Ikuisesta kaupungista Södermalmiin – onko Gianluca Curcista Allsvenskanin tähtivahdiksi?

Serie A:ta 186 ottelua, UEFA-cupia, Eurooppa-liigaa ja yksi ottelu Mestarien liigassakin. Miten ihmeessä Gianluca Curci päätyi pelaamaan AFC Eskilstunaan Superettania, ja miksi Hammarbyhyn siirtynyttä maalivahtia kannattaa seurata ensi kaudella tarkasti?

AS Roman akatemiasta Serie A:han

Gianluca Curci syntyi 12.7.1985 Roomassa. Hän aloitti pallon potkimisen neljävuotiaana asuessaan perheensä kanssa Castelli Romanin alueella. Maalille Curci päätyi sattumalta pelatessaan veljensä ja kavereidensa kanssa, kun yksi maalivahti puuttui pihapeleistä. Yksi asia johti toiseen, eikä Eurolimpian akatemiassa torjunut poika jäänyt Keltapunaisilta huomaamatta. Eurolimpia Roma toimi tiiviissä yhteistyössä AS Roman akatemian kanssa, jonne Curci siirtyi yhdeksän vanhana.

Akatemiapolun jälkeen Curci nousi vasta 19-vuotiaana Serie A:ssa pelaavan AS Roman hetkelliseksi ykkösvahdiksi kaudella 2004-2005. Otteluita debyyttikaudella kertyi 11, joista kolmessa Curci piti nollaan maalillaan. Media hehkutti nuorta maalivahtilupausta, hieman samankaltaisesti kuin Gianluigi Donnarummaa tänä päivänä, mutta unohti Curcin nimen ensimmäisten virheiden sattuessa.

Seuraavalla kaudella liigaotteluita kertyi vielä kymmenen, mutta pian Curcin syrjäytti brassimaalivahti Doni, joka vietti AS Romassa lopulta kuusi vuotta.

Peliajan käydessä olemattomaksi teki Curci omat peliliikkeensä. Kesäkuussa 2008 Siena hankki Curcin AS Romasta, mutta kokonaan toscanalaisseura ei maalivahtia itselleen saanut, vaan pääkaupungin seuran kanssa sovittiin pelaajan yhteisomistajuudesta. Curci oli parin vuoden ajan erinomainen Sienan maalin suulla ja edessä oli siirto astetta isompaan seuraan, Sampdoriaan.

Sampdoria hankki Curcista Sienan omistaman osuuden eli AS Roma piti yhä kasvatistaan kiinni, vaikka ote alkoi hiljalleen livetä.

Vuoden, ja 41 Sampdoriassa pelatun ottelun jälkeen AS Roma hankki Curcin seuraan takaisin nimellisellä 1000€ korvauksella, ilmeisesti pidettyään siitä, mitä Gianluca genovalaisseurassa esitti. Tästä huolimatta, seuraavan neljän vuoden aikana otteluita tuli lähinnä lainapestillä Bolognassa, joista viimeisin 11.5.2014.

Kuva – delinquentidelpallone

Curci on myöntänyt jälkeenpäin, että hänen olisi pitänyt lähteä lainalle paljon aikaisemmin, mutta on tästä huolimatta tyytyväinen uraansa synnyinkaupunkinsa seurassa. AS Roman akatemiaa pidetään yhtenä Italian parhaista, mutta Curcin jälkeen oman akatemian kasvatteja ei ole noussut edustusjoukkueen maalille ainuttakaan. Gianluca Curci kulki poikkeuksellisen harvinaisen polun aina AS Roman edustukseen asti, ja maalivahti voi muistella Italian vuosiaan ja kahta cup-pystiä hyvillä mielin kiikkustuolissaan.

Vaikeat vuodet Italian jälkeen

Vaikka Curci oli jo nuorempana joutunut ajoittain kuluttamaan vaihtopenkkiä oikein urakalla, niin peliuran toistaiseksi vaikeimmat vuodet koittivat miehen siirryttyä vapaana agenttina Bundesliigassa pelaavaan Mainziin.

Curci tuli seuraan kakkosmaalivahdiksi, sillä hyvin pari kautta pelannutta Loris Kariusta oli vaikea syrjäyttää. Kenties cupin peleissä olisi voinut tulla mahdollisuuksia, mutta Karius pelasi nekin ja pelasi koko kauden sen verran hyvin, että sai seuraavana kesällä unelmasiirron Liverpooliin. Curcille tämä tarkoitti vihdoin näytönpaikkaa ja mies kertoikin La Gazzetta dello Sportille Saksan seikkailun jälkeen valmentajan luvanneen vastuuta Kariuksen lähdön jälkeen.

Koettelemukset kuitenkin jatkuivat.

Juuri ennen kauden alkua Curcilla ilmeni ongelmia pohkeensa kanssa ja nykyisin Huddersfieldissa pelaava Jonas Lössl nousi avauksen maalivahdiksi, ja piti asemansa koko kauden viimeisiä kierroksia lukuun ottamatta. Tässä vaiheessa Curci oli puolestaan jo käynyt Bristol Roversin testattavana ja purkanut sopimuksensa Mainzin kanssa yhteisymmärryksessä.

Pelihaluja löytyi yhä ja Saksan visiitti kuitattiin huonolla tuurilla, jota se hieman olikin. Pelaamattomuus ja kunnon ylläpitäminen alkoi kuitenkin näkyä, mikä tarkoitti pienemmän seuran etsimistä taikka palkkakuluissa reilusti vastaan tulemista.

Curci oli jo menossa Mainzin jälkeen Serie B:n Pro Vercelliin, mutta ei läpäissyt seuran lääkärintarkastusta. Maalivahdin oli suunnattava katseensa kauas pohjoiseen.

Nappikausi AFC Eskilstunassa lupaa hyvää

Curci siirtyi AFC Eskilstunan riveihin tammikuussa 2018, vuosi Saksasta lähdön jälkeen. Vaisuja yleisömääriä keräävän ja yleisesti melko vihatun seuran odotettiin kyllä säilyttävän sarjapaikkansa Superettanissa, mutta nousua harva uskalsi odottaa. Curci pelasi ensimmäisen sarjaottelunsa AFC:n riveissä 31.3.2018 eli miltei neljä vuotta Bolognassa pelatun ottelun jälkeen!

AFC:n ja Curcin kausi oli lopulta menestys joukkueen sijoittuessa sarjassa kolmanneksi, ja edetessä nousukarsintoihin, jossa vastaan asettui IF Brommapojkarna.

BP voitti ensimmäisen ottelun AFC:n kotikentällä, Tunavallenilla, 0-1 ja harva jaksoi uskoa södermanlantilaisten nousevan enää tästä sillasta.

Sarjakauden aikana 18 nollapeliä ja samalla seuran nollapeliennätyksen tehnyt Gianluca Curci oli lopulta viimeisenä lukkona toisessa osaottelussa, jonka AFC vei nimiinsä lukemin 1-2 ja nousi Allsvenskaniin. Curcin ja AFC:n yhteistyö ei alun perin kaksivuotisesta sopimuksesta huolimatta kuitenkaan jatkunut, ja ensi kaudella mies nähdään Tunavallenilla Hammarbyn värejä kantaen.

Mitä Curcilta sitten voidaan odottaa tulevalla sesongilla? Kysyin asiaa entiseltä Ruotsin maajoukkuevahdilta ja ensi kaudella IK Siriusta Allsvenskanissa edustavalta John Alvbågelta, joka vapaa-ajallaan työstää maalivahtiasioihin keskittyvää Malvaktskanalen-sivustoa.

– Curci on kokonaisvaltainen maalivahti, joka on kaikilla osa-alueilla hyvä. Hän tuntee pelin erinomaisesti ja on äärettömän laadukas tontillaan – mies, kehen voi luottaa. Hän pelasi Superettanissa AFC:n paidassa hyvin, mutta myös koko joukkue oli erinomaisesti organisoitu ja heidän puolustusta oli vaikea puhkoa. Curci saapui Eskilstunaan puolikuntoisena, mutta lähti voittajana, Alvbåge kertoo.

Hammarbyhyn ja Tukholmaan vaihtanut Curci ei vielä taida ruotsin kieltä, mutta AFC:ssä se ei ollut ongelma ja eiköhän kommunikointi länsinaapuriemme kielipäällä onnistu Bajenissakin.

– AFC:n joukkue oli hyvin kansainvälinen, joten kommunikointi tapahtui englanniksi, Alvbåge vahvistaa.

Curcin sopimus kestää kesäkuun loppuun asti ja miehelle alkukausi onkin yhtä näytönpaikkaa ja jatkosopimuksen metsästystä Johan Sellberg-Wilandin ollessa yhä loukkaantuneena.

– Johanilla (Wiland) on ongelmia olkapäidensä kanssa, ja ne ovat vaatineet leikkaushoitoa. Hän ei pelaa kentille ennen kesää, mutta ei sovi unohtaa seuran kolmatta maalivahtia, Davor Blazevicia. Davor on erittäin laadukas veskari, vaikka ei ole lyönytkään läpi vielä kunnolla Allsvenskanissa. Joka tapauksessa Hammarbylla on erittäin laadukas maalivahtiosasto, pelasi maalilla kuka tahansa, Alvbåge summaa.

Vaikka kesällä 34 vuotta täyttävän Curcin ympärille pientä hypeä nousisikin, niin täytyy muistaa missä liemissä italialainen on keitetty.

– Curci on jo tähti, tapahtui mitä tahansa. Hänellä on toista sataa pelattua ottelua Italian kentillä ja hän saa varmasti Hammarbyn kaltaisessa isossa seurassa vielä enemmän huomiota Ruotsissa, Alvbåge päättää.