Myllykosken Pallon uusi tuleminen – aika Ykkösessä on käymässä vähiin, mutta se ei välttämättä ole huono asia

Myllykosken Pallon taival Miesten Ykkösessä on jäämässä tällä haavaa kahden kauden mittaiseksi. Maltilla rakennettu nousu Kolmosesta ja sarjapaikan vakiinnuttaminen ottivat nyt takapakkia, mutta se ei välttämättä ole huono asia seuralle.

MYPAn vaiheet viimeisen kuuden vuoden ajalta ovat tulleet suurimmalle osalle aktiivisesti kotimaista jalkapalloa seuraaville tutuiksi. Talousvaikeuksien vuoksi kausi 2014 jäi tehdasseuran viimeiseksi pääsarjassa ja seura ajautui seuraavana talvena konkurssiin. Edustusjalkapalloa jatkanut MYPA Juniorit lunasti kaudelle 2017 Inkeroisten Purhan sarjapaikan Kolmosesta. Sieltä alkanut nopea nousu johdatti seuran Ykköseen asti kaudelle 2019.

Jo kausi 2019 oli vaikea sarjanousijoille, mutta Jukka Karjalaisen miehistö selvisi kuiville dramaattisesti kauden viimeisessä kotiottelussa TPV:tä vastaan. MYPA joutui avausjaksolla jo kahden maalin tappioasemaan, mutta nousi toisella jaksolla rinnalle ja ohi. Toppari Johannes Kytilä jatkoi päällään voittomaalin verkkoon lisäajalla sysäten tamperelaiset sarjaporrasta alemmas. Hetkeä aiemmin Kytilä oli pyssyttänyt kaukolaukauksellaan pelin tasoihin.

Pian hekumallisen kauden päätöksen jälkeen todellisuus iski kuitenkin lujaa. Seuran ja päävalmentaja Karjalaisen Kolmosesta alkanut yhteinen taival päättyi yllättäen marraskuussa syistä, joita ei koskaan julkisuuteen avattu kummankaan osapuolen taholta. Riitaisa irtisanominen soviteltiin myöhemmin rahalla ja molemmat osapuolet jatkoivat eteenpäin. Pidetty Karjalainen valmentaa nykyisin Kakkosen A-lohkossa pelaavaa joutsenolaista Kultsua.

Mestarivalmentaja värvättiin haastavaan paikkaan

Kaudelle 2020 MYPA palkkasi päävalmentajakseen vanhan tutun Ilkka Mäkelän, joka luotsasi seuraa jo 2000-luvulla Veikkausliigassa. Mäkelä johdatti seuran sen toistaiseksi ainoaan Suomen mestaruuteen kaudella 2005. Nyt haaste oli kokonaan erilainen, kun sarjan pienimmällä pelaajabudjetilla kauteen lähtenyt seura pyrki säilyttämään itsensä Ykkösessä. Kevään mullistanut koronakurimus asetti monen muun seuran tavoin myös MYPAn olemassaolon vaakalaudalle.

Kun kausi lopulta kesällä saatiin käyntiin, lähtivät mylsäläisten pelit suorastaan surkeasti liikkeelle.

Ensimmäinen voitto irtosi vasta kauden kahdeksannessa ottelussa elokuun lopulla sarjan häntäpäähän niin ikään juuttuneesta SJK Akatemiasta. Joukkueen kapea pelaajamateriaali koostuu lähes yksinomaan paikallisista pelaajista eikä yhteistyösopimus liigaseura HIFK:n kanssa ole tuonut kuin hetkittäisiä pelaaja-apuja (mm. Kevin Larsson, Vitinho).

Tehottomuus hyökkäyspäässä on ollut silmiinpistävää. Joukkueen maalipörssiä johtaa kolmella rankkarimaalillaan toppari Juuso Laitinen. Kotkalaislähtöinen maalivahti Tomas Turunen on pitänyt omiaan pystyssä pitkin kautta lukuisilla huipputorjunnoillaan, mutta tästä huolimatta pistetili on karttunut tuskallisen hitaasti eikä voittosarakkeestakaan löydy kuin mainittu yksi merkintä.

Ajoittain joukkueen on ollut vaikea saada pelaajia vaihtopenkille, kuten syyskuisessa KPV –ottelussa, jossa vaihtopenkiltä löytyi kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti. Kokkolalaisisännät rynnivät kyseisessä kamppailussa 6–0-voittoon. Lopulta seura ilmoitti, ettei Mäkelä jatka tehtävässään ja loppukauden pääkäskyttäjänä toimii Marko Honkanen. Seura ilmoitti mielenkiintoisin sanankääntein ”järjestelevänsä valmennustaan uudelleen”.

Hyvissä ajoin ennen kauden loppua oli jo käynyt selväksi, ettei Mäkelä tule jatkamaan pääkäskijänä ensi kaudella, vaikka miehen sopimus olikin kaksivuotinen kattaen kauden 2021.

Sarjapaikan säilyttäminen on edelleen teoriassa mahdollista, mutta otteet kentällä eivät ole antaneet viitteitä kurssin radikaalista kääntymisestä loppukauden aikana. Paluu Kakkoseen ei kuitenkaan olisi välttämättä huono asia seuralle.

Siinä missä MYPA oli vielä vuosituhannen alussa paperitehtaan tukema mitalikandidaatti pääsarjassa, on se nykyisellään jossain Ykkösen ja Kakkosen välimaastossa. Seurassa tehdään taloudellisen katastrofin välttämiseksi lupaavalta vaikuttavaa työtä, joka voi johtaa jälleen tulevina kausina sarjanousuun. Kahden kauden verran kokemusta Ykkösestä kerännyt pelaajarunko olisi laadukas nippu Kakkoseen, mikäli se säilyisi pääosin kasassa.

Tärkeintä alueen jalkapalloilun kannalta on joka tapauksessa jatkuvuus ja seuran olemassaolon turvaaminen. Vain siten se pystyy todellisuudessa kehittämään toimintaansa kohti vakituista asemaa Ykkösessä.

Mallia MYPA voi ottaa vaikkapa naapurikaupunki Kotkasta. KTP taisteli vastaavanlaisessa asemassa muutamia vuosia sitten, onnistui vakiinnuttamaan paikkansa Ykkösessä ja taistelee tällä hetkellä kärkihevosena suorasta noususta Veikkausliigaan.

Sunderland ’Til I Die, Take Us Home, MyPan uusi tuleminen…

Mielenkiintoinen sivujuonne MYPAn uuden tulemisen taustalla on dokumentti MyPan uusi tuleminen. Myllykosken Videokuvaajien tuottamassa projektissa seurataan MyPan vaiheita aina Kolmosen kautta Kakkoseen, päättyen edellä mainittuun Ykkösen dramaattiseen kauteen 2019. Dokumentin ensimmäiset kuvaukset tehtiin vuoden 2016 puolella ja kertojaääneksi on värvätty tunnettu radioääni Pertti Tapola.

Jalkapalloseurojen taivalta on viime vuosina dokumentoitu menestyksellä myös Suomea isommissa jalkapallopiireissä. Koillis-Englantilaisen Sunderlandin vaiheita seuraava Sunderland ’Til I Die on ollut Netflixin suosituimpia dokumenttisarjoja. Siinä kriisissä olevan seuran arkea on kuvattu rehellisesti ja kaunistelematta, saaden aikaan erittäin aidon kokonaiskuvan.  Takavuosien menestysseura Leeds Unitedin vaiheita dokumentoinut Take Us Home puolestaan kuvaa seuran italialaisomistaja Andrea Radrizzanin pyrkimystä nostaa seura takaisin Valioliigaan. Dokumenttisarja on parhaillaan katsottavissa YLE:n ohjelmistossa.

MyPan uusi tuleminen on luonnollisesti näihin suurtuotantoihin verrattuna sympaattisen kotikutoinen, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen kokemus. Dokumentin ensiesitys oli kutsuvierastilaisuudessa kesäkuussa ja syyskuussa se esitettiin kahtena perättäisenä lauantaina Alfa TV:llä, jonka ohjelmakirjastosta (https://www.permanto.fi/fi/player/vod?assetId=67623993 ) sen voi käydä vielä katsomassa. TV:ssä nähty versio on kokonaismittaisesta dokumentista lyhennetty versio, kestoltaan reilut puoli tuntia.