Kolumni: Kuka sulaa? Futismaailman välitön palaute ja sen kohtuuttomuus

Jalkapallomaailman uutisia ja tapahtumia seuratessa törmää jatkuvasti siihen, että kaikki suoritukset ja saavutukset halutaan arvostella välittömästi.

Odotetaan epäonnistumisia, joita voidaan tuomita. Suorituksia, joita pilkata tekemällä hauskoja meemejä. Positiivisiakin asioita käytetään mieluiten pointtina, jolla vittuilla kilpailijaa kannattavalle kaverille tai tuntemattomille ihmisille netissä.

Pelaaja voi epäonnistua yksittäisessä suorituksessa millimetrien mitalla, kun pelataan maailman jalkapalloilun absoluuttisella huipulla. Lähes millisekunneissa joku ehtii arvostella hänet täysin turhaksi huijariksi ja sulajaksi, jonka ei ikinä pitäisi olla lähelläkään ammattilaiskenttiä. Kommenttikentät ja Twitter räjähtävät välittömästi: “Olisin itsekin tehnyt!”, “Messi/Ronaldo on parempi”, “Can he do it on a rainy night in Stoke?” ja niin edelleen.

Edellinen oli pieni yleistys ja väritys siitä, millainen ilmapiiri usein vallitsee kansainvälisen futiksen ympärillä pyörivässä keskustelussa. Ottelupäivä kerrallaan fanit ympäri maailman arvioivat yksittäisten pelaajien ja managereiden suoriutumisia. Tätä lajin intohimoisesti seuraaminen isoin osin onkin, ja fanien mielipiteet pitävät futiksen elossa. Fanien luoma loputon keskustelu lajin ympärillä pitää myös toimittajat työssään suodattamassa näitä mielipiteitä, joilla usein vaikutetaan vähintään epäsuorasti median ja seurojen viestintään.

Julkinen mielipide ja viesti tuodaan lopulta aina pelaajien ja managerien eteen, jolloin fanien luomat ilmiöt koskettavat henkilöitä, joiden työntekoa miljoonat ja miljoonat ihmiset ympäri maailman seuraavat. Tämä tekee mielestäni jalkapallosta ainutlaatuisimman ja koskettavimman lajin.

Tänä päivänä palautteen antaminen on kuitenkin niin helppoa ja välitöntä, että futiskansan ja median välillä jo pelkästään sosiaalisessa mediassa syntyy niin nopeasti uusia ilmiöitä, väitteitä ja narratiiveja, että niistä on mahdotonta pysyä perässä. Maailma, jossa jokainen voi sekunneissa lähettää oman mielipiteensä maailmalle ja löytää minuuteissa sille vastakaikua, on kärsimätön ja salamannopea arvostelemaan kaiken näkemänsä.

Hiekkalaatikkoriitely ei ole keskustelua

En osaa omassa ajatusmaailmassani jäsennellä, miksi hetkellisen ensireaktion tarvitsee ilmaista välittömänä ja lopullisena arviona koko maailman nähtäville. Tai ainakin näen, että rationaalisen ihmisen pitäisi olla kykeneväinen ja valmis muuttamaan omaa mielipidettään, kun on saanut tapahtumista lisää informaatiota ja ehtinyt muodostamaan valistuneemman mielipiteen. Tällöin on helpompaa perustella oma näkemyksensä asioista, vaikka olisikin niistä osittain puolueellinen, kuten futista koskevissa keskusteluissa usein ollaan.

Samalla voi oppia kuuntelemalla muiden mielipiteitä ja peilata niitä omiinsa. Totuus on jossain siinä välissä, ja sitä kaivaessa voi nauttia meidän kaikkien suosikkihuvista, futiskeskusteluista.

Vastustajien tai “omien” pilkkaaminen ja hiekkalaatikkotasoinen kiistely siitä, kuka on paras tai parempi milloin missäkin ei täytä omia kriteereitäni keskustelusta. Itse arvostan ja ihailen useita jalkapallon parissa työskenteleviä ammattilaisia, ja näen että keskustelussa pitäisi kuulua kunnioitus sitä työtä kohtaan, jota jalkapalloseuroissa tehdään ja joka mahdollistaa sen, että saamme seurata maailman suurinta lajia.

Mielestäni ammattilaisjalkapalloa seuratessa riittää loputtomasti mielenkiintoisia puheenaiheita ja asioita, joita seurata ja opiskella. Toki urheilun fanittamiseen kuuluu kilpailu ja vastustajille kuittailu, mutta tuntuu että tämän hetkisessä kannattajakulttuurissa negatiivisuus on suuressa roolissa.

Hätäilevät kommentoijat häpeään

Usein tuntuu, että fanit ovat aktiivisempia muiden epäonnistumisten kommentoinnissa kuin omien kannustamisessa. Oman seuran ja joukkueen tekemisiä kommentoidaan myös herkemmin negatiivisessa mielessä kuin kannustaen. Tuntuu, että elämme aikaa, jona kilpaillaan mielipiteiden suosiosta. Epäonnistumisiin on helppo tarttua ja tehdä niistä negatiivisia havaintoja. Näihin löytää vastakaikua etenkin internetin ihmeellisestä maailmasta hyvin helposti.

Jos huipputason futismatsissa, vaikka koko maailman seuraamassa El Clasicossa, pelaaja esimerkiksi missaa selvän näköisen maalipaikan, välittömän palautteen määrä ja intensiteetti ympäri maailman on huimaava. Niistä kommenteista voisi aina poimia törkeimmät ja odottaa pelin loppuun.

Joku saattaa vaikka kertoa Twitterissä ensimmäisen puoliajan jälkeen, että Lionel Messin pitäisi jäädä eläkkeelle, kun hän ei onnistunut jokaisessa suorituksessaan puolikkaan matsin aikana, tai mitä tahansa vastaavaa. Nämä kommentit pitäisi kerätä talteen ja lukea ääneen julkisella paikalla kirjoittajien itse läsnäollessa.

Messi totutusti kuittaa tällaiset tekemällä toisella puoliajalla hattutempun. Silloin voidaan arvioida, kuka suli. Messi yhdessä tilanteessa ensimmäisellä puoliajalla? Vai kaikki, jotka vaivautuivat reagoimaan siihen pilkkaamalla henkilöä, joka on maailman paras työssään?