Pöytäjalkapallo ei ole kuollut – Subbuteo-illat keräävät ahkerimmat harrastajat yhteen viikoittain

On maanantai-ilta ja Liigacupissa kohtaavat Tottenham ja Everton. Iltavalaistuksessa käytävä peli päättyy vaiherikkaiden vaiheiden jälkeen Tottenhamin 1–0-voittoon. Pelaajat kättelevät toisiaan ja seuraavaksi on vuorossa illan toinen jännitysnäytelmä Cardiffin ja Wolverhamptonin välillä.

Aiempi joukkue siirretään takaisin omaan laatikkoonsa. Laatikkoonsa? Aivan, käynnissä on Suomen pöytäjalkapalloyhdistyksen viikoittainen peli-ilta Subbuteon parissa.

– ­Aloitin Subbuteon parissa vuonna 1976. Ensin pelattiin kaverin peliä, ja seuraavana jouluna sain oman joululahjaksi. Myöhemmin huomasin Veikkaus/Lotto -lehdessä pienen mainoksen Subbuteo-lehdestä, ja sitä kautta tutustuin Seppo Paakkiseen. Paakkinen oli perustanut Helsingin Subbuteoliigan, eli HeSu-liigan, kertoo Suomen pöytäjalkapalloseuran nykyinen puheenjohtaja ja vetäjä, Kari Hakkarainen.

Hakkarainen pelasi ensimmäisen kautensa HeSu-liigassa jo vuonna 1981, ja osallistuu edelleen liigaan muutaman innokkaan pelaajan kanssa. Pöytäjalkapallo ei kuitenkaan saavuttanut missään vaiheessa samanlaista suosiota Suomessa kuin ulkomailla. Esimerkiksi Italiassa osa pelaajista pelaa puoliammattilaisina.

– Nykyään 2000-luvulla on toiminta hieman muuttunut, kun olemme käyneet enemmän kansainvälisissä turnauksissa. Ei meillä 80-luvulla ollut oikein ollut mitään kontakteja ulkomaille, vaikka joskus 80-luvulla Interrailatessa tule pelailtua Englannissa paikallisten kanssa.

Toinen syy kotimaisen ja ulkomaisen pelikulttuurin välillä on säännöissä. Suomessa pelataan edelleen vanhemmilla säännöillä. Vanhemmilla säännöillä peli on hitaampaa, koska pelaajien jalustat ovat erilaisia, pallo pienempi, hitaampi liuku ja hyökkääjä määrää pelin tahdin.

– Vanhemmilla säännöillä pelaajat tekevät vuorotellen siirtoja, pois lukien jatkolaukaus, kun taas uudemmilla säännöillä hyökkääjä saa jatkaa kuljettamista ja puolustaja tekee siirron siellä välissä, jos ehtii, valaisee Hakkarainen.

Molemmilla säännöillä pelatessa pelissä haetaan kuitenkin samanlaisia murtautumisyrityksiä. Vuoronperäisillä siirroilla pyritään löytämään sopivat välit, josta pallo voidaan pelata maalintekoalueelle, jossa pelaajalla on lupa tehdä kaksi peräkkäistä lyöntiä, eli jatkolaukaus. Subbuteossa on siis hyötyä siitä, että ymmärtää jalkapalloa ja sitä, kuinka pelaajien kannattaa sijoittua missäkin tilanteessa.

Uudempi peli on vain hieman nopeampaa ja huomaamattaan myös tässä näkee jalkapallon kehityksen: vanhoilla säännöillä haetaan enemmän pitkiä läpisyöttöjä, kun taas uusilla säännöillä peli on enemmän lyhytsyöttöpeliä.

Subbuteo on kuitenkin huomattavasti syvällisempi kuin vain urheilua simuloiva peli. Aivan kuten jalkapallossa yleensä, voi peliä lähestyä juuri niin syvällisesti kuin haluaa. Joillekin Subbuteo, kuten jalkapallokin on vain peli muiden joukossa, joka mittaa osallistujien taitoa.

Katsojana kokemus voi keskittyä tiettyjen pelaajien suorituksiin, tai kauniiden maalien tarkasteluun. On kuitenkin olemassa myös toisenlainen – jalkapalloromanttinen – lähestymistapa, jossa tärkeintä ei ole pelkästään pelin pelaaminen, vaan myös tunnelmointi jalkapallokulttuurin ympärillä.

– Joukkueiden rakentamisessa on valtavasti vaihtoehtoja, joka sopii sellaiselle näpertelijähenkiselle harrastajalle.

Pelinappuloiden pohjan muoto mahdollistaa erityyppisen liu´un ja pelaajan figuurit ovat erilaisia. Joukkueensa voi rakentaa vastaamaan jotain jo olemassa olevaa joukkuetta, tai sitten joukkueensa voi rakentaa taktinen silmä edellä, aivan millä tavoin peliä haluaa lähestyä. Pelaaminen on yhdistelmä taitoa, kilpailua ja taktikointia, mutta myös heittäytymistä jalkapallon tarinoiden maailmaan.

– Joku voisi sanoa, että sellaista roolipelaamista, mutta sen voi ihan itse päättää kuinka tätä haluaa pelata. Näin tästä saa kuitenkin todella paljon irti. Muistan yhden kerran, kun pelattiin kaverin kanssa kahdestaan sellaista Italian Serie B:n kahdeksan joukkueen sarjaa, ja yhdessä ratkaisevassa ottelussa Pazzini kaatui rankkarialueella (selvennykseksi, pelinappula), eikä noussut tarpeeksi nopeasti, niin siitä tuomittiin rankkari filmaamisesta. Se oli niin Pazzinin tapaista, naurahtaa Vesa Kouvonkorpi.

Kyseisen kaltaiset tarinat ovat juuri sellaisia tarinoita, jotka eivät pelkästään anna syvyyttä Subbuteon pelaamiselle, vaan antavat syvyyttä jalkapallolle. Kun katsot ystäviesi kanssa jalkapalloa, niin et katso pelkästään sarjaa teknisiä suorituksia nurmella, vaan katsot samalla osaa siitä kokonaisesta kulttuurillisesta kaanonista, jota kutsutaan jalkapallokulttuuriksi.

Voit kenties kommentoida ystävällesi triviaalin faktan liittyen tiettyyn pelaajaan tai tietyn pelaajan taipumuksiin, tai verrata jotain pelissä tapahtuvaa tilannetta aiemmissa otteluissa tapahtuneisiin. Samalla tavalla otteluiden Subbuteossa ei tarvitse olla pelkästään nappuloiden siirtelyä, vaan pelaaminen voi tarjota oman väylän sukeltaa jalkapallotarinoiden ja tunnelmoinnin maailmaan.

Toisella pöydällä on käynnissä ”veteraanien” ottelu Southamptonin ja Tottenhamin kesken. Toinen on tehnyt paluun pöytäjalkapallon pariin 10 vuoden tauon jälkeen, kun taas Helsingin Subbuteoliigan kauden 84–85-mestari on tehnyt paluun pöydän ääreen yli 30-vuoden tauon jälkeen. Pelituntuma näyttää kuitenkin näin sivustaseuraajana nähtynä löytyvän melko nopeasti, ja innostuksesta päätellen pelaaminen on yhtä kivaa kuin se on joskus aikoinaankin ollut.

– Kun tapaa joitain yli nelikymppisiä futisjätkiä, niin monelle kun mainitsee sanan Subbuteo, niin kaikilla löytyy joitain tarinoita siitä, eli kyllä jengi tämän tietää.

Harrastamisen aloittaminen on kuitenkin tällä hetkellä melko vaikeaa Suomessa. Uusia tarvikkeita ei löydä kuin kirpputoreilta, mutta nettikaupoista voi ulkomailta tilata tarvittavat välineet. Myös Suomen Pöytäjalkapalloyhdistyksen peli-iltoihin ovat uudet pelaajat tervetulleita kokeilemaan lajia. Hermannissa peli-iltoja on maanantaisin ja torstaisin klo 17.00 alkaen.

– Suosituin aika Subbuteon parissa taisi olla tuossa 2008-2013, kun järjestettiin esimerkiksi Helsinki Open, johon tuli pelaajia ihan ulkomailta asti, mainitsee Petri Kokkonen.

Subbuteossa on kuitenkin jotain samalla tavalla hypnoottista ja vangitsevaa kuin jalkapallossa. Pallo siirtyy pelaajalta toiselle ja mielessään voi alkaa jo kuvittelemaan millaisilla syöttöyhdistelmillä puolustuslinjasta olisi mahdollista murtautua. Jos jalkapallo on kuvainnollisesti vihreän veran shakkia, niin Subbuteo on sitä kirjaimellisesti.

Suomen Pöytäjalkapalloseuran yhteystiedot:

Kari Hakkarainen, 050 549 3227, Kari.Hakkarainen@subu.fi

www.subu.fi