Postaa sportia – esittelyssä SportaPost

Joukkueesi tekee maalin, on aika käynnistää Photoshop, valita oikeat tasot, lisätä nimi ja kellonaika. Tallenna kuva, ja postaa se someen. Entä, jos joukkueen Photoshop-taikuri onkin hiihtämässä metsän siimeksessä? Jätetäänkö postaamatta?

Ei jätetä. Tähän tarkoitukseen on innovoitu kahden rovaniemeläisen, Mikael Kojon ja Jari-Pekka Hakolan, Sportapost-sovellus. Sovellus luo seuran ilmeen sisältävän postauksen someen muutamalla klikkauksella. Parasta tässä on sovelluksen helppous. Sitä voi käyttää kuka tahansa graafisesta osaamisestaan tai osaamattomuudestaan huolimatta.

Sportapostin tarina alkaa neljän vuoden takaa. Mikael Kojo päivitti muutaman joukkueen kuulumisia someen Photoshopin avulla. Pelipäivän leiskat, sarjataulukot, maalintekijät, ja kaikki tämä manuaalisesti. Osaaminen kiiri ympäriinsä, ja lopulta pyytäjiä oli jonoksi asti.

Kojolla ei aika riittänyt tehdä postauksia kaikille halukkaille. Joukkueille tarvittaisiin helppo työkalu, johon ei tarvita graafista osaamista. Tällaista softaa ei ollut, joten Kojo alkoi etsiä itselleen kumppania koodamisosaamisella. Lopulta tuttujen suositusten kautta löytyi toinen rovaniemeläinen, Jari-Pekka Hakola. Sportapost oli syntynyt.

Sportapost on työkalu seurojen viestintään. Se ei kuitenkaan tee autuaaksi. Sportapost on hyödylinen nimenomaan työkaluna. Sovellus tarvitsee tekijän tai tekijöitä, jotka noudattavat seuran linjausta. Kuten kaikessa viestinnässä, myös Sportapostia käyttäessä loogisuus on tärkeää. Pelipäivien strategia tarvitaan, ja sitä automatiikkaa ei sovellus tarjoa.

– Sovelluksen avulla seuran ilme pysyy käyttäjästä huolimatta. Yhtenäisen ja säännöllisen viestinnän avulla se (seuran ilme) jää muidenkin kuin omien fanien mieleen, Kojo avaa.

Hän tiedostaa myös rajallisen osaamisen graafisen suunnittelun suhteen.

– Teemme mielellämme yhteistyötä osaavien graafikoiden kanssa. Meillä on valmiita pohjia, mutta ymmärrän kentällä olevan myös osaavampia graafikoita.

Ei saa hätääntyä. Sportapostilla on valmiiksi satoja pohjia, joiden kanssa pääsee mallikkaaseen alkuun. Sitten on tietysti liigoja ja joukkueita, joille ollaan luotu täysin oman näköiset pohjat.

– Meillä on ollut asiakkaana Leijonat, Liiga, Mestis, F-Liiga ja Tikkurilan Palloseura, joille olemme luoneet yhteistyössä oman näköiset postaukset. Tarjoamme kustomointia kaikille asiakkaillemme pieneen lisähintaan, Kojo taustoittaa.

Automatiikalla työtunnit kuriin

Markkinat ovat täynnä leiskoja tarjoavia softia. Sportapostin pihvi ei olekaan siinä, vaan automatiikassa. Kun päivität oman joukkueesi tapahtumia someen Sportapostin avulla pääset tietojen kalastelusta eroon. Sportapost hakee linkitetyistä datapankeista ja liveseurantatyökaluista tarvittavat tiedot automaattisesti. Jää jälleen yksi työvaihe väliin.

– Meillä on automaattiset tulospalvelut isommista liigoista. Softan rajapinta hakee tiedot haluttuun pohjaan, ja sen jälkeen leiskan voi postata nopeasti omiin sosiaalisen median kanaviin.

Niin ottelukierroskuvat, sarjataulukot ja pistepörssit saa helposti pohjaan paikalleen. Sportapost hakee leiskaan myös seuran logon kaiken datan lisäksi.

Asiakaskunta alasarjoista

Vaikka Sportapost tekeekin yhteistyötä isojen jääkiekko- ja salibandysarjojen kanssa, on toiveissa asiakassegmentti myös alemmista sarjoista. Tavoite on saada mukaan kaikentasoisia joukkueita ja kokonaisia seuroja. Siellä he näkevät kasvupotentiaalin.

– Tavoitteena on saada mukaan Kakkosen ja alempien sarjojen joukkueita. Resurssit ovat alasarjoissa rajalliset, joten tätä kautta pääsee helposti hyvään lopputulokseen.

Puolet Sportapostin asiakaskunnasta koostuu kotimaisista lajeista, kolmannes Ruotsista ja loput maailmalta hajautettuna. Nyt tavoitteena on kotimaiset futismarkkinat.

– Totta kai haluamme jalkapalloseurat mukaan Sportapostiin, Kojo päättää.

Porin Palloilijat

Porilainen Porin Palloijat, tuttavallisesti PoPa, on yksi Sportapostin tyytyväisistä asiakkaista. PoPa siirtyi Sportapostiin ammattimaisemman sosiaalisen median viestinnän vuoksi.

Kontakti syntyi, kuinkas muutenkaan, somen kautta. Sportapost alkoi seurata porilaisia Instagramissa. Pienen tutkinnan jälkeen PoPa:n johtokunta päätti ottaa käyttöön Sportapostin maksullisen version.

– On tykätty kyllä Sportapostista, Joonatan Pälkäs kertoo. Pälkäs on miesten edustusjuoukkueen joukkueenjohtaja.

Hänen mukaansa sosiaalisen median kuvien tykkäysmäärät ovat kasvaneet uudenlaisen viestintästrategian avulla.

– Softassa on ollut pikkaisen bugeja, mutta ne korjaantuvat kyllä. Asiakaspalvelu Sportapostilla on ensiluokkaista.

Pälkäs nostaa esiin yhden esimerkin. PoPa oli vaihtamassa käyttäjätunnuksia, ja heillä heräsi huoli vanhojen pohjien suhteen. Kontaktointi Sportapostiin mahdollisen pohjien suhteen sujui vaivattomasti, ja pohjat siirtyivät näppärästi uudelle käyttäjälle.

Sportapostin pohjien värien muokkaaminen tuo PoPa:lle seuran näköisen leiskan (ulkoasun). Tästä he ovat pitäneet todella paljon.

– Johtokunnassa päätettiin viestinnän värimaailma. Värit on helppo vaihtaa valmiisiin pohjiin. Kaikkiaan olemme tykänneet sovelluksen helppoudesta ja nopeudesta todella paljon.

Alasarjoissa automatiikka ei vielä toimi huippusarjojen tapaan. Se ei ainakaan porilaisia haittaa. Pälkäs näkee työkalun olevan hintansa arvoinen, ja pienten bugien olemassaolo ei häiritse häntä. Ne korjaantuvat sovelluksen kehitystyön jatkuessa.

Sportapost tarjoaa käyttäjille kolme eri vaihtoehtoa. On ilmainen paketti, jossa on perustoiminnot, kuukausimaksullinen versio ja sitten erikseen hinnoiteltava seuran oman brändin mukainen paketti. Kuukausimaksu on 9,90 € ja vuoden paketilla saa kaksi kuukautta kylkiäisiksi hinnan ollessa 99 euroa.

Pääsin kokeilemaan Sportapostia täysillä ominaisuuksilla. Sovellus yllätti positiivisesti. Liigan, Mestiksen ja F-Liigan datan rajapinta toimii luvatuin tavoin. Näistä salibandy tosin ei tarjoa pistepörssiä ainakaan vielä.

Olin yllättynyt, miten nopeasti sovellus hakee esimerkiksi Mestiksen pistepörssin pörssiä johtavan pelaajan kuvalla. Manuaalisesti tuohon työhön olisi helposti mennyt puolikin tuntia. Kun jääkiekko on vielä laji, jossa pörssitilanteet saattavat heilahdella nopeastikin kierrosten välillä, Sportapost helpottaa julkaisua huomattavasti.

Sitten se mutta. Kuten kaikissa sovelluksissa, ilmaisuus on kankea vaihtoehto. Valmiit pohjat ovat hyvin ”jenkkiläisen” oloisia. Kun vertaa jenkkisarjojen ulkoasua kotimaiseen jalkapalloon, ollaan hyvin kaukana toisistaan. Värikylläisyys, isot tulokset, paljon krumeluureja värittävät ison veden takana olevia tuloskuvia, kun taas Suomessa ollaan paljon hillitympiä.

Seurojen ilmeen suhteen vaihtoehdoksi jää kustomoidut pohjat. Niistä pitää maksaa, mikä on luonnollista. Ne vaativat sovelluksen kehittäjiltä työtunteja. Toisaalta pohjien teon jälkeen ne ovat olemassa, ja silloin ollaan, jos ei sentään viisauden lähteen, seuraa hyödyttävän koheesion parissa.

Sportapost on sovellus, joka tekee mitä lupaa, kunhan siitä suostuu maksamaan. 99 euroa vuodessa ei ole paljoa, jos sen jakaa joukkueen pelaajien kesken. Yhtään graafikkoa ei tuolla hintaa palkkaa ympärivuotiseen toimintaan.

Sovellus on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Jokainen punnitkoon, onko se satasen arvoinen.