VAR eli Video Assistant Referee on herättänyt paljon keskustelua sen puolesta ja sitä vastaan siitä asti, kun se on otettu käyttöön. Täydellisessä maailmassa sitä ei tietenkään tarvittaisi, mutta niin kuin monesti on nähty, tuomaritkin ovat vain ihmisiä ja tekevät virheitä siinä missä muutkin. Lisätyökalut otteluiden tuomitsen avuksi ovat tervetulleita, vaikka VAR:n kanssa on vielä paljon opittavaa.
VAR on loistava ratkaisu cup-kilpailuihin ja turnauksiin
VAR on loistava apuväline esimerkiksi arvoturnauksiin ja cup-kilpailuihin. Näissä kilpailuissa ottelumäärät ovat pieniä ja jatkoonmenijä ratkotaan yleensä yhdessä tai kahdessa ottelussa. Siksi myös tuomarivirheiden merkitys korostuu näissä kilpailumuodoissa useammin kuin pitkässä sarjassa, joissa ottelumäärät ovat huomattavasti suuremmat.
VAR on otettu kuitenkin käyttöön jo Euroopan suurimpiin kuuluvissa sarjoissa, kuten Bundesliigassa, Serie A:ssa ja La Ligassa. Ensi kaudesta lähtien VAR tulee käyttöön myös Valioliigassa. Bundesliigassa järjestelmää kritisoitiin varsinkin alkuvaiheessa, eikä sen käyttö sujunut aina ongelmitta. Nykyään VARin käyttö toimii paremmin, mutta järjestelmälle löytyy edelleen vastustajia erityisesti ultra-kannattajien keskuudessa.
Tarvitaanko pitkässä sarjassa VAR-järjestelmää?
Kauden 2018-2019 osalta VAR-tilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta kauden 2017-2018 osalta isojen sarjojen tilastot ovat saatavilla. ESPN julkaisi syksyllä 2018 uutisen, jonka mukaan Bundesliigassa VARin avulla korjattiin 76 peliin vaikuttavaa tärkeää tuomiota, ja näistä 99,25% olivat oikeita tuomioita. Sen avulla annettiin 26 rangaistuspotkua, ja 13 rangaistuspotkutuomiota peruttiin tarkastelun jälkeen.
Serie A:ssa 117 tilannetta tuomittiin toisin tarkastelun jälkeen, näistä 59 oli rangaistuspotkuja, 16 punaisia kortteja ja 42 maalia. Tuomarin tekemien virheiden määrä putosi ESPN:n mukaan noin kuudesta prosentista alle prosenttiin. Koko kauden aikana VAR-tuomioiden käsittelyyn käytettiin keskimäärin 31,5 sekuntia.
Molemmissa sarjoissa järjestelmän avulla saatiin virheiden määrää pienennettyä, mutta erityisesti Saksassa järjestelmän käyttö aiheutti ottelutapahtumissa tunnelman latistumista.
Onkin ihan aiheellista pohtia, onko sarjoissa, joissa pelataan paljon pelejä, tarvetta järjestelmälle? Yksi jalkapallon parhaita elementtejä on kuitenkin se, että se herättää paljon tunteita. Videotarkistuksista aiheutuu taukoja, jotka pitkittyessään ärsyttävät paikan päällä olevia katsojia ja vaikuttavat ottelutapahtuman tunnelmaan negatiivisesti.
Videotarkistusten määrät kasvussa MM-kisoissa
VAR oli käytössä Venäjän MM-kisoissa 2018 ja se herätti myös silloin paljon keskustelua. FIFA:n mukaan miesten MM-kisoissa 64 pelin aikana 455 tilannetta tarkasteltiin järjestelmän avulla, kun taas naisten MM-kisoissa Ranskassa 52 pelin aikana 535 tilannetta tarkasteltiin uudelleen VAR:n avulla.
Tilanteet johtivat myös huomattavasti useammin siihen, että päätuomari kävi tarkistamassa tilanteen ruudulta. Miesten MM-kisoissa päätuomari kävi tarkistamassa tilanteen ruudulta 20 kertaa, kun taas naisten kisoissa tuomarit kävivät ruudun ääressä 33 kertaa. Kisojen aikana yleisö osoittikin turhautumisensa, kun tuomarit kävivät tarkistamassa tilanteita yhä uudelleen ja uudelleen.
Varsinkin naisten kisojen ja Copa American perusteella tv:n välityksellä jäi useista tilanteista sellainen kuva, että VAR ei ole tuomareille vain apuväline, vaan siihen luotetaan enemmän kuin omaan osaamiseen.
Kaivattu järjestelmä, mutta paljon kehitettävää
Olen itse ollut VAR:n kannalla alusta asti, mutta tuomioiden tarkastelu tämän kesän arvokisoissa alkoi ärsyttämään myös minua. VAR:n vastustajien suusta kuuluu monesti ensimmäisenä kommentti siitä, kuinka tuomioiden tarkastamisessa kestää kauan, ja kuinka se latistaa tunnelmaa otteluissa.
Toinen ongelma on siinä, että videotuomioissa on edelleen mahdollisuus erilaisiin tulkintoihin, eikä se välttämättä poista kaikkia virheitä, sillä lopulta päätöksen tuomiosta tekee ihminen, joka saattaa erehtyä. Kaivattu VAR on kuitenkin tullut jalkapalloon jäädäkseen, ja se tulee varmasti leviämään yhä useampiin sarjoihin ja myös kehittymään vuosi vuodelta.
Olisi kuitenkin tärkeää miettiä, millaisissa kilpailuissa VAR:lle on tarvetta, ja tarvitaanko sitä edes joka kilpailuun?