Veikkausliigaraportti 27.10.: TPS juhlii nousua Veikkausliigaan – HJK katselee ensi vuonna europelit sivusta

Osat vaihtuivat ja nyt oli TPS:n vuoro juhlia karsinnan päätteeksi. HJK on surullinen kausi sai arvoisensa päätöksen. Helsingissä jäädään europelien ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten kauden 2008.

Liigakarsinta

KPV:n visiitti Veikkausliigassa jäi ranskalaiseksi

Karsintojen jälkimmäinen osa hierottiin värikkäiden vaiheiden jälkeen Seinäjoelle. Maalittoman avausosan jälkeen aloitettiin toinen osaottelu täysin erilaisella intensiteetillä. Varsinkin TPS löi isosti päälle, mutta KPV pääsi erikoistilanteiden kautta mukaan peliin.

Sähköinen ilta sai lisää virtaa entisestään vajaan puolen tunnin kohdalla, kun kotijoukkueen Hendrik Helmke toimitti paluupallon jatkotilanteen lähietäisyydeltä maaliin. Erotuomari Ville Nevalainen kävi pitkän neuvonpidon avustavan kanssa ja päätti lopulta hylätä maalin paitsiona.

Karsintasarjan avausmaali näki kuitenkin iltavalaistuksen vielä ennen taukoa. KPV:n puolustus ei saanut purettua maalin edessä pyörinyttä palloa. Teppo Marttinen venyi erinomaiseen refleksitorjuntaan, mutta pallo kimposi suoraan Mika Ääritalolle, joka mälläsi kahdesta metristä voimalla maalin kattoon villiten runsaslukuisen TPS:n kannattajasektion.

Tauon jälkeen kopista ei tullut ulos riittävän nälkäisiä Pallo-Veikkoja. TPS hallitsi kenttätapahtumia ja varsinkin Ykkösessä 18 maalia nakuttaneella Calvo Espinosalla oli parikin mehukasta paikkaa lisätä johtoa.

Hallinta tuotti lopulta myös tulosta. Oskari Jakosen pomppiva kaukolaukaus yllätti Teppo Marttisen ja homma alkoi olla selvä. Lisäajalla Solomon Duah löi vielä 0-3 taululle ja lähetti kokkolalaiset takaisin Ykköseen. TPS pelaa näin ensi kaudella Veikkausliigaa vuoden tauon jälkeen.

Ottelun hahmo: Oskari Jakonen, TPS

Tuli vaihdosta jo ensimmäisellä jaksolla ja pääsi välittömästi hyvin sisään peliin. Jakosen maali ratkaisi pelin ja sarjanousun.

Seinäjoella todettua:

”Vaikea kuvailla tätä tunnetta. Olen sen jo kerran kokenut. Joka kerta tuntuu paremmalta! Kiva viikko edessä.”

HJK-IFK Mariehamn

Klubin William Parra aloitti maalinteon varttitunnin pelin jälkeen HJK:n ja IFK Mariehamnin välisessä ottelussa. Parran osuma jäi avausjakson ainoaksi, jonka aikana kotijoukkue piti palloa, mutta oli maalipaikoiltaan lopulta varsin tasainen.

Mitä pidemmälle peli eteni, HJK alkoi olla sitä suuremmissa vaikeuksissa saarelaisten korkean prässipelin kanssa. Lopulta IFK:n työ palkittiin maalilla. Aapo Mäenpää nosti päätyviivan tuntumasta ja Aristote Mboma rusikoi päällään väkisin pallon HJK:n maaliin.

Kun lisäosumia ei nähty, edessä oli keskiviikon tapaan jatko-ottelu Töölön jalkapallostadionilla. Jatkoilla HJK:lle avautui sadan minuutin kohdalla superpaikka. Ivan Tarasov antoi puhkaisevan syötön Kaan Kairiselle, joka nosti maalin edessä olleelle Evans Mensahille. Mensahin pusku pysähtyi kuitenkin pystypuuhun ja paluupallon Riku Riski laukoi IFK-vahti Oskari Forsmanin syliin.

Kymmenen minuuttia ennen päätöstä harvalukuinen helsinkiläisyleisö sai shokkihoitoa. IFK Mariehamn sai kulman jälkeen paineen pidettyä maalin edessä ja hollantilaistoppari Rick Ketting nousi ratkaisijaksi. 1-2-maali toi IFK Mariehamnille sen historian ensimmäisen vierasvoiton HJK:sta ja päätti samalla Klubin surkean kauden.

IFK saa nyt vastaansa eurokarsintojen viimeisessä osassa FC Hongan. Ensimmäinen osa pelataan keskiviikkona Maarianhaminassa ja viimeinen Eurooppa-liigan karsintaan oikeuttava paikka jaetaan sunnuntaina Espoossa. Kovinkaan suuri ennustaja ei tarvitse olla, jos väittää pelialustojen kunnon nousevan keskustelun aiheeksi lähipäivinä.

Ottelun hahmo: Robert Crawford, IFK Mariehamn

Vieraiden Robert Crawford teki hurjan määrän töitä molempiin suuntiin.