Kanarialinnut, Lentävät Aasit ja Mustat Kuhnurit – esittelyssä 15 tavallisesta poikkeavaa futisseuran lempinimeä

Jalkapalloseuran lempinimi voi olla virallinen tai epävirallinen, puhekieleen vakiintunut sana. Monesti lempinimi viittaa seuran väreihin tai siihen paikkaan, josta se on lähtöisin. Välillä lempinimien takana on kuitenkin mielenkiintoisempi tarina, joka on mahdollisesti hieman elänyt vuosikymmenten aikana, mutta jossa on myös totuuden siemen.

Apinan Hirttäjät

Hartlepool United FC:n yksi lempinimistä on Monkey Hangers. Termi on paikallista folklorea 1800-luvun alkupuolelta. Erään tarinan mukaan ranskalainen laiva haaksirikkoitui kaupungin rannikolle ja ainoa selviytyjä oli apina. Tuolloin elettiin Napoleonin sotien ajanjaksoa eivätkä paikalliset olleet koskaan ennen nähneet apinaa.

Asia eskaloitui ja pian apinaa epäiltiin ranskalaiseksi vakoojaksi ja se päätettiin hirttää. Tapahtumasarjan jälkeen hartlepoolilaisia alettiin kutsua apinan hirttäjiksi ja myöhemmin nimi liitettiin myös kaupungin futisseuraan.

Kuva: Torquaytalk.com

Vuonna 1999 apinayhteys vietiin uudelle tasolle, kun seuran maskotti, H’Angus the Monkey, näki päivänvalon ottelussa Millwallia vastaan.

Cimbom

Tätä Galatasarayn lempinimeä ei voi suomentaa, koska se on täyttä siansaksaa. Nimi syntyi, hatarien lähteiden mukaan, 1920-luvulla, kun Galatasarayn turkkilaispelaaja Sabit Cinol siirtyi pelaamaan sveitsiläiseen FC Servetteen. Servetten hyökkäyksessä pelasi muuan Jim (sukunimi ei ole tiedossa), jota joukkueen fanit kannustivat huutamalla ”Jim Bom Bom.”

Tunnelma ja etenkin Jimille suunnattu kannustus jäivät Sabit Cinolin mieleen ja kun mies palasi Turkkiin, päätti hän luoda Galatasaraylle oman kannustushuudon, josta myös lempinimi otettiin käyttöön.

Joutsenet

Joutsenet-lempinimi on tuttu brittifutiksen seuraajille Swansean myötä, mutta se on ollut myös Kakkosessa pelaavan SalPan lempinimi vuoden 1998 syksystä lähtien. Ennen sitä joukkue tunnettiin ”Punaisina Helminä.” Uudistuksen ja uuden lempinimen taustalla oli halu kunnioittaa SalPan lippua ja vaakunaa sekä salolaisuuden ja suomalaisuuden värejä. Myös Salon vanhasta vaakunasta joutsen oli jo tuttu.

Kanarialinnut

Lintuteema on erittäin suosittu aihe lempinimissä ja Kanarialinnuiksi on Suomessakin kutsuttu ainakin Kuopion Palloseuraa ja Åbo IFK:ta. Näiden joukkueiden kohdalla lempinimen tausta liittynee joukkueiden peliasuihin ja KuPSin kohdalla myös logoon, joten avataan hieman tarkemmin toisten Kanarialintujen, toisin sanoen Norwich Cityn, lempinimen taustaa.

1500-luvulla Norwichiin saapui suuri joukko pakolaisia Belgiasta ja Hollannista. The Strangers -nimellä kutsuttu porukka tykkäsi kasvattaa ja pitää lemmikkeinä kanarianhemppoja, joista on jalostettu kaikki, mukaan lukien Norwichin keltainen, kanarialinnuiksi kutsutut rodut.

Kuva: pittaya

1900-luvun alussa Norwich Cityn keltaisiin paitoihin ja logoon sopivaksi lempinimeksi vakiintui The Canaries eli Kanariahempot tai Kanarialinnut. Ennen tätä seuran lempinimi oli ollut Citizens, mikä taas yhdistetään tänä päivänä erityisesti Manchester Cityyn.

Kellopelijuusto

Albacete Balompién lempinimi on Queso Mecánico. Mistä ihmeestä klassikkoelokuvaan ja –kirjaan viittaavaa lempinimi on tullut Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavalle seuralle?

Kuva: www.albacetebalompie.es

Kaakkois-Espanjassa sijaitseva Albacete kuuluu Kastilia-La Manchan itsehallintoalueeseen. Alueen kuuluisimpiin ruokatuotteisiin kuuluu Euroopan Unionin alkuperäisnimityksellä suojattu Manchego-juusto. Futisjoukkueen lempinimi onkin tullut juuston ja pelityylillään ihastuttaneen Hollannin maajoukkueen mukaan, jota kutsuttiin Anthony Burgessin romaanin mukaisesti La Naranja mecánicaksi (Clockwork Orange).

Kurkut

Jatketaan Espanjassa. Leganés tunnetaan lempinimellä Los Pepineros eli kurkut tai kurkun kasvattajat. Leganésin seudulla on ollut paljon maanviljelyä ja kurkut olivat yksi kysytyimmäistä ja viljellyimmistä vihanneksista. Paikallisia alettiin kutsua pepineroiksi ja myöhemmin nimi päätyi myös kaupungin futisylpeyden lempinimeksi. Maskottia myöten siitä on otettu kaikki ilo irti.

Lentävät Aasit

Suomalaisille viimeistään Perparim Hetemajn myötä tutuksi tulleen italialaisen Chievo Veronan yksi lempinimistä, tai alunperin pilkkanimistä, on I Mussi Volanti. Paikalliskilpailija Hellas Veronan kannattajat olivat kuuleman mukaan 90-luvulla pilkanneet Chievoa ja todenneet aasien lentävän ennen kuin Chievo pelaa Serie A:ssa.

Kuva: mussivolanti.it

Lopulta Chievo nousi Italian pääsarjaan vuonna 2001 ja oli heti ensimmäisellä kaudellaan sarjan viides! Näpäytyksenä paikallisvastustajalle, päätti Chievo ottaa Lentävät Aasit mukaan seuran lempinimien joukkoon.

Perunakuoriaiset

Suomalaisille toinen, lähimenneisyydestä tutuksi tullut asia, on koloradonkuoriainen eli perunakuoriainen. Tuo viheliäinen hyönteinen on myös yksi saksalaisen Alemannia Aachenin lempinimistä. Muusta listasta poiketen, tähän lempinimeen ei liity sen ihmeellisempää tarinaa, vaan nimi tulee seuran väreistä, mitkä muistuttavat kuoriaisen vastaavia.

Kuva: putajumperon

Miljonäärit

Tämän lempinimen voi mahdollisesti yhdistää muihinkin seuroihin, mutta tässä tapauksessa yhdistetään se argentiinalaiseen River Plateen. Los Millonarios nimi juontaa juurensa 1930-luvulle. Tuohon aikaan jalkapallosta tuli Argentiinassa ammattilaisurheilua ja River Platesta tuli sen ajan Galácticos, jota sittemmin on käytetty kuvaamaan Real Madridin tiettyjä pelaajahankintoja ja supertähdistä koottuja joukkueita.

River Plate hankki tuolloin maailmanennätyssummilla pelaajia ja rakensi joukkueen, josta muut argentiinalaisseurat saattoivat vain unelmoida.

Mustat Hurmurit

Kirjoittajan ehdottomasti yksi suosikeista, mitä tulee suomalaisten seurojen lempinimiin. Helsingin Kruununhaassa perustettu Kiffen on tunnettu jo 1930-luvulta lähtien mustina hurmureina.

Kuva: wikimedia commons

Lempinimi sai alkunsa vuonna 1926, kun Kiffenin jääpallojoukkue matkusti Ruotsiin turnaukseen. Joukkue pukeutui mustiin paitoihin ja prässättyihin housuihin sekä valkoisiin käsineisiin. Pukeutumisen lisäksi Kiffenin pelityyli oli katsojaystävällinen, ja näin oli hurmurit (De svarta charmörerna) syntynyt.

Mustat Kuhnurit

Kuhnuri on urospuolinen mehiläinen, joka jättää naisille pesässä kaikki työt, kun se itse vain lorvii.

FC Lahden lempinimi on siitä poikkeuksellinen, että se on toimittaja-kirjailijan käsialaa. Etelä-Suomen Sanomiin kirjoittava Kalle Veirto käytti Mustia Kuhnureita FC Lahtea käsittelevissä teksteissään 2000-luvun alkupuolella, mutta ei välttämättä niin positiivisessa mielessä, vaan pikemminkin ivallisesti. FC Lahti oli useana kautena aloittanut sarjassa heikosti kuin keväällä kohmeessa oleva kuhnuri, mutta oli parantanut peliään kelien lämmetessä. Alkuperäinen versio lempinimestä oli Hiihtostadionin Mustat Kuhnurit.

Kuhnuri-teemaa on Lahdessa hyödynnetty muun muassa Konsta Hietasen ja Osmo’s Cosmos -yhtyeen esittämän tunnuskappaleen muodossa.

Oikukas Diiva

Eintracht Frankfurtin lempinimistä se tuntemattomampi on Launische Diva. Toisinaan niin kauniisti pelaava ja pelannut Eintracht Frankfurt on onnistunut välttelemään sen suurempaa menestystä. Toisin sanoen Eintracht on voittanut isompiaan, mutta toisaalta hävinnyt ne ottelut, mitkä sen olisi pitänyt voittaa. Tämän tulosten valossa ailahtelevaisen ja oikukkaan ”käytöksen” myötä on diiva-lempinimi pinttynyt seuraan.

Rautakaminat

Rautakaminat-nimi hehkuu pohjoismaisuutta ja Ruotsistahan siihen liitetty seura löytyy. Djurgårdens IF:n yksi lempinimistä on Järnkaminerna ja myös sen kannattajayhdistys tunnetaan samalla nimellä. Lempinimi otettiin käyttöön 1960-luvulla, jolloin joukkueen pelityyliin yhdistettiin kovaa pelaaminen ja sen peliasujen värityksestä tuli mieleen kaminassa palava tuli.

Kuva: Ultras-tifo

Valkoiset Tiikerit

”On isot valkoiset tiikerit karanneet,
On kadonneet jäljet länsituuleen.
Ja rukous kiirii moskeijaan hiljaiseen kun
Isot valkoiset tiikerit katoaa pimeyteen.”

Näin lauloi Pertti ”Nipa” Neumann vuonna 1985. Sittemmin Valkoiset Tiikerit on ollut porilaisen Musan Salaman sisääntulobiisinä ja riippuen keneltä kysyy, ainakin seuran epävirallinen, jos ei virallinen lempinimi. Ja kyllähän MuSan valkoinen kotipelipaita sopii myös teemaan.

Vuonna 1986 Neumann ja edesmennyt Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm olivat markkinointimielessä liigassa pelanneen Porin Pallo-Tovereiden vaihtopelaajina. PPT:llä oli myös valkoiset asut, jolloin Valkoiset Tiikerit -nimeä ilmeisesti käytettiin lehti-ilmoituksissa PPT:n kohdalla.

Vihreät Jääkärit

Hopsi eli Helsingin Palloseura eli Vihreät Jääkärit. Kristian Lindbohm on avannut kirjassaan ”Vihreät Jääkärit – HPS:n 100 vuoden matka mestarista kasvattajaksi 1917 – 2017” lempinimen syntyä, vaikka aivan täyttä varmuutta asialle ei ole.

Selostaja Martti Jukola käytti toukokuussa 1932 Suomen Urheilulehteen kirjoittamassaan jutussa HPS:n ja HIFK:n ottelusta kotijoukkueesta nimitystä Vihreät Jääkärit, josta se levisi eteenpäin. HPS:n historiikin mukaan nimen on täytynyt olla kuitenkin käytössä jo 1922 ja se on syntynyt melko pian sisällissodan jälkeen HPS:n pelipaitojen sekä jääkäriliikkeen samankaltaisen värityksen johdosta. Myös Helsingin suomalaisen lyseon eli Ressun lukion lipussa oli vihreä väri ja seuran perustajat sekä aktiivit olivat ressulaisia.