Diego Maradona valmentaa nyt Argentiinan liigan putoamistaistelussa – maanjäristys Metsässä?

Argentiinassa on kaksi virallista uskontoa: katolilainen ja Diego Maradona.

Näistä jälkimmäinen, legendaarinen pelaaja, on palannut kotimaahansa kymmenen vuoden tauon jälkeen. Maradona on valittu Club de Gimnasia y Esgrima La Platan (GELP) uudeksi manageriksi. Joukkue, lempinimeltään El Lobo (“susi”) tai Los Triperos (“sisälmystenkäsittelijät”, on tällä hetkellä toiseksi viimeisenä Argentinan Primera Divisionassa. Haaste on vähintään yhtä vaikea kuin silloin, kun Maradona valittiin Argentiinan maajoukkueen päävalmentajaksi

Sarjatilanne on hetkellä erittäin haasteellinen, varsinkin kun katsotaan tämän hetkistä sarjataulukkoa ja sen pistelaskusysteemiä. Sarjasta nimittäin tippuvat joukkueet, joilla viimeisen kolmen kauden keskimääräiset pisteet ovat alhaisimmat.

Toissa kaudella GELP ylsi 27 pisteeseen, viime kaudella tuli kaksi pistettä enemmän ja tällä hetkellä koossa on vain neljä pistettä. Kokonaisuudessaan joukkue on siis kerännyt 61 ottelussa 60 pistettä.

Valkosinisten yläpuolella on tällä hetkellä useita joukkueita, mukaan lukien nousijajoukkue Central Cordoba, jonka keskimääräinen pistemäärä lasketaan vain kuluvalta kaudelta. Näitä faktoja katsottaessa voidaan sanoa, että tehtävä on miltein mahdoton, varsinkin kun sarjaa on jäljellä enää 14 ottelua.

Täytyy kuitenkin muistaa, että Maradona on tottunut tekemään ihmeitä! Hänen saapuminen GELP:iin oli jo suuri voitto faneille. Yksistään Diegon saapuminen valmentajaksi sai fanit innostumaan, ja uusia kausikortteja myytiin heti yli 1500 kappaletta.

Yleisesti tunnelma joukkueen ympärillä on ollut mahtava sen jälkeen kun Maradona allekirjoitti sopimuksen, vaikka alku ei ole ollutkaan paras mahdollinen. Kolme ensimmäistä peliä Racingia, Talleresia ja Riveria vastaan päättyivät tappioon. Lokakuun alussa Godoy Cruzia vastaan tuli vihdoin ensimmäinen voitto, ja entinen numero 10 juhli juuri niin kuin hän on aina tottunut juhlimaan… Tai totta puhuen ei ehkä kuitenkaan aivan kuin parhaimmillaan/pahimmillaan.

Seitsemäs Maradonan joukkue

Ennen kuin Maradona saapui la Plataan, hän oli ollut valmentajana kuudessa eri joukkueessa. Nämä joukkueet ovat Mandiyú, Racing Club de Avellaneda, Argentiinan maajoukkue, Al-Wasl, Fujairah ja Dorados de Sinaloa.

Kaksi ensimmäistä valmentajakokemusta olivat Maradonalle aika kaoottisia. Työn tulokset alkoivat näkyä vasta hänen valmentaessaan Albicelestea eli maajoukkuetta.

Maajoukkueessa Maradona käytti taktiikkaa 4-4-2 (myös muunnelmana 4-4-1-1). GELP:ssä Diego peluutti kahdessa ensimmäisessä ottelussa samaa tuttua keskikentän neljän linjaa ja kahta hyökkääjää pieniä muutoksia lukuun ottamatta. Riveriä vastaan hän muutti taktiikkaa yrittäen voittaa keskikentän taistelun ja peluutti 4-2-3-1-taktiikaa, mutta lopputuloksena oli jälleen tappio.

Kun Gimnasia matkusti Mendozaan, teki Maradona pelitaktisen muutoksen peluuttaen ryhmitystä 4-1-3-2, ja vihdoin Maradonan aikakauden ensimmäinen voitto näki päivänvalon.

Nykyisessä Gimnasian pelaajaryhmässä ei ole välttämättä montaa suomalaisten jalkapallofanien tuntemaa pelaajaa, mutta sitäkin enemmän nuoruutta. Joukkueen tunnetuimpia pelaajia ovat Marco Torsiglieri (aiempia joukkueita Sporting CP, Almería ja Metalist Kharkiv) tai Lucas Licht (Getafe).

Seura täynnä historiaa

Maradonalle Gimnasia on siis seitsemas joukkue koko hänen valmentajaurallaan, mutta myös seitsemäs seura/joukkue, johon hänen nimensä voi Argentiinassa yhdistää. Gimnasian ja kolmen muun valmentamansa joukkueen (Mandiyu, Racing ja maajoukkue) lisäksi Diego pelasi aikanaan Argentinos Juniorsissa, Bocassa ja Newells Old Boyssa. Kaikki paitsi Mandiyu ovat suurseuroja.

Omat kannattajat kutsuvat GELP:ä myös nimellä El Decano (”Dekaani” tai ”Vanhin”), koska seura perustettiin jo kesäkuussa 1887. Seuraa kutsutaankin Argentiinan ammattilaisjoukkueista vanhimmaksi seuraksi (vaikka alemmissa sarjoissa pelaava Club Mercedes aloitti kaksi vuotta ennen).

Gimnasia ei ole tunnettu ainoastaan jalkapallosta. Seuralla on myös toimintaa niin koripallossa, lentopallossa, maahockeyssa, yleisurheilussa, karatessa kuin miekkailussa. Viimeksi mainitusta lajista on muotoutunut koko seuran nimi – esgrima tarkoittaa miekkailua.

Seura ei ole päässyt juhlimaan jalkapallossa kuin ainoastaan yhtä liigamestaruutta, mutta Gimnasian omalla stadionilla Juan Carmelo Zerillolla (lempinimi El Bosque,  ”metsä”) on käynyt erikoisia tapahtumia.

Voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa, että Argentiinassa derbyt merkitsevät vähän enemmän kuin monissa muissa maissa. Tämän voi havaita esimerkiksi silloin, kun kannattajat juhlivat maaleja hullun lailla! Yksi näistä erikoisista tapahtumista Metsässä kävikin vuonna 1992, jolloin Gimnasia pelasi La Platan derbyä Estudiantesia vastaan.

Uruguayalainen Jose Perdoma laukoi vapaapotkumaalin 35 metristä, joka oli Lobolle ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa maali arkkivihollisia vastaan. Perdoman vapaapotku ei kuitenkaan itse maalina ollut mitenkään erityisen maaginen. Erikoiseksi sen teki se, että kannattajien ilo ja huuto nousivat niin infernaaliseksi, että stadionin lähellä olevassa seismografissa mitattiin maan värähtelyä heti byyrin jälkeen.

Tämä maali jäi ikuisesti futiksen historiaan ensimmäisenä maalina, joka on mitattu Richterin asteikolla. Tämän jälkeen on ollut useampiakin maaleja, jotka ovat päässeet samaan ”Richter-kategoriaan”. Näistä lähivuosien tunnetuimpana voidaan ehkä pitää FC Barcelonan Sergi Roberton 6-1–voittomaalia Champions Leaguessa vuonna 2017 PSG:tä vastaan.

Nyt Metsän keskellä on Maradona. Jos hän pystyy säilyttämään Gimnasian ykkösdivisioonassa, voi olla mahdollista että La Platassa koetaan kohta historian toinen maanjäristys!