Suomalaisten ensimmäiset europelit ohi – Kaksi jatkoon menijää, kaksi kunniakasta putoajaa

HJK sekä KuPS marssivat odotetusti Euroopassa eteenpäin. Inter ja RoPS virittelivät molemmat omia europommejaan.

Klubi teki tarvittavan

Hallitseva Suomen mestari HJK eteni rutiinilla jatkoon Mestarien liigan seuraavalle karsintakierrokselle. Färsaarelainen HB Torshavn kaatui lopulta yhteismaalein 5-2. Klubin ensimmäistä osaa vaikeutti Faith Obilorin aikaisessa vaiheessa saama ulosajo, mutta HJK oli vajaamiehisenäkin färsaarelaisvieraitaan jäätävän paljon parempi ja nappasi tukevan johdon toiseen osaan.

Vierasottelusta oli kuitenkin muodostua HJK:lle painajainen. Päävalmentaja Toni Koskela antoi muutamalle avainpelaajalleen lepoa, ja HB Torshavn oli kirinyt maalin päähän vajaassa tunnissa. Vaihtomies Riku Riskin vierasmaali toimi kuitenkin otteluparin tappajana. Lopputulos vierasottelusta lopulta 2-2.

HJK keskittyy seuraavaksi tuiki tärkeään Veikkausliigan otteluun Ilveksen vieraana. Lauantaisen Tampereen reissun jälkeen katseet suunnataan tiukasti seuraavaan ottelupariin, jossa tie vie Belgradiin Crvena zvezdan vieraaksi. Tulikuuma vierasottelu pelataan tulevana keskiviikkona. Helsinkiin Punainen tähti saapuu viikkoa myöhemmin.

Interin ihme jäi maalin päähän

Turun Interillä oli suomalaisista seurajoukkueista ennalta ehkä isoin seinä kiivettävänä. Arpa heitti vastaan hyvin mielenkiintoisen, mutta samalla kovan vastustajan, kun Sinimustat saivat vastaansa Paulus Arajuuren Bröndbyn.

Tasoero Tanskan Superligan ja kotoisen Veikkausliigan kärkipään joukkueiden välillä osoittautui viime viikolla Kööpenhaminassa valtavaksi. Turkulaiset olivat pahasti viennissä ja loppulukemat 4-1 antoivat hyvän kuvan ottelutapahtumista.

Interin ilonaihe oli avausjaksolla ollut parinkymmenen minuutin hyvä jakso, joka tuotti myös tuiki arvokkaan vierasmaalin. Timo Furuholmin tuikkaus lähietäisyydeltä vieraskatsomon edessä jäi taatusti jokaisen paikan päällä olleen Interin kannattajan verkkokalvoille vuosien ajaksi.

Vain harva uskoi, että Inter kapuaisi kotiottelussaan enää kolmen maalin takaa, mutta tämä oli lopulta hämmentävän lähellä. Inter pakotti tanskalaisvieraansa puolustuskannalle avauspotkusta lähtien. Bröndbyn päävalmentaja Nils Frederiksen vaihtoi viisi pelaajaa viikonlopun sarjaottelun avauksesta Turkuun. Muutokset koskivat lähinnä ylempiä oksia.

Kotijoukkueen Alvaro Muniz oli onnistua vapaapotkusta jo ottelun kolmannella minuutilla ja tämä antoi lähtölaukauksen tulevalle. Inter hallitsi kenttätapahtumia ja Niko Markkulan yksilösuoritus vei turkulaiset ansaittuun johtoon pelin 52. minuutilla. Kun muutamaa minuuttia myöhemmin Veikkausliigan maalipörssin kärkinimi Filip Valencic toi Interin yhteismaaleissa jo maalin päähän, olivat Kupittaan lehterit revetä liitoksistaan.

Frederiksen reagoi ottamalla Kamil Wilczekin sekä Josip Radosevicin kentälle ja näiden vaihtojen ansiosta Bröndby sai ensimmäistä kertaa luotua jotain hyökkäyspäähän. Inter kuitenkin haistoi veren ja haki ratkaisevaa osumaa raivoisasti kotiyleisön piiskatessa omiaan. Bröndby oli lopulta kuin Apollo Creed ensimmäisessä Rocky-elokuvassa. Köysissä ja voimattomana, odottaen että kumpi tulee ensin, tyrmäävä isku vai pelastava kongi.

Vastaus oli kongi, mutta kuten elokuvassa, häviäjä oli tämän kamppailun tarina. Ajan kuluessa Interin 2-0 kotivoitto Bröndbysta painautuu suomalaiseen jalkapallohistoriaan yhä suuremmilla kirjaimilla ja Interin pelaajat pystyivät astelemaan pää pystyssä ottelun jälkeen kiittämään kannattajiaan.

RoPS lauluun saappaat jalassa

Tauon jälkeen euroviheriöille palannut Rovaniemen Palloseura sai sekin kovan arvan itselleen, kun vastassa oli Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella skottiseura Aberdeen.

Ensimmäinen osa pelattiin Skotlannissa ja RoPS oli auttamatta alakynnessä. Ottelu olisi vallan hyvin voinut päättyä kotijoukkueelle 5-0, mutta RoPS onnistui pitämään isäntänsä kosketusetäisyydellä. Ottelun lisäajalla Lucas Lingman antoi oivaltavan syötön Tommi Jäntille, jonka napapiiriläismäisen jäätävä viimeistely toi lopputulokseksi 2-1.

Vierasmaali tiesi RoPSille herkullista lähtökohtaa kotiotteluun, joka tarkoitti myös loppuunmyytyä katsomoa. Aihetta riemuun olikin välittömästi, kun erinomaisen ottelun pelannut Tarik Kada huudatti kotiyleisöä jo pelin toisella minuutilla.

Rovaniemeläisten yllätys suli lopulta toppari Mohamadou Sissokon hölmöön virheeseen omalla rangaistusalueella ja siitä tuomittuun rangaistuspotkuun. RoPSin hakiessa rohkeasti lopussa maalia, Aberdeen iski loppunumeroiksi 1-2, ja koko ottelupari skoteille 2-4.

Interin tavoin RoPS saa olla kuitenkin ylpeä esityksestään.

KuPS ainoana eteenpäin Eurooppa-liigassa

Arpa oli suomalaisjoukkueista ennalta suosiollisin kuopiolaisille Eurooppa-liigan ensimmäisellä kierroksella. Vastaan asettui valkovenäläinen Vitebsk, joka on ollut alamaissa omassa sarjassaan. KuPS hoitikin avausosan Kuopiossa tyylikkäästi ja otti siitä vakuuttavan 2-0 voiton.

Oikeastaan koko otteluparin vaikein vaihe osui kuopiolaisille vierasottelun ensimmäiseen puoleen tuntiin, johon Vitebsk latasi kaiken mitä löytyi. Konkaripelaaja Artem Stargorodskyn maalilla Vitebsk tulikin maalin päähän, mutta tämän lähemmäs se ei enää päässyt.

KuPS otti pelin kontrolliinsa ja Babacar Diallon vierasmaali toisen jakson alussa käytännössä päätti otteluparin. KuPS eteni siis jatkoon yhteismaalein 3-1.

Jos arpa oli suosiollinen ensimmäisellä kierroksella, niin sitä se ei ollut enää KuPSille toisella karsintakierroksella. Seuraavaksi vastaan asettuu näet puolalaisjätti Legia. Varsovalaiset tipputtivat ensimmäisellä kierroksella Europa FC:n Gibraltarilta. Ensimmäinen osa on merkattu alustavasti ensi viikolle Varsovaan ja Legian pitäisi saapua Kuopioon 1.8. Pelipäiviä voidaan odottaa vahvistettavaksi perjantain aikana.