukkueensa luokse.

Tilanne on hankala. Jos kyse olisi vain ystävyysotteluista, pelaajat kenties hyväksyisivät tilanteen ja noudattaisivat määräyksiä. Mutta kun kyse on paikasta EM-kisoihin, ei yksikään pelaaja aio jättää ottelua väliin. Samalla karanteeniin määrätyt pelaajat kuitenkin vaarantavat koko joukkueensa terveyden.

On totta, että ammattiurheilijat todennäköisesti selviävät mahdollisesta koronatartunnasta ilman merkittävää vahinkoa. Kenties siksi heidän suhtautumisensa tilanteeseen onkin niin löyhää. Asialla on kuitenkin isompi yhteiskunnallinen merkitys. Ei terveysviranomaisten määräysten ole tarkoitus pitää jalkapalloilijoita terveinä. Heidän tehtävänsä on estää taudin leviäminen Euroopan joka nurkkaan urheilijoiden mukana.

Siksi on ongelmallista, että jalkapallo ja jalkapalloilijat katsovat olevansa kaikkien yhteiskuntaa koskevien määräysten yläpuolella. Samaan aikaan, kun kulkutauti jyllää Euroopassa pahempana kuin koskaan ja matkustusrajoitteet maiden välillä vaihtelevat, lentävät jalkapalloilijat ympäri mannerta normaalisäädöksistä välittämättä.

Huippujalkapalloa voidaan tällä hetkellä ylipäätään pelata siksi, että seurat elävät keinotekoisissa kuplissaan ja testaavat pelaajiaan jatkuvasti. Pelaajien elinreviiri on äärimmäisen pieni, ja kosketus muuhun yhteiskuntaan lähes nollissa.

Mutta sitten tulee maaottelutauko ja kaikki unohtuu. Tiukassa kuplassa eläneet pelaajat lentävät toiselle puolelle Eurooppaa ja kokoontuvat kahdenkymmenen muun eri kuplasta saapuneen kanssa yhteen. Raaka-aineet katastrofisoppaan ovat kiehuttamista vaille valmiit.

Ongelman ydin on siinä, että jalkapallo koetaan niin tärkeäksi, että se voi suosiolla kävellä kaikkia yhteiskunnan muita osa-alueita koskevien säännösten yli.

Esimerkiksi Islanti pelaa huomenna Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan, minkä jälkeen sillä on vierasottelu Englantia vastaan Lontoossa. Pandemiatilanteen vuoksi Tanskasta on tällä hetkellä matkustuskielto Englantiin, minkä takia ottelun pelaaminen oli vielä maaottelutauon alkaessa epävarmaa. Lopulta Englannin valtio nöyrtyi ja myönsi islantilaisille poikkeusluvan saapua maahan. Ja näin terveysviranomaisten määräykset jälleen sivuutettiin yhden maaottelun vuoksi.

Kun Milenković ja Vlahović rikkoivat karanteenimääräyksiä osallistuakseen Serbian ja Skotlannin väliseen EM-karsintaotteluun, kommentoi Serbian palloliitto tilannetta sanomalla, että se maksaa pelaajille sääntöjen rikkomisesta langetetut sakot.

Kommentti tiivistää sen, miten jalkapallo koronapandemiaan suhtautuu: kyllä tästä rahalla selvitään.

Olisi kuitenkin mustavalkoista syyttää tilanteesta vain yksittäisiä pelaajia, seuroja tai lajiliittoja. Kun Suomi pelaa Kansojen liigan lohkovoitosta, totta hemmetissä haluan, että Huuhkajilla on kaikki avainpelaajat käytössään.

Ehkä siinä piileekin suurin syy sille, miksei kritiikkiä ole merkittävissä määrin kuulunut. Me haluamme, että maaottelut pelataan. Minä haluan, että Huuhkajat voittaa lohkonsa, samoin kun serbialaiset halusivat paikan EM-kisoista. Niin kauan, kun maaotteluita pelataan, ihmiset ovat täydellä sydämellä maajoukkueensa takana.

Siksi aiheellisempi kysymys onkin, miksi kansainvälisiä otteluita pitää ylipäätään pelata. Huolimatta kaikista varotoimenpiteistä ne vaarantavat pelaajien ja taustajoukkojen terveyden sekä vauhdittavat kulkutaudin leviämistä ympäri Eurooppaa.

Uefa ei kuitenkaan aio perääntyä. Se on menettänyt tämän vuoden aikana jo lähes 600 miljoonaa euroa siksi, ettei kaikkia sovittuja otteluita ole voitu pelata. Pelkästään Mestarien liigan läpivieminen on sille noin neljän ja puolen miljardin arvoinen suoritus.

Lisäksi Uefa kokee, että se teki keväällä kansallisille lajiliitoille palveluksen, kun se oli valmis siirtämään omia otteluitaan myöhemmäksi, jotta kansalliset sarjat saatiin pelattua loppuun. Nyt Uefa aikoo lunastaa tuon palveluksen takaisin korkojen kera. Siksi esimerkiksi maaotteluita pelataan nyt tiiviimmällä tahdilla kuin koskaan aiemmin.

Samaan aikaan, kun pandemiatilanne on Euroopassa pahempi kuin kertaakaan aiemmin, jalkapalloilijat lentävät ympäri mannerta tehdäkseen rahaa maanosansa kattojärjestölle. Vielä koskaan ei jalkapallo ole tuntunut näin pahasti reaalimaailmasta irtaantuneelta rahantekokoneelta.

Tulevaisuuden sukupolvet tulevat varmasti miettimään, miten käsittämätöntä on, että näin itsetuhoinen ja omanapainen käytös sallittiin 2000-luvun suurimman kriisin keskellä.

Varsinkin, kun vaihtoehtoja olisi ollut.

Ei maaotteluita, Mestarien liigaa tai Eurooppa-liigaa tulisi perua. Uefa on itse todistanut, että nykymaailmassakin olisi turvallinen tapa saada kaikki ottelut pelatuksi.

Miksei muita kansainvälisiä otteluita voi pelata samalla tavalla kuin Mestarien liigaa viime kauden lopulla? Otteluiden pelaaminen yhteen putkeen ennalta määrätyssä kuplassa täyttäisi terveysviranomaisten matkustamiselle asettamat määräykset. Lisäksi pelien taso todennäköisesti vain nousisi, kun joukkueet saisivat viettää pidemmän yhtäjaksoisen pätkän yhdessä paikassa.

Taloudelliset syyt eivät myöskään kelpaa syyksi, miksei näin voisi tehdä, sillä lähes kaikki kansainväliset ottelut pelataan tällä hetkellä tyhjille katsomoille.

Miksei Uefa voisi ottaa keskeltä kautta kolmen viikon pätkää, jonka aikana koko Mestarien liigan lohkovaihe pelattaisiin alusta loppuun? Sama olisi voitu tehdä maaotteluille; kaikki syksyn Kansojen liigan ottelut olisi helposti saatu puristettua kahdeksi kahden viikon tai yhdeksi kolmen viikon mittaiseksi jalkapallofestivaaliksi.

Tämä toki aiheuttaisi painetta kansallisille sarjoille, mutta toisaalta nämä saisivat käyttöönsä kaikki esimerkiksi Kansojen liigalla tai Mestarien liigalle varatut pelipäivät.

Täyteen ahdetussa kalenterissa ratkaisu voisi jopa tuoda kaivattua piristystä arkeen. Kesken sarjakauden pelattava kolmen viikon mittainen maaottelukupla olisi mukavaa vaihtelua, ja saisi taas odottamaan sarjakauden paluuta.

Ratkaisu olisi kieltämättä epätavallinen, mutta mitä vuosi 2020 on, jos ei epätavallinen?

Kansainvälisten ja kansallisten lajiliittojen jatkuva vastakkainasettelu estää kuitenkin tällaiset yhteiseen hyvään pyrkivät aikeet. Jokaisen tuijottaessa vain omaa napaansa kokonaiskuva jää vain pieneksi taustatekijäksi, jota kukaan ei pian muista.

Totuuden äänitorvi Andalusiasta

Maaottelut eivät ole toki ainoa tarpeetonta kansainvälistä liikehdintää aiheuttava jalkapalloakti. Viime viikolla Eurooppa-liigan lohkovaiheen otteluun Kyprokselle lentänyt Granada toi matkaltaan harvinaislaatuisi tuliaisia, kun Nikosiaan matkanneessa joukkueessa todettiin 10 positiivista koronatapausta.

Tartuntojen johdosta koko Kyproksella mukana ollut miehistö määrättiin karanteeniin. La Liiga ei kuitenkaan tilanteen edessä taipunut, sillä se katsoi, että Granada saisi viikonlopun otteluunsa jalkeille sääntöjen mukaisen joukkueen.

Säännöt sanovat, että jos seura saa kasaan 13 pelaajaa, joista vähintään viisi voidaan luokitella edustusjoukkueen pelaajiksi, on sen pelattava suunnitelman mukaisesti. Granadalla oli sattumoisin jopa seitsemän edustusjoukkueen pelaajaa, jotka eivät Nikosiaan matkustaneet. Toisin sanoen kyse oli loukkaantuneista tai jo ennen matkaa koronakaranteeniin joutuneista pelaajista. La Liiga kuitenkin katsoi, että säännöt on tehty rikkomattomiksi.

Lopulta andalusialaiset saivat raavittua kasaan 19 hengen joukkueen, joista 12 ei ollut koskaan pelannut otteluakaan aikuisten tasolla. Kahdeksan junioria päätyi debytoimaan edustusjoukkueessa. 

Surullisinta ei ole se, ettei La Liiga suostunut siirtämään ottelua Granadan anomuksesta huolimatta, vaan se, että näitä tilanteita tullaan näkemään vielä useita tämän kauden aikana.

Granadan hyökkääjä Roberto Soldado kirjoitti Instagrammissa ottelun jälkeen, että ”tänään maalaisjärki, empatia ja terveys pakotettiin kakkossijalle.”

Valitettavasti Soldado tuli tietämättään kuvanneeksi koko eurooppalaisen jalkapaloon toimintaa.

Ota yhteyttä

Risuja, ruusuja tai muita pitkävartisia? Lähetä palautetta sähköpostitse juuso@teravinkyna.com tai Twitterissä @TeravinKyna. Jos haluat tilata Sallisen sivukatsomon painomusteen tuoksuisena sähköpostiisi, klikkaa tästä.   

Vaikka tekstin aihe saattaa herättää dystopisia ajatuksia, on Huuhkajien kannattajille aihetta utopiaan. Toinen peräkkäinen Kansojen liigan lohkovoitto on kahta voittoa vaille valmis – kenties liigan seuraavassa painoksessa Suomi pelaa A-sarjassa jo kertaalleen kaatunutta Ranskaa vastaan.

Siinä kaikki tältä erää. Pysykää terveinä.

Hyvää viikonloppua.